fbpx
Skip to main content

Το «ΤΑΧΙS» δεν... αναγνωρίζει τους κατ’ επάγγελμα αγρότες!

Εκπνέει τη Δευτέρα η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση είναι ανοιχτό καθώς περισσότεροι από μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει μέχρι χθες το πρωί τη δήλωσή τους.

Το πρόβλημα δεν έχει προκύψει λόγω αμέλειας των φορολογουμένων αλλά κυρίως λόγω των προβλημάτων με τις δηλώσεις των αγροτών αφού το σύστημα του «TAXIS» δεν αναγνωρίζει τους «κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι της συγκεκριμένης κατηγορίας κινδυνεύουν να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 22%, δηλαδή να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στην Εφορία επειδή χάνουν το αφορολόγητο.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό 88,6 παραδέχθηκε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους αγρότες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί δεύτερη παράταση καθώς -όπως είπε- θα εκτιμηθεί από την Ανεξάρτητα Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αν τα προβλήματα λύνονται.

Η Κ. Παπανάτσιου κατέστησε σαφές ότι αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα πέραν αυτών που αφορούν τους αγρότες, τότε με οποιαδήποτε πρόταση γίνει από την ΑΑΔΕ δεν έχει καμία αντίρρηση να δοθεί παράταση.

Οι αγρότες, όπως είπε, που έχουν προβλήματα θα μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις ή δηλώσεις με επιφύλαξη (και στη συνέχεια με τις σχετικές βεβαιώσεις θα προσέρχονται στις ΔΟΥ ώστε να τσεκαριστούν οι κωδικοί 037-038). Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά και δεν θα έχουν πρόστιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 100.000 δηλώσεις αγροτών έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά με «επιφύλαξη», ενώ περίπου άλλες τόσες δεν έχουν ακόμη υποβληθεί.

Νέα παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων ζητάνε και οι φοροτεχνικοί αλλά και άλλοι φορείς, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, που απέστειλε σχετική επιστολή-αίτημα στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, με κοινοποίηση στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή.

«Για την καλύτερη αντιμετώπιση πιθανών τεχνικών προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν στις τελευταίες ημέρες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και για τη διευκόλυνση του φόρτου εργασίας της δημόσιας διοίκησης, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του κλάδου φοροτεχνών-λογιστών, η ΕΣΕΕ καλεί τις φορολογικές αρχές να προβούν στις αναγκαίες μεταβολές και να μεταφέρουν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων από 17/07/2017 στις 26/07/2017. Αλλωστε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η με την εν λόγω παρέμβαση δεν επέρχεται καμία δυσμενής μεταβολή ούτε στο ύψος αλλά ούτε και στις ροές των δημοσίων εσόδων».

Πηγή: efsyn.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.