fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Δικαίωμα έκπτωσης αμοιβής διαχειριστή ΕΠΕ

Ερώτημα:

Η αμοιβή που λαμβάνει διαχειριστής εταίρος σε Μον. ΕΠΕ , ως διευθυντής βάσει του νέου ΚΦΕ θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται βάσει της κλίμακας του άρθρου 15 του ν. 4172/13.  Εκπίπτει από τα έσοδα της εταιρείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γενικά όσον αφορά το δικαίωμα έκπτωσης των δαπανών μίας επιχείρησης, ο ν.4172/2013 εισάγει μία νέα φιλοσοφία. Σε αντίθεση με το αυστηρό πλαίσιο του Ν.2238/1994, δίνει την ευχέρεια στην επιχείρηση να κρίνει εάν θα ασκήσει το δικαίωμα έκπτωσης μίας δαπάνης βάσει κάποιων γενικών κανόνων. Υπάρχουν ασφαλώς ακόμη κάποιες περιπτώσεις που απαγορεύεται ή περιορίζεται το δικαίωμα έκπτωσης συγκεκριμένων δαπανών (στο άρθρο 23) αλλά αυτές είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω το δικαίωμα έκπτωσης της συγκεκριμένης δαπάνης θα κριθεί βάσει των γενικών κανόνων του άρθρου 22 που είναι:

    Να πραγματοποιείται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της.
    Να αντιστοιχεί σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής να μην κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η φορολογική διοίκηση.
    Να εγγράφεται στα τηρούμενα βιβλία και να αποδεικνύεται με τα κατάλληλα δικαιολογητικά.

Προφανώς λοιπόν κατ’ αρχήν η συναλλαγή αυτή πληροί όλους τους τιθέμενους κανόνες και θα πρέπει να αναγνωριστεί για έκπτωση. Θα πρέπει όμως να προσεχθεί κατά πόσο τηρείται η «περίεργη» συνθήκη του δεύτερου κανόνα. Δηλαδή το ύψος της καταβαλλόμενης αμοιβής να μην είναι ανώτερο ή κατώτερο των αμοιβών που καταβάλλονται γενικά στην αγορά σε ομοειδής περιπτώσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης. Το συγκεκριμένο εδάφιο έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής καθώς είναι προφανές ότι μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν και μπορεί να καταστήσει τους φορολογούμενους έρμαια αυθαιρεσιών από τις φορολογικές αρχές. Ευελπιστώντας ότι τελικά θα απαλειφθεί, θεωρούμε ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση η αμοιβή να μην είναι δυσανάλογη της εργασίας η οποία παρέχεται, ώστε να μπορέσει με ασφάλεια να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσής της.

 
ΒΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
 
 
epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.