fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Διευκρινίσεις – Επεξηγήσεις όσον αφορά την ανακοίνωση του Λ.Σ.Α. στις 20.02.2014 για τις Σ.Κ. Πελατών – Προμηθευτών

ΠΡΟΣ
Tax Heaven.gr

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2014

ΘΕΜΑ :  Διευκρινίσεις – Επεξηγήσεις όσον αφορά την ανακοίνωση του Λ.Σ.Α. στις 20.02.2014 για τις Σ.Κ. Πελατών – Προμηθευτών

    Κατ’ αρχάς, ο Λ.Σ.Α. αναγνωρίζει ότι η υποβολή μηνιαίως των Σ.Κ. Πελατών – Προμηθευτών προσθέτει μια επιπλέον εργασία στο ήδη επιβαρυμένο εργασιακό φορτίο του λογιστή και μάλιστα άνευ οικονομικού ανταλλάγματος. Επιπλέον, ο συσσωρευμένος φόρτος εργασίας του λογιστή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους καθιστά την προσωπική και οικογενειακή του ζωή μια κόλαση στην κυριολεξία.
    Από την άλλη ο Λ.Σ.Α. θα πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα επιχειρήματα που τίθενται από τη Διοίκηση και στα οποία καλείται να τοποθετηθεί και να κάνει προτάσεις που αφ’ ενός να αναβαθμίζουν το επάγγελμα του λογιστή και αφετέρου να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
    Τα επιχειρήματα λοιπόν που πρέπει να απαντηθούν είναι :
i.    Συμβάλει η μηνιαία υποβολή των Σ.Κ. στη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;
ii.    Αποτελεί τον αντίποδα της κατάργησης της θεώρησης των στοιχειών και βιβλίων;
iii.    Αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό για τον περιορισμό των πλαστών και εικονικών στοιχείων;
Στα επιχειρήματα αυτά, δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς.
Εκεί όμως που πρέπει να δώσουμε το βάρος και να πιέσουμε, αυτό κάνει ο Λ.Σ.Α., είναι εάν το εγχείρημα είναι λειτουργικά εφαρμόσιμο και εάν τα χρονικά περιθώρια εφαρμογής του είναι επαρκή.
Ανακεφαλαιώνοντας, ο Λ.Σ.Α. αφού έλαβε υπόψη τις τοποθετήσεις – προτάσεις και διαμαρτυρίες των συναδέλφων προτείνει :
i.    Οι Σ.Κ. εξόδων είναι λειτουργικά ανεφάρμοστες. Εάν παρ’ όλα αυτά η Διοίκηση επιμένει, να υπάρξει πιλοτική εφαρμογή για το 2014, χωρίς πρόστιμα και κυρώσεις.
ii.    Οι Σ.Κ. εσόδων με την βοήθεια των προγραμμάτων μπορούν να υποβληθούν με τα κάτωθι χρονικά περιθώρια:
1ο.       Απλογραφικά βιβλία: στο τέλος του επόμενου μήνα από την υποβολή της περιοδικής δήλωσης του Φ.Π.Α. δλδ (Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο) Α’ τρίμηνο μέχρι 31/05/2014
2ο.       Διπλογραφικά βιβλία:. στο τέλος του επόμενου μήνα από την υποβολή της περιοδικής δήλωσης του Φ.Π.Α. δλδ Ιανουάριος μέχρι 31/03/2014.
Τέλος, λάβετε υπόψη σας συνάδελφοι ότι υπάρχουν αρκετοί που εποφθαλμιούν την εργασία μας (ελεγκτικές εταιρείες) και καλό είναι να βλέπουμε μακροπρόθεσμα και όχι να στεκόμαστε μόνο στη σημερινή μίζερη κατάσταση.

Σημείωση: Ο Λ.Σ.Α. είναι ανοικτός σε επώνυμες προτάσεις – υποδείξεις.

Με τιμή
Για το Δ.Σ.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.