fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Η αρχή του δεδουλευμένου στις οντότητες με απλογραφικά

Καθώς ήδη κλείσαμε το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, θα πρέπει να είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία για το κλείσιμο της χρήσης των επιχειρήσεων που η διαχειριστική τους περίοδος ολοκληρώνεται την 31/12.

Στο σημερινό σημείωμα θα εξετάσουμε τον τρόπο τήρησης της αρχής του δεδουλευμένου από τους υπόχρεους της παρ.2γ του άρθρου 1 του Ν 4308/2014 που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Δηλαδή αναφερόμαστε κυρίως σε ατομικές επιχειρήσεις ή αυτοαπασχολούμενους, Ο.Ε., Ε.Ε., αστικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικά Ν.Π. κλπ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ΕΛΠ όλα τα στοιχεία της κατάστασης αποτελεσμάτων που προκύπτουν στην τρέχουσα περίοδο αναγνωρίζονται στην περίοδο αυτή.

Ειδικότερα όσον αφορά τα έσοδα εφόσον αυτά προέρχονται από παροχή υπηρεσίας, που ξεκίνησε στην κλειόμενη χρήση αλλά ολοκληρώνεται στην τρέχουσα, ισχύει για τις οντότητες αυτές, η μέθοδος της ολοκλήρωσης. Δηλαδή δεν απαιτείται η αναγνώριση ποσοστού του εσόδου στην κλειόμενη χρήση. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία μέρος της υπηρεσίας ολοκληρώθηκε στη χρήση και το μέρος του τιμήματος που αφορά την υπηρεσία που ολοκληρώθηκε καθίσταται απαιτητό. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η τιμολόγηση του μέρους εκείνου της υπηρεσίας που ολοκληρώθηκε και η αναγνώριση του σχετικού εσόδου στην κλειόμενη χρήση.

Ο παραπάνω χειρισμός εναρμονίζεται και με τα οριζόμενα στον ΚΦΕ όπου τίθενται δύο προϋποθέσεις (σωρευτικά λειτουργούσες) για την αναγνώριση του εσόδου:

α) να έχει καταστεί δεδουλευμένο εντός του οικείου φορολογικού έτους και

β) να έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του εντός του ίδιου έτους.

Εξαιρέσεις:

- Τιμολόγια που εκδίδονται μέχρι 15/1 και αφορούν την προηγ. χρήση

- Στοιχεία που αφορούν δικαίωμα λήψης υπηρεσίας που δεν έχει καταστεί δουλευμένη (π.χ. γυμναστήρια).

Στη διαρκή παροχή υπηρεσίας, χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος έκδοσης του στοιχείου (ΠΟΛ. 1223/2015).

Όσον αφορά τις δαπάνες σύμφωνα με τα οριζόμενα στα ΕΛΠ εφαρμόζεται και από τις εξεταζόμενες οντότητες η αρχή του δεδουλευμένου. Θα πρέπει δηλαδή τα έξοδα να αναγνωριστούν (λογιστικά) στη χρήση που κατέστησαν δεδουλευμένα. Πρακτικά επί διαρκούς λήψης υπηρεσίας θα πρέπει να διαχωριστεί το μέρος εκείνο της δαπάνης που αφορά την κλειόμενη χρήση, από εκείνο που αφορά την επόμενη.

Όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος, παρόλο που η αρχική θέση της διοίκησης (ΠΟΛ. 1113/2015) εναρμονιζόταν με τα οριζόμενα στα ΕΛΠ με τη νεότερη εγκύκλιο ΠΟΛ. 1094/2016 προβλέπεται πως σε περίπτωση συνεχιζόμενης παροχής υπηρεσίας, η οποία ολοκληρώνεται το επόμενο φορολογικό έτος, ανεξάρτητα αν το σχετικό δικαιολογητικό εκδίδεται πριν ή μετά την προθεσμία κλεισίματος του ισολογισμού, η σχετική δαπάνη εκπίπτει στο φορολογικό έτος εντός του οποίου ολοκληρώνεται η παροχή και υπάρχει υποχρέωση έκδοσης του σχετικού δικαιολογητικού.

Έτσι παρόλο που η οντότητα λογιστικά θα πρέπει να αναγνωρίσει λογιστικά το δουλευμένο μέρος της δαπάνης στην κλειόμενη χρήση, δεν θα μπορέσει φορολογικά να εκπέσει τη δαπάνη στη χρήση αυτή, αλλά θα το πράξει στην επόμενη.

Εάν εξετάσουμε πως χειριζόμαστε και σε ποιο έτος κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις παρατηρούμε τα εξής:

Περίπτωση 1η.

Δαπάνη που αφορά εξολοκλήρου το 2016 με χρόνο έκδοσης του τιμολογίου την 15/1/2017.

Α. ΕΛΠ: καταχώρηση στο 2016.

Β. Φορολογία εισοδήματος: εκπίπτει στο 2016.

Γ. ΦΠΑ: καταχωρείται στο 2017.

Περίπτωση 2η.

Δαπάνη που αφορά εν μέρει το 2016 με χρόνο έκδοσης π.χ. 20/2/2017.

Α. ΕΛΠ: καταχώρηση αναλογίας εξόδου στο 2016.

Β. Φορολογία εισοδήματος: εκπίπτει το 2017

Γ. ΦΠΑ: στο 2017.

Περίπτωση 3η.

Έσοδο που αφορά το 2016 με χρόνο έκδοσης π.χ. 10/1/2017.

Α. ΕΛΠ: στο 2016.

Β. Φορολογία εισοδήματος: στο 2016.

Γ. ΦΠΑ: στο 2017.

Παρόλο που η λογιστική εξυπηρετεί άλλους σκοπούς σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος, πιστεύουμε ότι όπου είναι εφικτό θα ήταν σκόπιμο για λόγους απλοποίησης να εναρμονίζεται ο φορολογικός με το λογιστικό χειρισμό. Δυστυχώς παρά τις κάποιες αρχικές προσπάθειες εναρμόνισης, δε φαίνεται να υπάρχει η διάθεση των αρμοδίων να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται, χωρίς λόγο, επιπλέον δουλειά για τους συναδέλφους που τηρούν βιβλία οντοτήτων αυτής της μορφής.

Βαγγέλης Μιχελινάκης,

Σύμβουλος επιχειρήσεων

Λογιστής Φοροτεχνικός

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.