• banner 02Γίνε Μέλος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών

  "Μόνος μου πάω γρήγορα και μαζί πάμε πιο μακριά"

  Περισσότερα
 • 2017 BANNER wΗμερολόγιο του Λογιστή 2017

  Περιλαμβάνει την Agenda του 2017 και το εγχειρίδιο λογιστικών, φοροτεχνικών και εργατικών θεμάτων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.


  Περισσότερα

 • lsa web offers isologismosΑναρτήστε τον Ισολογισμό σας στη Χαμηλότερη τιμή της Αγοράς!

  Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την e-genius προσφέρει στους πελάτες σας το BASIC LSA για τη δημοσίευση ισολογισμών στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς!

  Περισσότερα
 • lsa banner 526X351 bΣυνεργασία του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών με την StudySmart και τον φορέα εκπαίδευσης του CIMA

  Η συνεργασία έχει ως στόχο την αναβάθμιση των Λογιστών, Φοροτεχνικών – Οικονομολόγων και τη δημιουργία υπεραξίας στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

  Περισσότερα

17 Oct, 2017

Αρχική

Δύσκολη η εξίσωση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών

ΝΕΟ

Μόνο εύκολη δεν θεωρείται από όλους στο υπουργείο Οικονομικών η εκπλήρωση μιας πολύ σημαντικής μνημονιακής υποχρέωσης. Αυτής της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Και αυτό διότι αξιόπιστος μηχανισμός καταγραφής των εμπορικών αξιών δεν υπάρχει και είναι και πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί.

Περισσότερα...

Οι φόροι πνίγουν τους Έλληνες - Το φράγμα των 100 δισ. θα σπάσουν τα ληξιπρόθεσμα

ΝΕΟ

Σημάδια εξάντλησης δείχνει για ακόμη μια φορά η φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων.

Περισσότερα...

Τα μυστικά της φορο-λοταρίας

ΝΕΟ

Βγήκε με καθυστέρηση πολλών εβδομάδων τελικά η υπουργική απόφαση για τη φορο-λοταρία. Σε γενικές γραμμές η απόφαση προβλέπει όλα όσα είχαν διαρρεύσει με τη μορφή πληροφοριών από το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνει όμως και μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες που κάνουν διαφορά αν δεν τις προσέξουν οι φορολογούμενοι.

Περισσότερα...

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα ειδικα εποχικά βοηθήματα

Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος 69895/10-10-2017 σχετικά με την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος έτους 2017, στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89.

Περισσότερα...

ΦΠΑ σε βότανα - τσάι

Ερώτημα: Αγρότης πωλεί τσάι που έχει αποξηράνει στην επιχείρηση Α.
Η επιχείρηση Α το κόβει, το συσκευάζει και το πωλεί στο παντοπωλείο Β.
Ποιός είναι ο συντελεστής ΦΠΑ που θα πρέπει να χρεώσει ο αγρότης προς την επιχείρηση Α, ποιος ο συντελεστής ΦΠΑ της επιχείρησης Α προς την Β, και ποιος ο συντελεστής ΦΠΑ που θα πρέπει να πωλήσει η Β προς τον καταναλωτή;

Περισσότερα...

Τιμολόγηση σε Έλληνα πελάτη παράδοση σε χώρα ΕΕ

Ερώτημα: Η τιμολόγηση σε Έλληνα πελάτη με παράδοση ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ θεωρείται ενδοκοινοτική παράδοση;
Θα πρέπει να χρεώσουμε ΦΠΑ στο ελληνικό τιμολόγιο;
Πώς θα δηλωθεί στην δήλωση ΦΠΑ;

Περισσότερα...

Αμοιβή ιατρού εργασίας

Ερώτημα: ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΛΟΓΟ, ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ; ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ.

Περισσότερα...

Προς παράταση για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του 2016

Λύσεις στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες επαγγελματίες, δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί αλλά και αγρότες αναζητεί το υπουργείο Εργασίας, με το βλέμμα στραμμένο στην προσπάθεια διατήρησης των εσόδων του ΕΦΚΑ εντός ορίων που δεν ανατρέπουν την εικόνα πλεονασμάτων που έχει δημιουργηθεί.

Περισσότερα...

Ανοίγει τις επόμενες μέρες η ηλεκτρονική πύλη για διορθώσεις στο Ε9

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν υποπέσει σε λάθη και παραλείψεις παρέχει η φορολογική διοίκηση.

Περισσότερα...

Ε.Φ.Κ.Α.: Λήξη προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι την 30-11-2017 λήγει η προθεσμία καταβολής εισφορών:

Περισσότερα...

Πώς θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις γρήγορη επιστροφή φόρου

Το πουγκί της άνοιξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και άρχισε να επιστρέφει φόρους σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησε επιστροφές φόρων ύψους 1,6 δισ. ευρώ , ποσό που θα περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες οι οποίες στο τέλος Αυγούστου ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ.

Περισσότερα...

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Σε σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται οικονομικό επιτελείο και θεσμοί, σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές ενεργών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Περισσότερα...

Τι δείχνουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ για αποδείξεις

Φαίνεται ότι τελικά οι σαρωτικοί έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την έκδοση αποδείξεων άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων προκύπτει ότι όπου οι έλεγχοι ήταν συστηματικοί και εκτεταμένοι το ποσοστό παραβατικότητας υποχώρησε.

Περισσότερα...

Η τροπολογία για την παράταση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων μέχρι 31.10.2017

Η τροπολογία όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

Περισσότερα...

Πλειστηριασμοί στην εμπορική αξία προ των πυλών

Αν ανατρέξει κάποιος στη ιστοσελίδα αναγγελιών των πλειστηριασμών που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διαπιστώσει ότι περιλαμβάνει μόνο δυο πλειστηριασμούς.

Περισσότερα...

Εντατικούς ελέγχους στα ξενοδοχεία προβλέπει το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Εντατικούς ελέγχους στα ξενοδοχεία προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2017 τόσο από τις ΔΟΥ όσο και από την Υπηρεσία Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Περισσότερα...

Έκπτωση ΦΠΑ εισροών

ΕΡΩΤΗΜΑ: Ιερός Ναός έχει στην εκμετάλλευση του ξενοδοχείο, ακίνητα και πωλεί αγροτικά προϊόντα. Πώς θα γίνεται η έκπτωση - κατανομή του ΦΠΑ των εισροών - δαπανών δεδομένου ότι υπάρχουν δαπάνες - που υπάγονται στον ΦΠΑ - και αφορούν αποκλειστικά τα ακίνητα; Επίσης υπάρχουν κοινές λειτουργικές δαπάνες με ΦΠΑ που αφορούν όλες τις αναφερόμενες δραστηριότητες επιπλέον δε και την λειτουργία του ναού.

Περισσότερα...

προσδιορισμός εκπιπτόμενου ΦΠΑ – PRO-RATA

ΕΡΩΤΗΜΑ: Νομική οντότητα που έχει και έσοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης, πωλεί πάγιο στοιχείο σε τρίτη χώρα. Παράλληλα, χρεώνει στον πελάτη και τα έξοδα αποστολής με την έκδοση τιμολογίου τα οποία καταχωρούνται στον λογαριασμό 75.10 (εισπρακτέα έξοδα αποστολής αγαθών) του ΕΓΛΣ.

Περισσότερα...

Εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό εικονικών ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, προανήγγειλε η Κ. Παπανάτσιου

Εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό εικονικών ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, αλλά και για την πάταξη του λαθρεμπορίου, προανήγγειλε απόψε από τη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο.

Περισσότερα...

Σύζυγοι και εφορία – Μαζί στο σπίτι, χωριστά οι οφειλές

Πότε εκδίδεται φορολογική ενημερότητα

Περισσότερα...

Airbnb: Πώς θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν μέσω Airbnb

Με την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν στην εφορία που νοικιάζουν, τι και σε ποιον (και φυσικά έναντι ποιου τιμήματος) θα απαντήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις επικρίσεις ότι με την καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «θεριεύει» η φοροδιαφυγή και η απώλεια εσόδων για το δημόσιο.

Περισσότερα...

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και ελεύθεροι επαγγελματίες

Ο όρος «επάγγελμα» ενδέχεται να είναι ένας από  τους πλέον παρεξηγημένους όρους στην κοινωνία. Χρησιμοποιείται παντού και για κάθε περίπτωση απασχόλησης, όχι με ιδιαίτερη ευστοχία και όπου δεν μας αρέσει, τον μετατρέπουμε σε «λειτούργημα».

Περισσότερα...

Εγκύκλιος: Ο αγοραστής θα αποδίδει τον ΦΠΑ για κινητά, tablet και κονσόλες

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για την απόδοση του ΦΠΑ από τον αγοραστή αντί για τον πωλητή στις περιπτώσεις πωλήσεων κινητών τηλεφώνων, tablets και κονσολών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Περισσότερα...

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι...Φορολόγηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

Τα ξενοδοχεία συμβάλλουν στην ελληνική οικονομία με 17,36 δισ. ευρώ (9,87% του ΑΕΠ), αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 52% της συμβολής που δημιουργεί ο τουρισμός συνολικά στην οικονομία. Δημιουργούν θέσεις απασχόλησης για πάνω από 236 χιλιάδες άτομα, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 6,48% της απασχόλησης της χώρας.

Περισσότερα...

Τέλη Κυκλοφορίας 2018: «Ανάσα» για 400.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

Πάνω από 400.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πληρώσουν χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2018 σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Ειδήσεις» οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες!

Περισσότερα...

Μέσω ΔΟΥ το «σβήσιμο» της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όσους έκλεισαν επιχείρηση

Στις ΔΟΥ, προκειμένου να «σβήσουν» την προκαταβολή φόρου που τους έχει βεβαιωθεί, θα πρέπει να απευθυνθούν οι επαγγελματίες που έχουν λάβει σχετικό ειδοποιητήριο, αλλά έχουν ήδη κάνει διακοπή εργασιών.

Περισσότερα...

Η τροπολογία για τους ελέγχους στην αδήλωτη εργασία και από το Σ.Δ.Ο.Ε.

Με την υπόψη τροπολογία προστίθενται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς διαπίστωσης της εφαρμογής κείμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας, Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε.)

Περισσότερα...

Ποιοι φορολογούμενοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και αφήνουν απλήρωτες τις οφειλές τους στην εφορία. Και όσο φουσκώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εφαρμόζοντας το νόμο, προχωρεί με τη σειρά της σε κατασχέσεις.

Περισσότερα...

Πώς θα κερδίσετε περισσότερες δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής

Περισσότερα...

ΕΦΚΑ: Πως ασφαλίζονται οι εκπαιδευτικοί σε ΚΕΚ και ΙΕΚ

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος διευκρινίζει τι ισχύει για τις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης εκπαιδευτικών σε ΙΕΚ ή σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Περισσότερα...

Διαφορές φορολογικού ελέγχου

Ερώτηση:

Θα ήθελα να ρωτήσω, οι διαφορές φορολογικού ελέγχου, γίνονται εγγραφή σε λογαριασμό εξόδου με βάση τα ΕΛΠ και πώς επιδρούν στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, τον υπολογισμό του τακτικού αποθεματικού και του Α΄ μερίσματος, εάν έχω κέρδη χρήσης χωρίς ζημιές φορολογικά εκπεστέες;

Περισσότερα...