• hmerologio 2018 topΗμερολόγιο του Λογιστή 2018

  Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών θα κυκλοφορήσει το «Ημερολόγιο του Λογιστή 2018», για ακόμα μια χρονιά, το οποίο περιλαμβάνει το Ημερολόγιο 2018 και το εγχειρίδιο λογιστικών, φοροτεχνικών και εργατικών θεμάτων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.


  Περισσότερα

 • banner 02Γίνε Μέλος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών

  "Μόνος μου πάω γρήγορα και μαζί πάμε πιο μακριά"

  Περισσότερα
 • lsa web offers isologismosΑναρτήστε τον Ισολογισμό σας στη Χαμηλότερη τιμή της Αγοράς!

  Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την e-genius προσφέρει στους πελάτες σας το BASIC LSA για τη δημοσίευση ισολογισμών στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς!

  Περισσότερα
 • lsa banner 526X351 bΣυνεργασία του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών με την StudySmart και τον φορέα εκπαίδευσης του CIMA

  Η συνεργασία έχει ως στόχο την αναβάθμιση των Λογιστών, Φοροτεχνικών – Οικονομολόγων και τη δημιουργία υπεραξίας στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

  Περισσότερα

20 Mar, 2018

Αρχική

Ερώτημα: Εγγυοδοσία - Λογιστικές εγγραφές

ΝΕΟ

Ερώτημα: Επιχείρηση με αντικείμενο χονδρικό εμπόριο ποτών(διπλογραφικά βιβλία) στα τιμολόγια που εκδίδει προς τους πελάτες της,και όσον αφορά την αξία της εγγυοδοσίας(κενές φιάλες κτλ),αυτή περιλαμβάνεται στο σύνολο του τιμολογίου.

Περισσότερα...

Ποιους και πόσο πλήττει η μείωση του αφορολογήτου

ΝΕΟ

Ψυχρολουσία προκάλεσε στους φορολογούμενους η ξεκάθαρη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιτάχυνση της λήψης των μέτρων λιτότητας και της χρονοκαθυστέρησης στην εφαρμογή των μέτρων μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, των λεγόμενων και αντίμετρων.

Περισσότερα...

Έρχονται γρηγορότερες επιστροφές ΦΠΑ

ΝΕΟ

Να γυρίσει τον "τροχό" των επιστροφών ΦΠΑ προκειμένου να κινείται ταχύτερα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Μείωση του πληρωτέου τιμήματος λόγω καθυστέρησης παράδοσης έργου

Ερώτημα: Μετά από συμφωνία, η οποία όριζε ότι μέχρι 31/12 πρέπει να παραδοθεί έργο, δεν παραδίδεται εμπρόθεσμα. Από 01/01 του επόμενου έτους τίθεται σε εφαρμογή ρήτρα με μείωση του πληρωτέου τιμήματος. Τι παραστατικά πρέπει αν εκδοθούν και με ποια ημερομηνία;

Περισσότερα...

Ερώτημα: Ασφάλιση μερισμάτων ΙΚΕ - αμοιβή διαχειριστή ΙΚΕ

Ερώτημα: Διαχειριστής ΙΚΕ (από το 2015) είναι ταυτόχρονα ένας από τους δύο εταίρους. Ως διαχειριστής αντικαταστάθηκε στις 15/01/2018.

Περισσότερα...

Αυθαίρετα: Η διαδικασία επιστροφής προστίμων

Δημοσιεύθηκε η απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/13096/1035/7.3.2018 σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής χρημάτων που εκ παραδρομής καταβλήθηκαν κατά τη διαδικασία υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών και εγκατάστασης αυθαιρέτων χρήσεων στην αναστολή επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων με τον ν. 4014/2011, τον ν. 4178/2013 και τον ν. 4495/2017.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Πως διενεργούνται οι αποσβέσεις επιβατικών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ.);

Ερώτημα: Οδηγός ΤΑΞΙ κάνει αγορά οχήματος 5/10/2016 με 10.000€ .
1. Με τι ποσοστό θα πραγματοποιηθεί η απόσβεση; Ποια η απόσβεση για το 2016;

Περισσότερα...

Πότε θα ξεκινήσει η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων

Μετά τις γιορτές του Πάσχα – πιθανότατα προς το τέλος Απριλίου - και έως τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσει και θα διαρκέσει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους τα Φορολογικά Νέα.

Περισσότερα...

Τι θα ισχύσει για τη συμπλήρωση του Ε3 και τη δήλωση των εξόδων

Συνολικά θα δηλώνονται για φέτος τα έξοδα στις περιπτώσεις συμπλήρωσης του Ε3 από τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, όπως αναφέρει στα Φορολογικά Νέα ο  πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, Δημήτρης Τσαμόπουλος.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Γίνεται να αμειφθεί με εργόσημο απασχολούμενη καθαρίστρια σε ΙΚΕ;

Ερώτημα: Μπορεί νομικό πρόσωπο (ΙΚΕ) να ασφαλίσει καθαρίστρια με εργόσημο αφού παρέχει περιστασιακά τις εργασίες της;

Περισσότερα...

Εφορία: Πώς θα χωρίζονται χρέη και επιστροφές στους συζύγους

Για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις θεωρείται δύσκολο να υπάρξει «συμμόρφωση» προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τη δυνατότητα χωριστής υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από συζύγους.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για αγροτικά εισοδήματα έτους 2017

Ερώτημα: Οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών και αγροτών που αποδίδονται στο έτος 2017 έχουν υπολογισθεί με τα καθαρά κέρδη του φορολογικού έτους 2015, ενώ κανονικά βάση υπολογισμού είναι τα καθαρά κέρδη του φορολογικού έτους 2016.

Περισσότερα...

Η φορολογική αρχή έχει δικαίωμα να μη χορηγεί σε υποκείμενο στο ΦΠΑ το δικαίωμα έκπτωσης όταν λόγω παραβάσεων δεν μπορεί να διαπιστώσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις έκπτωσης του φόρου

Με μια πρόσφατη δίκη του το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι η μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ που θα καθιστούσε δυνατή την επιβολή του ΦΠΑ και τον έλεγχο από τις φορολογικές αρχές δύναται να παρακωλύσει την ορθή είσπραξη του φόρου και, συνακόλουθα, να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία του κοινού συστήματος ΦΠΑ.

Περισσότερα...

Πώς θα γίνεται η επιστροφή εισφορών όταν δεν υπάρχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο συμψηφισμός και η επιστροφή των αχρεωστήτων εισφορών, τις οποίες έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι προς τον ΕΦΚΑ, ορίζει με απόφασή του ο υφυπουργος Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος. Πρόκειται για τα ποσά που έχουν καταβληθεί στον ΕΦΚΑ για οποιονδήποτε λόγο, ενώ ο φορολογούμενος δεν είχε την υποχρέωση να τα πληρώσει.

Περισσότερα...

Προς κατάργηση τα πρόστιμα για τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος

Την ουσιαστική κατάργηση των φορολογικών προστίμων ύψους 100 έως 250 ευρώ που επιβάλλονται σε φορολογούμενους οι οποίοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για να δηλώσουν αναδρομικά εισοδήματα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Πως αντιμετωπίζεται η βλάβη φορολογικής ταμειακής μηχανής;

Ερώτημα: θα ηθελα να ρωτησω:

1. αν για οποιοδηποτε λογο χαλασει η ταμειακη μηχανη και μεχρι την οριστικη επισκευη της, πως μπορει να εκδιδει η επιχειρηση αποδειξεις λιανικων πωλησεων;

Περισσότερα...

Ερώτημα: Εισφορές ΕΦΚΑ σε μονοπρόσωπο εταίρο

Ερώτημα: Ένας καθηγητής πανεπιστημίου στην ιατρική σχολή είναι ταυτόχρονα και εταίρος χωρίς να είναι διαχειριστής σε μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης για την οποία δεν πληρώνει ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα καθώς η εταιρεία είναι ζημιογόνα.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Έκπτωση αμοιβών διαχειριστή και ομόρρυθμων εταίρων ΟΕ

Ερώτημα: Ο διαχειριστής και τα δύο ομόρρυθμα μέλη OE (με διπλογραφικά βιβλία) εργάζονται κανονικά στην εταιρεία τους και έχουν συμφωνήσει να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή για την εργασία αυτή. Δεν ασκούν καμιά ατομική επιχείρηση.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Έναρξη επιχείρησης με ΚΑΔ 41.20.20.01 «Εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών» (ως αγαθού επένδυσης του άρθρ. 33 παρ. 4 του Κώδικα ΦΠΑ) για ίδια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των ε

Ερώτημα: Σύζυγος έχει ένα ακίνητο ημιτελές. Θέλει να μπει σε ΕΣΠΑ σχετικά με τουριστικά καταλύματα και θέλει να κάνει έναρξη στο όνομα της συζύγου ή αλλιώς σύσταση ΟΕ ή ΙΚΕ. Θέλει να εισφέρει ο σύζυγος το ακίνητο ως δωρεάν παραχώρηση και η σύζυγος ένα ποσό 50.000 ευρώ.

Περισσότερα...

Τι αλλάζει με τις ξεχωριστές δηλώσεις συζύγων

Μια μεγάλη ανατροπή στη σχέση των ζευγαριών και γενικών των φορολογούμενων με την εφορία θα επιφέρει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε φορολογούμενο ο οποίος αξίωσε να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση από τη σύζυγό του.

Περισσότερα...

On line διασύνδεση με την εφορία ηλεκτρονικών βιβλίων - τιμολογίων

Την οn line διασύνδεση των λογιστών και των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε συνδυασμό με την προώθηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων δρομολογεί η ΑΑΔΕ.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών – προσκόμιση βιβλίων και στοιχείων

Ερώτημα:  Κλείνουμε επιχείρηση (ΕΠΕ) εκπρόθεσμα, με ημερομηνία 2008. Η διάρκεια λειτουργίας της σύμφωνα με το καταστατικό της ήταν 10ετής, δηλαδή από 1998 έως 2008.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Πότε υπόκεινται σε ΦΠΑ εισαγωγές εμπορικού χαρακτήρα από τρίτη χώρα;

Ερώτημα:  Επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Αμερική αγοράζει ηλεκτρονική συσκευή την οποία παίρνει με νόμιμο παραστατικό. Η αξία του αγαθού ξεπερνά τα €430. Για να εκπέσει η δαπάνη θα πρέπει να περάσει από τελωνειακό έλεγχο;

Περισσότερα...

Ίδρυση ΙΚΕ από τον υπολογιστή στο σπίτι

Πιο γρήγορα, πιο εύκολα και με λίγα κλικ από τον προσωπικό τους υπολογιστή χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και ταλαιπωρία θα μπορούν οι επίδοξοι επιχειρηματίες να ιδρύσουν μια Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ).

Περισσότερα...

Ερώτημα: Υπόκειται σε παρακράτηση φόρου τιμολόγιο Κυπριακής εταιρείας για παροχή υπηρεσιών μεσιτείας, η οποία δεν έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα;

Ερώτημα: Είμαστε Α.Ε εμπορίας αγροτικών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Κυπριακή εταιρεία με μορφή LTD εισπράττει από εμάς προμήθεια για τη μεσολάβηση σε ορισμένες πωλήσεις μας στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Τόπος παροχής των υπηρεσιών τους είναι η Κύπρος χωρίς όμως αυτό να προκύπτει από την σύμβαση που έχουμε υπογράψει καθώς επίσης δεν έχει ορίσει φορολογικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα.

Περισσότερα...

Φοροαπόψεις 01/03/2018

Ανάδειξη και σχολιασμός επίκαιρων φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών & οικονομικών θεμάτων

Περισσότερα...

Τα περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορεί να βγάλει σε πλειστηριασμό η Εφορία

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων έχουν περάσει πλέον στην ηλεκτρονική εποχή.

Περισσότερα...

ΠΟΦΕΕ: Σημαντική ανακοίνωση για τον Φόρο διαμονής.

ΠΟΦΕΕ: Σημαντική ανακοίνωση για τον Φόρο διαμονής.

Σύμφωνα με την Πολ 1015/2018 παρ. 9 , μέχρι αύριο αποδίδεται στην ΔΟΥ ο φόρος διαμονής του μηνός Ιανουαρίου 2018.

Περισσότερα...

Το πλαίσιο αμοιβής των μισθωτών κατά τις ημέρες αργιών

1. Γενικά περί αργιών

Οι εξαιρέσιμες αργίες διακρίνονται σε ημέρες υποχρεωτικής και προαιρετικής αργίας.

Περισσότερα...

Λήγει σήμερα η προθεσμία για το φόρο διαμονής

Του Γιώργου Λαμπίρη

Την υποχρέωση να δηλώσουν το φόρο διαμονής μέσω εντύπου, το οποίο θα βρίσκουν στις εφορίες, που ανήκουν, έχουν οι υπόχρεοι καταβολής του φόρου διαμονής για τον Ιανουάριο του 2018, καθώς σήμερα είναι η καταληκτιή προθεσμία για την απόδοσή του.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ ελεύθερου επαγγελματία εμφανίζονται τα έσοδα και τα έξοδα και από τις δύο δραστηριότητες που ασκεί;

Ερώτημα: ΓΙΑΤΡΟΣ, ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 1/1/2017 ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ.

ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΠΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ (ΜΕ ΦΠΑ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ;

ΕΡΩΤΗΜΑ 2: ΤΟ ΦΠΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΠΕΣΕΙ;

Περισσότερα...