• hmerologio 2018 topΗμερολόγιο του Λογιστή 2018

  Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών θα κυκλοφορήσει το «Ημερολόγιο του Λογιστή 2018», για ακόμα μια χρονιά, το οποίο περιλαμβάνει το Ημερολόγιο 2018 και το εγχειρίδιο λογιστικών, φοροτεχνικών και εργατικών θεμάτων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.


  Περισσότερα

 • banner 02Γίνε Μέλος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών

  "Μόνος μου πάω γρήγορα και μαζί πάμε πιο μακριά"

  Περισσότερα
 • gdprΑνακοίνωση του Λ.Σ.Α. για τα προσωπικά δεδομένα

  Στα πλαίσια της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την Προστασία Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο Λ.Σ.Α. ενημερώνει υπεύθυνα

  Περισσότερα

 • lsa web offers isologismosΑναρτήστε τον Ισολογισμό σας στη Χαμηλότερη τιμή της Αγοράς!

  Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την e-genius προσφέρει στους πελάτες σας το BASIC LSA για τη δημοσίευση ισολογισμών στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς!

  Περισσότερα
 • lsa banner 526X351 bΣυνεργασία του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών με την StudySmart και τον φορέα εκπαίδευσης του CIMA

  Η συνεργασία έχει ως στόχο την αναβάθμιση των Λογιστών, Φοροτεχνικών – Οικονομολόγων και τη δημιουργία υπεραξίας στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

  Περισσότερα

23 May, 2018

Αρχική

Ερώτημα: Απαλλάσσονται του ΦΠΑ υπηρεσίες εκπαιδευτικών σεμιναρίων, επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης ή επανακατάρτησης;

ΝΕΟ

Ερώτημα: Ατομική επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας ΚΑΔ α) 85.59.19.05 υπηρεσίες εκπαίδευσης μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων β) 85.59.19.02 υπηρεσίες διδασκαλίας(εισηγήσεων) σε επιμορφωτικά σεμινάρια , υπάγεται στον ΦΠΑ ή απαλλάσσεται ; Eπίσης αν έχει απαλλαγή μπορεί να ενταχθεί στο VIES (διαφήμιση στο google και το facebook) , ευχαριστώ .

Περισσότερα...

Ποια θεωρούνται εισοδήματα από κεφάλαιο και πώς φορολογούνται

ΝΕΟ

Του Γιώργου Λαμπίρη

Ως εισόδημα, το οποίο προκύπτει από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα καθώς και εισοδήματα από ακίνητη περιουσία θεωρείται το κεφάλαιο ως μορφή κεφαλαίου, την οποία αποκτά φυσικό πρόσωπο στη διάρκεια του φορολογικού έτους.

Περισσότερα...

Τέλος 2% σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές

ΝΕΟ

Oι χειρότεροι φόβοι της αγοράς τεχνολογικών προϊόντων επιβεβαιώθηκαν χθες. Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την οποία επιβεβαιώνει την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% στις συσκευές υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, σε όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones).

Περισσότερα...

Τι δηλώνουν όσοι φιλοξενούνται και όσοι φιλοξενούν

Του Απόστολου Αλωνιάτη

Από το 2010  και τον Ν. 3842/10 εφαρμόζονται οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και δεν έχει γίνει κατανοητό  στους φορολογούμενους, και όχι μόνο, τι σημαίνει φιλοξενούμενος, τι σημαίνει φιλοξενία και τι δωρεάν παραχώρηση οικίας.

Περισσότερα...

Ελάχιστο εισόδημα από κεφάλαιο (πχ τόκους) και προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων

Φορολογούμενος δεν απέκτησε εισοδήματα κατά το προηγούμενο έτος 2017, πλην ενός μικρού ποσού τόκων. Φιλοξενείται από τους γονείς του, ως προς την κύρια διαμονή του, ωστόσο έχει πλήρη κυριότητα σε κατοικία (διαμέρισμα) κατά ποσοστό 25%, στην επαρχία.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Μείωση ιδίων κεφαλαίων ΙΚΕ

Ερώτημα: Εταιρεία IKE έχει ίδια κεφάλαια μικρότερα από το μισό του καταβεβλημένου εταιρικού κεφαλαίου λόγω ζημιών. Μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία της χωρίς να προβεί σε ενέργειες για την αποκατάσταση της σχέσης ιδίων κεφαλαίων και εταιρικού κεφαλαίου;

Περισσότερα...

Ερώτημα: Πως θα αντιμετωπιστεί το προσωπικό επιχείρησης που λόγω ανακαίνισης θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για δύο μήνες;

Ερώτημα: Επιχείρηση εστίασης θα αναστείλει την λειτουργία της, διότι θα προχωρήσει σε ανακαίνιση του καταστήματός της, η οποία θα διαρκέσει περί τους δύο μήνες. Ποιες οι δυνατότητές της, για την διαχείριση του προσωπικού της;

Περισσότερα...

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης E3 φορολογικού έτους 2017

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ:

Με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση του εντύπου Ε3 και τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στη συμπλήρωση – χρήση της νέας εφαρμογής, είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. πλήρης «Οδηγός Συμπλήρωσης Εντύπου Ε3».

Περισσότερα...

Ερώτημα: Υπερεργασία σε διακεκομμένο ωράριο

Ερώτημα: Σε εμπορικό κατάστημα οι υπάλληλοι απασχολούνται με συμβατικό ωράριο 40 ωρών την εβδομάδα.

Το εβδομαδιαίο ωράριο είναι ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ 8:00-16:00
ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 08:30-13:30 + 17:30-20:30.

Περισσότερα...

Οδηγός - SOS: Πώς θα δηλώσετε τα εισοδήματα από Airbnb

Παγίδες έξτρα φόρου κρύβουν και φέτος οι φορολογικές δηλώσεις.

Τα λάθη κοστίζουν ακριβά ιδιαίτερα αν κάποιος δεν είναι προσεκτικός κατά την συμπλήρωση του εντύπου Ε1 και ειδικότερα, αν κάποιος νοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb.

Περισσότερα...

Σε δέκα διαφορετικούς κωδικούς του Ε3 αναγράφονται οι αγροτικές ενισχύσεις

Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Πίνακα Γ'2 (Στοιχεία Αγροτικών επιδοτήσεων – ενισχύσεων που εισπράχθηκαν κατά το φορολογικό έτος) του Ε3 κάθε περίπτωση αγροτικής επιδότησης/ενίσχυσης φέρει υποχρέωση αναγραφής στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3,

Περισσότερα...

Κρίσιμες Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τις Ενδοομιλικές Συναλλαγές

Θέμα: Κρίσιμες Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τις Ενδοομιλικές Συναλλαγές

 *Αποτελεί περίληψη δημοσιευμένου άρθρου στο Taxheaven 21/3/2015

Περισσότερα...

Πώς μπορούν να «καλυφθούν» τα τεκμήρια στη φορολογική δήλωση εισοδήματος

ΤΖΕΝΗ ΠΑΝΟΥ*,ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ*

Είναι γνωστό ότι στις περιπτώσεις που το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε από τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του είναι χαμηλότερο από το εισόδημα που προσδιορίζεται με βάση τα «τεκμήρια», η προκύπτουσα διαφορά φορολογείται κατά περίπτωση ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα κ.λπ.

Περισσότερα...

Ανάλωση κεφαλαίου που ήδη φορολογήθηκε ή απαλλασσόταν από τον φόρο

Κωδικοί 787-788
Ανάλωση κεφαλαίου που ήδη φορολογήθηκε ή απαλλασσόταν από τον φόρο.

Περισσότερα...

Τι δείχνει η πρώτη φουρνιά εκκαθαριστικών

Απρόθυμοι να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση εμφανίζονται οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με το φετινό εκκαθαριστικό.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Τι πρόστιμο επιβάλλεται για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης;

Ερώτημα: Φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος για τις χρήσεις 2012 και 2014.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Εξαγωγή αγαθών σε χώρα εκτός ΕΕ

Ερώτημα: Ατομική επιχείρηση, με έδρα την Ελλάδα, υπαγόμενη στον ΦΠΑ με απλογραφικό σύστημα (Β΄ κατ. βιβλία) θέλει να εξάγει προϊόντα που κατασκευάζει στην Ελλάδα.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Πως αντιμετωπίζεται η παροχή μηχανής καφέ με χρησιδάνειο;

Ερώτημα: ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΝΕΙ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΦΕ ΜΕ ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΣΜΟ ΣΕ ΠΕΛΑΤΗ ΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ?
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΡΙΤΩΝ?

Περισσότερα...

Ερώτημα: Τροποποιητική Ε1& Ε3 λόγω αγροτικών επιδοτήσεων

Ερώτημα: Σε αγρότη κανονικού καθεστώτος δεν δηλώθηκαν κάποιες επιδοτήσεις στο Ε1 και Ε3 έτους 2014 (που αφορούν το έτος 2014) διότι πληρώθηκαν 15/9/2015 και  7/4/16. Όταν πάω να υποβάλω τροποποιητική έτους 2014 για επιδοτήσεις μόνο, θα έχω πρόστιμο; Βάσει της ΔΕΑΦ Α 1122149 ΕΞ2016, υπήρχε κάποια καταληκτική ημερομηνία;

Περισσότερα...

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση φόρου για όσους προβούν σε δωρεές

Του Γιώργου Λαμπίρη

Τη δυνατότητα να μειώσουν το φόρο εισοδήματος, που υποχρεούνται να αποδώσουν μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, έχουν όσοι φορολογούομενοι προχωρήσουν σε χρηματική δωρεά προς το Δημόσιο. Πρόκειται για δωρεές προς πανεπιστημιακά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ιερούς ναούς, φορείς που εκπληρώνουν κοινωφελείς σκοπούς, όπως είναι τα ιδρύματα ή τα κληροδοτήματα, καθώς και άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Ασφαλιστικές εισφορές επι αμοιβής μέλους ΟΕ

Ερώτημα: Σε μια ΟΕ με απλογραφικά βιβλία, με αντικείμενο υπηρεσίες μάρκετινγκ, αποτελούμενη από τρία μέλη, συμφωνήθηκε και αναφέρεται ρητά και στο καταστατικό ότι ο ένας εκ των τριών μελών αναλαμβάνει καθήκοντα διαχειριστή και γι’ αυτό θα λαμβάνει μηνιαία αμοιβή περίπου 1.000 ευρώ το μηνά. Θα πρέπει να ασφαλιστεί στο ΙΚΑ, μετά το Ν 4387/2016 ή θα πρέπει να πληρώνει στον ΕΦΚΑ κάποιο ποσοστό επί της αμοιβής αυτής, αφού ούτως ή άλλως θα ασφαλιστεί και στον ΕΦΚΑ. Αν αυτός μόνο εργάζεται για τις υπηρεσίες μάρκετινγκ της εταιρείας, θα μπορούσε να ασφαλιστεί στο ΙΚΑ και ως υπάλληλος της εταιρείας;

Περισσότερα...

Ερώτημα: Πως αντιμετωπίζεται λογιστικά η ζημία που προκύπτει από απομείωση απαίτησης;

Ερώτημα: Σε Ανώνυμη Εταιρεία με χρήση 01/07-30/06 η ζημιά από την απομείωση της απαίτησης της εταιρείας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ προκαλεί αρνητικό σύνολο ιδίων κεφαλαίων .Υπάρχει λογιστικός χειρισμός, που να είναι και φορολογικά ορθός , ώστε να καταχωρηθεί η ζημιά με τροπό που να μη προκαλεί αρνητικά ίδια κεφάλαια.(Δεν είχε γίνει στην χρήση 01/07/2015-30/06/2016 πρόβλεψη επισφαλων απαιτησεων).

Περισσότερα...

Πώς θα δηλώσετε τους τόκους από καταθέσεις στις φορολογικές δηλώσεις

Πονοκέφαλο δημιουργεί κάθε χρόνο στους φορολογούμενους ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να δηλωθεί στη φορολογική δήλωση το εισόδημα από τόκους που εισπράχθηκαν το προηγούμενο έτος. Από τη σωστή δήλωση των τόκων ο φορολογούμενος θα γλιτώσει πιθανές κυρώσεις, περισσότερο φόρο αλλά και ταλαιπωρία για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Φόρος μερισμάτων για «κέρδη εις νέο» ή αποθεματικά μετατρεπόμενης ΕΠΕ σε ΟΕ με απλογραφικά βιβλία

Ερώτημα: Κεφαλαιουχική εταιρεία (ΕΠΕ) μετατρέπεται την 1/1/2018 σε προσωπική εταιρεία (ΟΕ) με τήρηση απλογραφικών βιβλίων. Ποιος είναι ο φορολογικός χειρισμός του αδιανέμητου υπολοίπου κερδών εις νέο της 31/12/17 ποσού 300.000 ευρώ της μετατρεπόμενης ΕΠΕ; Προκύπτει ρητά από διάταξη νόμου υποχρέωση καταβολής φόρου διανομής;

Περισσότερα...

Ερώτημα: Λιανικές πωλήσεις σε τρίτες χώρες

Ερώτημα: Επιχείρηση με e-shop μπορεί να πραγματοποιεί πωλήσεις μικρής αξίας, αποστέλλοντας εμπορεύματα σε ιδιώτες κατοίκους τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) χρεώνοντας ΦΠΑ, ή είναι υποχρεωμένη οπωσδήποτε να εκδώσει Απόδειξη Λιανικής Πώλησης χωρίς ΦΠΑ και να υποβάλλει διασάφηση εξαγωγής;

Περισσότερα...

Ερώτημα: Απαλλασσόμενες πράξεις με δικαίωμα έκπτωσης

Ερώτημα: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΠΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΩΝ (ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ) ΣΤΗ Δ.Ο.Υ.?
ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ?
ΚΑΝΩ ΠΡΟΡΑΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ?

Περισσότερα...

Ερώτημα: Ασφαλιστική αντιμετώπιση συνταξιούχου διαχειριστή ΕΠΕ & ΙΚΕ

Ερώτημα: Εταίρος και διαχειριστής σε ΕΠΕ ή σε ΙΚΕ, αν αποφασίσει να πάψει να είναι διαχειριστής μπορεί να καταθέσει αίτηση για συνταξιοδότηση παραμένοντας απλά εταίρος?
Αν ναι, για τα μερίσματα που τυχόν εισπράττει θα καταβάλλει ΕΦΚΑ?

Περισσότερα...

Ερώτημα: Λογιστική αντιμετώπιση φόρων - τελών και λοιπών εξόδων, στο απλογραφικό βιβλίο, κατά την αγορά φορτηγού αυτοκινήτου

Ερώτημα: Κατά την διαδικασία μεταβίβασης από αγορά φορτηγού επαγγελματικής χρήσης πληρώθηκαν τα παρακάτω παράβολα και φόροι: Φόρος υπεραξίας του πωλητή που πλήρωσε τελικά ο αγοραστής, παράβολα για τέλη και για ΚΤΕΟ. Επιπλέον έγινε έντυπο αυτοπαράδοσης στην εφορία για την κατάργηση αγροτικού φορτηγού που από καιρό ήταν σε αχρηστία με ελάχιστη αξία + ΦΠΑ.

Περισσότερα...

Η Εφορία διασταυρώνει καταθέσεις με δηλωθέντα εισοδήματα

Φορολογικούς ελέγχους που βασίζονται σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες διασταυρώσεων δεδομένων μεταξύ τραπεζικών καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων διενεργούν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που υποκρύπτουν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένης και μεγάλης φοροδιαφυγής.

Περισσότερα...

Πόσο αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Τις αλλαγές που θα επιφέρουν οι σχεδιαζόμενες νέες τιμές ζώνης στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το "Κεφάλαιο". Mε αναλυτικά παραδείγματα για διάφορα σενάρια και αλλαγές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι οι αλλαγές στο φορολογικό βάρος αφορούν κατά κύριο λόγο τα όρια των κλιμακίων υπολογισμού του κύριου φόρου.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Είναι δυνατόν να ιδρύσει αυτοαπασχολούμενος εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζοντας να εργάζεται από την Ελλάδα,με σκοπό την μείωση της φορολογική υποχρέωσης;

Ερώτημα: Πελάτης μου, φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, που φτιάχνει λογισμικό για smartphones προσπαθεί να βρει τρόπο για να αποφύγει να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην Ελλάδα για να γλυτώσει την φορολογία - ΕΦΚΑ. Βρέθηκε κάποιος και του είπε να κάνει μια εταιρία LTD στην Αγγλία για να κάνει την δουλειά του άφοβα και οικονομικά.

Περισσότερα...