• hmerologio 2018 topΗμερολόγιο του Λογιστή 2018

  Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών θα κυκλοφορήσει το «Ημερολόγιο του Λογιστή 2018», για ακόμα μια χρονιά, το οποίο περιλαμβάνει το Ημερολόγιο 2018 και το εγχειρίδιο λογιστικών, φοροτεχνικών και εργατικών θεμάτων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.


  Περισσότερα

 • banner 02Γίνε Μέλος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών

  "Μόνος μου πάω γρήγορα και μαζί πάμε πιο μακριά"

  Περισσότερα
 • lsa web offers isologismosΑναρτήστε τον Ισολογισμό σας στη Χαμηλότερη τιμή της Αγοράς!

  Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την e-genius προσφέρει στους πελάτες σας το BASIC LSA για τη δημοσίευση ισολογισμών στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς!

  Περισσότερα
 • lsa banner 526X351 bΣυνεργασία του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών με την StudySmart και τον φορέα εκπαίδευσης του CIMA

  Η συνεργασία έχει ως στόχο την αναβάθμιση των Λογιστών, Φοροτεχνικών – Οικονομολόγων και τη δημιουργία υπεραξίας στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

  Περισσότερα

16 Dec, 2017

Αρχική

Όλες οι φορο-υποθέσεις που παραγράφονται μετά τη νέα απόφαση ΣτΕ

Ταφόπλακα σε χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις ελέγχου για "αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας" βάζει η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αποχαρακτηρισμού ως "νέων στοιχείων" των καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες για την παράταση του χρόνου παραγραφής τους.

Περισσότερα...

Η προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα ως προς το έτος αναφοράς

Σύμφωνα με το άρθρο 39, παράγραφος 2 του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, οι ασφαλιστικές εισφορές (ποσοστά) υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα (ΚΦΑ) του προηγούμενου έτους, από την άσκηση της δραστηριότητας των μη μισθωτών (αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών).

Περισσότερα...

Ερώτημα: Διαχείριση του ΦΠΑ ατομικής επιχείρησης μετά την προσθήκη και της δραστηριότητας του ασφαλιστή

Ερώτηση: Ατομικός επιχειρηματίας με εμπορικό κατάστημα που το 2015 ανήγειρε κτίριο σε οικόπεδο τρίτου επιθυμεί να ασκήσει και την δραστηριότητα του ασφαλιστή, παράλληλα με την εμπορική του δραστηριότητα. Υπάρχει κίνδυνος απώλειας του ΦΠΑ της επένδυσης;

Περισσότερα...

Ερώτημα: Παράδοση αποθεμάτων από υποκατάστημα σε κεντρικό για επιχειρηματικούς σκοπούς

Ερώτημα:Επιχείρηση Αγροτικός Συνεταιρισμός. Κεντρικό με υποκατάστημα (Πρατήριο βενζίνης χωρίς λογιστική αυτοτέλεια), έχει φορτηγό ΙΧ για τις ανάγκες του.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Ασφάλιση ΟΑΕΕ

Ερώτημα: Εταίρος σε ΕΠΕ (ποσοστό συμμετοχής 10%), που βρίσκεται σε εκκαθάριση από το 2000, σταμάτησε να ασφαλίζεται στον OAEE το 2002 γιατί έκανε διακοπή της ατομικής επιχείρησης που διατηρούσε παράλληλα. Υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης σε ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ κατά τη διάρκεια που η εταιρεία βρίσκεται σε εκκαθάριση για το συγκεκριμένο εταίρο με ποσοστό συμμετοχής 10%, ο οποίος έχει την ιδιότητα μόνο του εταίρου στην εταιρεία, (χωρίς να έχει διατελέσει ποτέ διαχειριστής ή εκπρόσωπος της ΕΠΕ).

Περισσότερα...

Ερώτημα: Έκδοση αποδείξεων για παροχή δωρεάν υπηρεσιών

Ερώτημα: ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΜΕ Α.Π.Υ. ΔΩΡΕΑΝ:

1) ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΦΠΑ),

2) ΣΕ ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ (ΔΩΡΕΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ),

3) ΣΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ).

Περισσότερα...

Ερώτημα: Εισόδημα από πώληση ακινήτου αντιπαροχής

ΕΡΩΤΗΜΑ: Εργολάβος ανέγερσης οικοδομών έχει απούλητα, από αντιπαροχή, τρία διαμερίσματα. Η ανέγερση της οικοδομής είναι προ του 2006 δηλαδή χωρίς ΦΠΑ. Σήμερα θέλει να βγει σε σύνταξη. Τι πρέπει να κάνει με τα τρία ακίνητα που πήρε ως αντιπαροχή; Και πώς θα φορολογηθεί;

Περισσότερα...

Στις 31.12.2017 παραγράφονται για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος τα φορολογικά έτη 2006 (στην περίπτωση 10ετούς παραγραφής) και 2011 (στην περίπτωση 5ετούς παραγραφής)

Διαφορετική φορολογική κατοικία μεταξύ συζύγων (ο σύζυγος στην αλλοδαπή, η σύζυγος στην Ελλάδα) μπορεί να υπάρχει σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) που βασίζεται στην υπ’ αριθμόν 1445/2016 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιχείρηση που έχει οφειλές μόνο προς το Δημόσιο;

Ερώτημα: Ο.Ε. με απλογραφικα Βιβλια:
Οφειλει απο το 2016 ΦΠΑ 29.000€ συν τις προσαυξησεις.(2.200€)

Περισσότερα...

Διαγραφή προκαταβολής φόρου μετά από διακοπή εργασιών

Αθήνα, 06 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εγκύκλιο που υπογράφηκε σήμερα, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, προχώρησε σε νέες διευκρινίσεις,

Περισσότερα...

Ο φαύλος κύκλος

Ο φαύλος κύκλος θα εξακολουθεί να είναι παρών και να αντιστρατεύεται την όποια αναπτυξιακή προοπτική, όσο οι υπεύθυνοι του οικονομικού σχεδιασμού της χώρας δεν αντιλαμβάνονται ότι εντός της ευρωζώνης λειτουργούν οι κανόνες της αγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο μιας ελεύθερης οικονομίας.

Περισσότερα...

Οι άμυνες των φορολογούμενων απέναντι στα τεκμήρια της εφορίας

Σε φορολογικό εφιάλτη έχουν μετατραπεί τα τεκμήρια διαβίωσης για χιλιάδες φορολογούμενους καθώς κρύβουν «παγίδες» που οδηγούν στην πληρωμή έξτρα φόρων.

Περισσότερα...

Έκθεση ΣΕΒ: Σε ποιες εργασιακές κατηγορίες δε δηλώνονται εισοδήματα

Θραύση κάνει η «ημιδηλωμένη» εργασία μέσω των συμβάσεων μερικής απασχόλησης το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το 2017 η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και με συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων με στόχο την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Περισσότερα...

Τι συμβαίνει αν χάσεις τα λογιστικά βιβλία ή τα τιμολόγια

Η απώλεια τους κοστίζει 2.500 ευρώ

Σε μια περιπέτεια με την εφορία που κοστίζει ακριβά κινδυνεύουν να μπλέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που θα δηλώσουν ότι έχουν χάσει τα λογιστικά βιβλία ή τα φορολογικά στοιχεία όπως για παράδειγμα τα τιμολόγια.

Περισσότερα...

Εφορία: Ερχεται η εφαρμογή για τις δηλώσεις εσόδων από Airbnb

Στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα, βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Περισσότερα...

Τι θα αλλάξει στους ελέγχους με τη νέα hi-tech Εφορία

Για άλλη μία φορά οι φορολογούμενοι ακούνε υποσχέσεις για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της εξυπηρέτησης στις Εφορίες, προκειμένου να εκλείψει ολοσχερώς η ανάγκη για φυσική παρουσία τους σε αυτές.

Περισσότερα...

Ερώτημα: Πώς γίνεται η τήρηση βιβλίων και στοιχείων από ΕΕ που ξεκινάει να εκμισθώνει ενοικιαζόμενα δωμάτια;

Ερώτημα: Ετερόρρυθμη εταιρεία αποφασίζει ξεκινάει να ασκεί και το αντικείμενο των ενοικιαζόμενων δωματίων. Παρακαλώ για ένα σύντομο οδηγό για το τι ισχύει από πλευράς ΕΛΠ σχετικά με τα εκδοθέντα στοιχεία, το Φπα το εισόδημα καθώς και αν έχει υποχρέωση να καταρτίζει να καταρτίζει μισθωτήρια συμβόλαια και να τα υποβάλλει στο taxis. Ευχαριστώ πολύ.

Περισσότερα...

Τι αλλάζει στην αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων

Για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται από την 1.6.2017

Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας την ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης έχει ανταπόκριση και φέρνει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία αποφάσισε να δώσει μια ακόμη παράταση για να υπαχθούν σε αυτή όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Περισσότερα...

Φρένο σε γονικές παροχές ακινήτων από την Εφορία

Εμπόδια στην ολοκλήρωση υποθέσεων που αφορούν σε γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων εξακολουθεί να βάζει η Εφορία σε φορολογούμενους οι οποίοι χρωστούν στο Δημόσιο αλλά έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και είναι συνεπείς στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων.

Περισσότερα...

Λαβύρινθος οι προϋποθέσεις για μια φορολογική ενημερότητα

Η Εφορία είναι πάντα…καχύποπτη απέναντι στους φορολογούμενους που ζητούν την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας είτε για να εισπράξουν χρήματα από το δημόσιο είτε για να μεταβιβάσουν ακίνητο.

Περισσότερα...

Φορολογικές Υποχρεώσεις : Τι λήγει σήμερα (31/10/2017)

31 ΤΡΙΤΗ

α) Υποβολή χρεωστικής - πιστωτικής - μηδενικής δήλωσης ΦΠA ηλεκτρονικά από τους υπόχρεους που τηρούν βιβλία με βάση τα πλήρη λογιστικά πρότυπα (διπλογραφικά) και το ελληνικό δημόσιο για το μήνα Σεπτέμβριο 2017 μέσω ειδικού δικτύου TAXISNET.

Περισσότερα...

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι...

Γνωρίζετε ότι:

Από 1/1/2018 τίθεται σε εφαρμογή ο φόρος διαμονής που θα επιβάλλεται ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο σε όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Περισσότερα...

Η μετατροπή των συμβάσεων ανεξαρτήτων υπηρεσιών σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας

Όντως, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, οι διατάξεις του ασφαλιστικού Ν 4387/2016 που ρύθμισαν τις εισφορές των αμειβομένων με έκδοση τιμολογίου[1]  (άρθρα 38 και 39 παρ. 9), για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά), ώστε να εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, ό,τι ισχύει και για τους μισθωτούς με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Περισσότερα...

Τρεις αλλαγές στην ασφαλιστική ενημερότητα

Ως θετικές για τους ασφαλισμένους, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, τις αλλαγές στη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, τις οποίες προβλέπει εγκύκλιος που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Περισσότερα...

Αλλο εισόδημα για φόρο και άλλο για σύνταξη οι επαγγελματίες

Ο ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα μπορεί να δηλώνει όσο χαμηλό εισόδημα επιθυμεί για να αποφύγει φόρους, εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές.

Περισσότερα...

Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους μισθούς και τα επιδόματα

Μισθοί και επιδόματα πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων έχουν καθιερωθεί πλέον στην αγορά εργασίας. Οι αμοιβές μπορούν να καθορίζονται πλέον και χωρίς τη συμφωνία των εργαζομένων, οι συμβάσεις από ενιαίες έχουν γίνει πια ατομικές, ή επιχειρησιακές, και σπάνια υπογράφονται συμβάσεις που καλύπτουν ενιαία έναν κλάδο της οικονομίας.

Περισσότερα...

Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου

Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης
Λογιστής – Φοροτέχνης

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του Β.Δ 748/1966  καθορίζονται οι ημέρες προαιρετικής αργίας ως κάτωθι :

Περισσότερα...

Δέκα τρόποι για να μειώσετε τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου σας

Παρά το γεγονός ότι τα ασφάλιστρα οχημάτων έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% την τελευταία επταετία της οικονομικής κρίσης, παρατηρούνται συχνά αξιοσημείωτες αποκλίσεις τιμολογίων από εταιρεία σε εταιρεία, ανάλογα με την πολιτική marketing που ακολουθεί κάθε μία από αυτές σε επιμέρους κατηγορίες πελατών (παραμετροποιημένες τιμές).

Περισσότερα...

Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε. - Νέο αίτημα για μεταφορά καταληκτικής ημερομηνίας οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης

Προς
τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή Σταύρο
τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο Ευκλείδη
την Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου Αικατερίνη
τoν Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2017
Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 130

Θέμα: Νέο αίτημα για μεταφορά καταληκτικής ημερομηνίας οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης.

Περισσότερα...

Σε ποια επιδόματα και εισοδήματα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης

Ποια επιδόματα περιλαμβάνονται

Η εφορία έχει στήσει παντού παγίδες. Εισοδήματα και επιδόματα που απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος ή φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 15% ή 20% δεν γλιτώνουν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όταν ο φορολογούμενος δηλώνει πάνω από 12.000 ευρώ.

Περισσότερα...

Άνοιξαν οι διορθωτικές δηλώσεις στο taxis για μισθωτούς-συνταξιούχους

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν διορθωτικές και τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2016 έχουν πλέον οι φορολογούμενοι που έλαβαν αναδρομικές αποδοχές ή συντάξεις.

Περισσότερα...