fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ο φαύλος κύκλος

Ο φαύλος κύκλος θα εξακολουθεί να είναι παρών και να αντιστρατεύεται την όποια αναπτυξιακή προοπτική, όσο οι υπεύθυνοι του οικονομικού σχεδιασμού της χώρας δεν αντιλαμβάνονται ότι εντός της ευρωζώνης λειτουργούν οι κανόνες της αγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο μιας ελεύθερης οικονομίας.

Η υπερβολική φορολόγηση της αποκαλούμενης μεσαίας τάξης, η οποία αποτελεί τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας, στερεί από την αγορά, βασικό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών που θα κατευθυνόταν προς  κατανάλωση (ή και αποταμίευση), με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των σημείων λιανικής πώλησης, τον περιορισμό της επιχειρηματικότητας και εν τέλει την διακοπή ενεργών δραστηριοτήτων.

Ο υποβιβασμός των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σε μειωμένης ή εκ περιτροπής εργασία και η απώλεια θέσεων εργασίας, ακολουθούν ως νομοτελειακή κατάληξη της παραπάνω τακτικής.

Υπό την έννοια αυτή, κατά την γνώμη μου, το υπερβάλλον ποσό των φόρων που περιέρχεται στη δικαιοδοσία του κράτους, είναι άκρως αντιπαραγωγικό, αφού μεταφράζεται σε επιδοματικού χαρακτήρα «προσφορές» και περαιτέρω πτωχοποίηση των κοινωνικών στρωμάτων.

Ο ενάρετος κύκλος που όλοι περιμένουμε να προσεγγίσει την οικονομία μας, μάλλον αργεί να φανεί…  

Νίκος Σγουρινάκης

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.