fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Κατοχή αγροτικού αυτοκινήτου (ΦΙΧ) μετά την 01/01/2017

Ερώτημα: Συνταξιούχος ΙΚΑ (πριν τις 12-05-16) χωρίς ένταξη σε κάποιο καθεστώτος ΦΠΑ είχε αγροτικά εισοδήματα - επιδοτήσεις και βάσει αυτών είχε αποκτήσει αγροτικό (ΦΙΧ).

Από το 2016 δεν υπάρχουν πλέον επιδοτήσεις παρά μικροποσά από πώληση ελαιολάδου, το 2017 δεν υπάρχει πλέον κανένα έσοδο από αγροτική εκμετάλλευση. Τι θα πρέπει να γίνει με το ΦΙΧ προκειμένου να μην αντιμετωπίσει κάποιο θέμα. Παρακαλώ να δείτε το θέμα σε όλη την έκτασή του (φορολογικά- ειδικό καθεστώς ΦΠΑ-ΕΦΚΑ-συνταξιοδοτικά). Επίσης τι γίνεται στην περίπτωση που ο κάτοχος αγροτικού ήταν π.χ. δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος ή άνεργος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με το άρθρο 20 «Απασχόληση συνταξιούχων», του ασφαλιστικού νόμου  4387/2016, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, Ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., (συνεπώς, και του ΟΓΑ, άρθρο 53 του ως νόμου), οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., (συνεπώς και της αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας), οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, για όσο χρόνο οι συνταξιούχοι αυτοί απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα, σε οποιαδήποτε μορφή της.

Ωστόσο, η παραπάνω διάταξη έχει εφαρμογή για όσους θα αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, γενικά, από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016 και εντεύθεν.

Άρα, η συγκεκριμένη περικοπή καταλαμβάνει, σε κάθε περίπτωση, όσους αγρότες συνταξιοδοτηθούν από το 1/1/2017 και μετά και όχι όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31/12/2016.

Επιπλέον, για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας αγροτικού ΦΙΧ (βλ. απόφαση αρ. Α1/οικ. 18764/670/ΦΕΚ 1065/28.3.2017) απαιτείται η κατοχή και η άσκηση αγροτικής εκμετάλλευσης, καθώς και η εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), προϋποθέσεις οι οποίες καλύπτονται και από μη κατ’ επάγγελμα αγρότες (βλ. άρθρο 2 παρ. 1 του Ν 3874/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 65 του Ν 4389/2016).

Ωστόσο, η χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ΦΙΧ αγροτικού, προϋποθέτει τυπικά την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας έστω και αν δεν αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος του φορολογούμενου. Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση του εν λόγω οχήματος σε λειτουργία μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος εξακολουθεί να ασκεί αγροτική δραστηριότητα, γεγονός το οποίο μπορεί να εγείρει ερωτήματα σε τυχόν έλεγχο από την Φορολογική Αρχή. Το ως άνω ζήτημα θα αξιολογηθεί προφανώς σε συνδυασμό με την τυχόν αύξηση της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου, χωρίς την δυνατότητα της δικαιολόγησης  (έμμεσες τεχνικές ελέγχου[1]).

[1] Άρθρο 28 του ΚΦΕ, Πολ. 1171/2013 & 1259/2014

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.