fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Θα περικοπούν οι αποδοχές συνταξιούχου αν ταυτόχρονα είναι εταίρος και διαχειριστής ΙΚΕ;

Ερώτημα: Ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος ταυτόχρονα είναι εταίρος και διαχειριστής σε ΙΚΕ πληροί τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση.
1. Μπορεί να παραμείνει εταίρος και διαχειριστής χωρίς επιπτώσεις στην σύνταξή του?
2.Με ποιες προϋποθέσεις?

Συνοπτική Απάντηση

Οι συνταξιούχοι οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα

Πλήρης Απάντηση

Ο διαχειριστής ΙΚΕ, ο οποίος μπορεί να είναι εντός του εταιρικού σχήματος ή όχι, υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με βάση το άρθρο 39 του Ν.4387/2016. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση της Μονοπρόσωπης Ι.Κ.Ε. στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ υπάγεται και ο μοναδικός εταίρος της επιχείρησης. Πέραν τούτου δεν υπάρχει καμία υποχρέωση ασφάλισης των υπολοίπων εταίρων της επιχείρησης.

Βάση της Εγκ. Ι.Κ.Α. 32/2013, εφόσον ένας εταίρος της Ι.Κ.Ε. πλην του διαχειριστή, πέραν της εταιρικής του ιδιότητας και ανεξαρτήτως ποσοστού, παρέχει και εργασία στην επιχείρηση υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.. Η ασφάλισή του έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της ασφάλισης των μισθωτών και επομένως υποχρεούται σε αναγγελία της πρόσληψης / αποχώρησης στον Ο.Α.Ε.Δ..

2. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 "στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα".

Επομένως, εφόσον ο συνταξιούχος έχει την ιδιότητα του διαχειριστή ΙΚΕ, θα υποστεί μείωση της σύνταξής του κατά 60%.

Σημειώνουμε ότι για το θέμα αναμένονται εμηνευτικές εγκύκλιοι από το Υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.