fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Ποια τα δικαιώματα μου εάν τεθώ σε καθεστώς διαθεσιμότητας;

Καταρχήν, με δεδομένο ότι η θέση σε διαθεσιμότητα δεν επιφέρει τη λύση αλλά την αναστολή της εργασιακής σχέσης, ο εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής στο μισθωτό του μισθού.

Ο τελευταίος δικαιούται το μισό των αποδοχών του, ενώ ο υπολογισμός των αποδοχών αυτών, που αποτελούν ένα μισθό ιδιαίτερου χαρακτήρα, γίνεται βάσει το μέσο όρο των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών με πλήρη απασχόληση πριν τη θέση του σε διαθεσιμότητα. Περαιτέρω, ο χρόνος διάρκειας της διαθεσιμότητας θεωρείται ως χρόνος πραγματικής απασχόλησης και προσμετράται στο χρόνο προϋπηρεσίας. Ως εκ τούτου, ο χρόνος διαθεσιμότητας δεν επηρεάζει το δικαίωμα λήψης της ετήσιας άδειας με αποδοχές καθώς επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της αποζημίωσης απόλυσης. Τέλος, ο μισθωτός που τίθεται σε διαθεσιμότητα δύναται να απασχοληθεί κατά τη διάρκεια αυτής σε άλλον εργοδότη, δίχως να επηρεάζεται το δικαίωμα λήψης του μισθού.

Δείτε περισσότερα στο www.dikigorosergatologos.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.