fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Έρχονται γρηγορότερες επιστροφές ΦΠΑ

Να γυρίσει τον "τροχό" των επιστροφών ΦΠΑ προκειμένου να κινείται ταχύτερα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Υπό τη διαρκή πίεση των θεσμών που θέλουν οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων να ικανοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να μην διογκώνονται με ευθύνη του δημοσίου τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, γίνονται κινήσεις προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των επιστροφών φόρων. Το ζήτημα των επιστροφών ΦΠΑ είναι κομβικό σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που η επιστροφή του φόρου καθυστερεί ακόμη και τέσσερα χρόνια!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το ποσό ΦΠΑ που εκκρεμεί να επιστραφεί σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται σε 891 εκατομμύρια ευρώ με τα 735 εκατ. να αφορούν αιτήσεις επιστροφής που καθυστερούν για περισσότερες από 90 ημέρες, δηλαδή πέραν του χρονικού ορίου που ορίζει η νομοθεσία για την άτοκη επιστροφή του φόρου.

Η μέση αναμονή για την είσπραξη μιας επιστροφής ΦΠΑ διαμορφώνεται στις 357 ημέρες, δηλαδή περίπου ένα έτος ενώ σε ορισμένες εφορίες η αναμονή ξεπερνά τις 1.300 ημέρες. Οι αιτήσεις για την επιστροφή ΦΠΑ υποβάλλονταν μέχρι πρόσφατα αποκλειστικά με χειρόγραφη αίτηση στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών η διαδικασία θα γίνεται για τις φορολογικές περιόδους από 1η Μαρτίου 2018 και μετά αποκλειστικά μέσω του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ (www.aade.gr). Πιο συγκεκριμένα, ο φορολογούμενος, επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο θα ολοκληρώνει επιτυχώς τη διαδικασία αίτησης επιστροφής ΦΠΑ εφόσον:

1. Έχει συμπληρώσει τον κωδικό 503 στη σχετική ηλεκτρονική φόρμα (αιτούμενο ποσό για επιστροφή).
2. Έχει επιλέξει τις αιτίες 1-5 του κωδικού 507.
3.Έχει συμπληρώσει τον Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού IBAN, στη συγκεκριμένη δήλωση. O φορολογούμενος στη συνέχεια θα ενημερώνεται με εισερχόμενο μήνυμα στο TAXISnet για τη δημιουργία του αιτήματος του. Για τις φορολογικές περιόδους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2018, τα αιτήματα θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια εφορία

Στο πλαίσιο του μνημονίου προβλέπεται ότι όλες οι απαιτήσεις των φορολογούμενων από τη φορολογική διοίκηση θα ικανοποιούνται εντός 90 ημερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη στοχοθεσία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ για το 2018 προβλέπεται ότι έως το τέλος του έτους δεν θα υπάρχει ούτε μια αίτηση για επιστροφή φόρου (ΦΠΑ, εισοδήματος κλπ) η οποία θα εκκρεμεί περισσότερο από τρεις μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η φορολογική νομοθεσία προβλέπει πως στην περίπτωση που η επιστροφή ενός φόρου καθυστερήσει περισσότερο από τρεις μήνες τότε η επιστροφή γίνεται εντόκως με επιτόκιο που διαμορφώνεται σήμερα στο 5,75% (επιτόκιο αναχρηματοδότησης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι σήμερα μηδενικό προσαυξημένο κατά 5,75 μονάδες).

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.