fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

ΜΥΦ: Ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής - Τι προβλέπει ο νόμος

Μία εβδομάδα απομένει για την λήξη της προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, μετά την παράταση που δόθηκε έως και τις 31 Μαρτίου από την ΑΑΔΕ.

Αντίστοιχα θυμίζουμε, ότι με την παράταση για τη διόρθωση των αποκλίσεων, που έχει δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με σχετική της απόφαση, η καταληκτική προθεσμία είναι στις 15 Μαΐου.

Ποιες συναλλαγές αφορά η υποχρέωση υποβολής

Η υποχρέωση υποβολής αφορά όλες τις συναλλαγές ανεξάρτητα από την αξία τους. Ωστόσο όσοι λαμβάνουν, ή δεν υποχρεούνται στην υποβολή δήλωση ΦΠΑ, το Δημόσιο καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά και αγρότες και φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα χωρίς να υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων,  είτε εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, υποχρεούνται να υποβάλλουν μόνο μία κατάσταση ανά έτος.

Σημειώνεται ότι για όλα τα στοιχεία του φορολογικού έτους, θα πρέπει να υποβάλλονται οι καταστάσεις ανά τρίμηνο.

Ποιες κατηγορίες εξαιρούνται

Των καταστάσεων πελατών εξαιρούνται τα φορολογικά στοιχεία που σχετίζονται με την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά μόνο αυτά της ΔΕΗ, καθώς και αυτά που σχετίζονται με την πώληση νερού – μη ιαματικού – αλλά και με την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Τι ισχύει για τα πιστωτικά τιμολόγια

Σε ό,τι αφορά τα πιστωτικά τιμολόγια, αθροίζονται ξεχωριστά σε διαφορετική εγγραφή ανά ΑΦΜ με την επιλογή «πιστωτικό». Ο υπόχρεος δεν μπορεί να ειλέξει να μη στέλνει πιστωτικά ή να βάζει απευθείας την καθαρή θέση με κάθε αντισυμβαλλόμενο. Είναι υποχρεωτικό τα παραστατικά αντίστροφης αξίας, να αθροίζονται ξεχωριστά σε άλλη εγγραφή.

Άλλες διευκρινίσεις

Επιπλέον, ο ΦΠΑ, μπορεί να διαφέρει από τον ΦΠΑ που εκπίπτει τελικά ο λήπτης.

Οι ασυμφωνίες ή πιθανές αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των πόχρεων προσώπων, ενώ για τη διόρθωση των αποκλίσεων δεν απαιτείται διόρθωση, εφόσον η συνολική τους αξία, προ ΦΠΑ, ανά αντισυμβαλλόμενο, δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος, υπόχρεοι στην υποβολή των ΜΥΦ είναι:

Υπόχρεοι για συναλλαγές πελατών – Συγκεντρωτικές καταστάσεις Εσόδων

-Υπόχρεοι καταβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, οι οποίοι διατηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία

-Μη υπόχρεοι υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ – ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων που διατηρούν -, Δημόσιο και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

-Αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

Και οι τρεις κατηγορίες που προαναφέραμε θα πρέπει να υποβάλλουν τέσσερα αρχεία, ένα για κάθε τρίμηνο του 2017.

Υπόχρεοι για συναλλαγές προμηθευτών – Συγκεντρωτικές καταστάσεις

εξόδων

-Αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ

-Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ

-Υπόχρεοι υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία

-Μη υπόχρεοι υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ανεξαρτήτως από τα βιβλία που διατηρούν

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.