fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: ΦΠΑ Ασφαλιστικής επιχείρησης

Ερώτημα: ΙΚΕ με αντικείμενο εργασιών ασφαλιστικές υπηρεσίες, απαλλάσσεται από ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ των δαπανών της είναι έξοδο στη φορολογία εισοδήματος. Κάνει επέκταση αντικειμένου σε δραστηριότητα υπαγόμενη σε ΦΠΑ οπότε στην δήλωση ΦΠΑ εμφανίζει ποσά στην prorata. Μετά την εφαρμογή της prorata απομένει πολύ μεγάλο υπόλοιπο ΦΠΑ δαπανών 98%. Αυτό το ποσό θα μεταφερθεί ως πιστωτικό υπόλοιπο ή θα πάει στα έξοδα της επιχείρησης όπως πριν;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κατ’ αρχάς, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 31 του κώδικα ΦΠΑ (Ν 2859/2000), η εφαρμογή του κλάσματος prorata είναι υποχρεωτική για όσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν έσοδα από δύο ή περισσότερες δραστηριότητες ή μία εκ των οποίων απαλλάσσεται του ΦΠΑ, βάσει των διατάξεων του άρθρου 22 του ως άνω νόμου. Το δε ποσό ΦΠΑ των δαπανών που απομένει μετά την εφαρμογή του συντελεστή prorata, όπως αναφέρετε στο ερώτημά σας και για το οποίο η επιχείρηση δεν δύναται να ασκήσει δικαίωμα έκπτωσης, καταχωρίζεται στα έξοδά της. Προσοχή! Ο συντελεστής που προκύπτει από το κλάσμα prorata, εφαρμόζεται στον ΦΠΑ των κοινών εισροών των δύο (ή περισσοτέρων) δραστηριοτήτων. Αν για παράδειγμα, η φορολογητέα δραστηριότητα αφορά σε πωλήσεις εμπορευμάτων, ο ΦΠΑ των αγορών εμπορευμάτων εκπίπτει 100%, διότι δεν είναι κοινή εισροή. Ο ΦΠΑ όμως των γενικών εξόδων που αφορούν και τις δύο δραστηριότητες (πχ, η αμοιβή του λογιστή ελεύθερου επαγγελματία, το ηλεκτρικό ρεύμα υπό την ίδια στέγη, η τηλεφωνία κ.λπ.), διακανονίζεται βάσει του ποσοστού της prorata.

Η σχετική λογιστική εγγραφή είναι σκόπιμο να διενεργείται κάθε μήνα με βάση το προσωρινό ποσοστό prorata (συντελεστής της προηγούμενης περιόδου), πιστώνοντας τον υπολογαριασμό του ΦΠΑ  (λογ. 54.02.02, βάσει ΕΛΠ) και χρεώνοντας λογαριασμό εξόδου (λογ. 64.11).

Στο τέλος της χρήσης (ήτοι την 31/12), μετά τον υπολογισμό του τρέχοντος συντελεστή prorata, βάσει των συνολικών  πραγματοποιηθέντων εσόδων της περιόδου (απαλλασσόμενων και μη), θα γίνεται προσαρμογή του (ετήσιου) εξόδου που αφορά τον μη εκπιπτόμενο ΦΠΑ, λόγω εφαρμογής της prorata, με τακτοποιητική εγγραφή.

Σημειώνεται ότι αρχικά η καταχώριση των εξόδων στα λογιστικά αρχεία της εταιρείας θα πρέπει να γίνεται, ως επί το πλείστον, με την καθαρή αξία και χωριστά ο αναλογών ΦΠΑ στους οικείους υπολογαριασμούς του 54.02.

Παράδειγμα:

Έστω ότι η επιχείρηση (ασφαλιστικές υπηρεσίες) προσθέτει νέα φορολογητέα στον ΦΠΑ δραστηριότητα, τον μήνα Μάρτιο 2018. Κατά τον μήνα αυτόν, ο κύκλος εργασιών από την απαλλασσόμενη δραστηριότητα ήταν 5.000 ευρώ, ενώ από την φορολογητέα ήταν 1.000 ευρώ. Η  prorata είναι: 1.000 / 6.000 = 0,166 ή 16,66% και κατά την στρογγυλοποίηση: 17%. Με το ποσοστό αυτό θα διακανονίσει τον ΦΠΑ των κοινών εισροών του μηνός Μαρτίου. Ομοίως και για τους λοιπούς μήνες, θα χρησιμοποιήσει προσωρινά ποσοστά. Στο τέλος της χρήσης, έστω ότι τα τελικά ποσά εσόδων των δύο δραστηριοτήτων είναι 60.000 ευρώ και 8.000 ευρώ, αντίστοιχα. Το τελικό ποσοστό prorata είναι: 8.000 / 68.000 = 0,1176 ή 11,76%, δηλαδή 12%.

Αυτό είναι το οριστικό ποσοστό για το 2018, οπότε με αυτό θα γίνουν όλες οι τακτοποιήσεις και προσαρμογές του ΦΠΑ των κοινών εισροών, ώστε να διορθωθούν τα ποσά των μηνών του έτους αυτού. Σημειώνεται, ότι αυτό θα είναι και το προσωρινό ποσοστό για το 2019 (παρ. 4 του άρθρου 31).

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.