fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Υπερεργασία σε διακεκομμένο ωράριο

Ερώτημα: Σε εμπορικό κατάστημα οι υπάλληλοι απασχολούνται με συμβατικό ωράριο 40 ωρών την εβδομάδα.

Το εβδομαδιαίο ωράριο είναι ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ 8:00-16:00
ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 08:30-13:30 + 17:30-20:30.

Ερωτήματα:

σε περίπτωση που κατά την λήξη του πρώτου μισού του ωραρίου δηλαδή ώρα 13:30 χρειαστεί ο εργαζόμενος να παραμείνει στην εργασία του λόγω φόρτου εργασίας, για ακόμα μία ώρα, και επιπλέον να εργαστεί και τις απογευματινές ώρες όπως το πρόγραμμα δηλαδή 17:30-20:30, πώς μπορούμε να το χειριστούμε χωρίς να τροποποιηθεί το πρόγραμμα εργασίας? Αυτή η επιπλέον ώρα καθότι είναι στο μέσω της ημέρας και του ωραρίου μπορεί να θεωρηθεί υπερεργασία και να καταβληθεί με την νόμιμη προσαύξηση?

Σε ερώτημα στην επιθεώρηση εργασίας, απάντησαν ότι δε μπορεί να θεωρηθεί υπερεργασία στο μέσω του ωραρίου, παρά μόνο κατά το πέρας αυτού. (δηλαδή δε μπορεί να θεωρηθεί υπερεργασία η επιπλέον ώρα 13:30 με 14:30 αλλά μόνο η ώρα μετά τις 20:30).

Που βασίζεται ο άνω ισχυρισμός?

Ο ν.3385/2005 όπως τροποποιήθηκε με τον ν3863/10 δεν αναφέρει κάτι τέτοιο αλλά ότι ο εργαζόμενος μπορεί να αποασχολείται κατά την κρίση του εργοδότη 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα ως υπερεργασία.

Παρακαλώ την άποψή σας.

Ευχαριστώ!


Συνοπτική Απάντηση

Υπερεργασία είναι η παρεχόμενη εργασία πέραν του ωραρίου, που καθορίζεται με ατομική συμφωνία ή με συλλογική σύμβαση εργασίας ή με διαιτητική απόφαση, και μέχρι του ανώτατου ορίου του νόμιμου ωραρίου του μισθωτού

Πλήρης Απάντηση

Υπερεργασία είναι η παρεχόμενη εργασία πέραν του συμβατικού ωραρίου και μέχρι του ανώτατου ορίου του νόμιμου ωραρίου του μισθωτού.

Ειδικότερα, όταν ισχύει το σύστημα της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, υπερεργασία είναι η εργασία που παρέχεται εβδομαδιαίως κατά το εν λόγω εξαήμερο πέραν των 40 ωρών και μέχρι της 45ης ώρας, ενώ υπερωριακήείναι η εργασία η παρεχόμενη κατά το ίδιο πενθήμερο πέραν των 45 ωρών εβδομαδιαίως ή των 9ωρών ημερησίως.

Κατά συνέπεια επί πλήρους απασχόλησης επί πενθήμερο, ως χρόνος υπερεργασίας νοείται το διάστημα μετά τη λήξη του ωραρίου, ήτοι από 17:00 έως 18:00.

Στο πλαίσιο αυτό η υπερεργασία ξεκινά σε κάθε περίπτωση σε χρόνο πέραν του συμβατικού ωραρίου και αφού το συμβατικό ωράριο έχει προηγουμένως ολοκληρωθεί.

Ως νόμιμο ημερήσιο ωράριο για τους απασχολούμενους επί πενθήμερο ορίζεται το 9ωρο. Με βάση τα ανωτέρω, η δυνατότητα υπερεργασιακής απασχόλησης των μισθωτών που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με συμβατικό ωράριο εργασίας σαράντα (40) ωρών και νόμιμο ωράριο σαράντα πέντε (45) ωρών εβδομαδιαίως, είναι μέχρι πέντε (5) ώρες την εβδομάδα.

Επιπλέον βάσει την απόφασης του Άρειου Πάγου 1404/2009 υπερεργασία είναι η παρεχόμενη εργασία πέραν του ωραρίου, που καθορίζεται με ατομική συμφωνία ή με συλλογική σύμβαση εργασίας ή με διαιτητική απόφαση, και μέχρι του ανώτατου ορίου του νόμιμου ωραρίου του μισθωτού . Κατά συνέπεια, επί διακεκομμένου ωραρίου, ο χρόνος υπερεργασίας άρχεται με τη λήξη του συμβατικού ωραρίου και όχι στον ενδιάμεσο χρόνο της διακοπής.

Κατά την άποψή μας εφόσον υπερεργασία χαρακτηρίζεται η απασχόληση πέραν του συμβατικού ωραρίου, δεν δύναται να αντιμετωπιστεί ως υπερεργασία η έκτακτη απασχόληση 13:30 με 14:30 αλλά μόνο η ώρα μετά τις 20:30.

Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.