fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Υπόλοιπα σε προμηθευτές που δεν μπορούν να καλυφθούν, επί λύσης - εκκαθάρισης Α.Ε.

Ερώτημα: Οι εκκαθαριστές ΑΕ έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο (είσπραξη των απαιτήσεών της, εκποίηση της περιουσίας της που είναι μόνο εμπορεύματα και έπιπλα - σκεύη, για την κάλυψη των υποχρεώσεών της).
Λόγω συσσωρευμένων ζημιών και μικρού μετοχικού κεφαλαίου , δεν μπορούν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις δύο (2) προμηθευτών μεγάλου ύψους, για τα οικονομικά δεδομένα της ΑΕ.
Οι προμηθευτές αυτοί, σε προγενέστερο χρόνο είχαν προβεί σε κατάθεση αγωγών, με βάση τις οποίες το δικαστήριο διέταξε την εταιρεία στην καταβολή των οφειλόμενων, στην οποία -καταβολή- δεν ανταποκρίθηκε..
Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι εκκαθαριστές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήξης εκκαθάρισης ?
Παρακαλώ για την ταχύτερη, κατά το δυνατό, απάντησή σας.
Ευχαριστώ

Απάντηση:
Με την με αριθμό 312/2711/2001 γνωμοδότηση του ΕΣΥΛ σχετικά με τη «Μορφή και περιεχόμενο του ισολογισμού λήξης της εκκαθάρισης Α.Ε.», ορίζεται ότι:

« Ο Τελικός Ισολογισμός Εκκαθάρισης δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνει στο Ενεργητικό του κανένα στοιχείο εκτός από χρηματικά διαθέσιμα, δηλαδή μετρητά ή καταθέσεις σε τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το τελικό προϊόν της εκκαθάρισης, στο δε Παθητικό του τις οφειλές της εταιρίας προς τους μετόχους που αντιπροσωπεύουν είτε μετοχικό κεφάλαιο, είτε το προκύψαν πέραν αυτού πλεόνασμα ή έλλειμμα (ζημία) της εκκαθάρισης …».

Σύμφωνα με Α.Π. εγκύκλιο 68293/24.6.2015 της Δ/ΝΣΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ και ΓΕΜΗ η Γνωμάτευση αυτή ισχύει και για ΕΠΕ και για ΙΚΕ.

Επίσης , το ΣΛΟΤ με το υπ΄ αριθμό 477/2007 έγγραφό του απάντησε ότι, ο τελικός ισολογισμός εκκαθάρισης δεν μπορεί να περιέχει υποχρεώσεις, οι οποίες πρέπει είτε να εξοφληθούν, είτε εφόσον έχουν παραγραφεί με οποιοδήποτε τρόπο, να διαγραφούν σε όφελος των αποτελεσμάτων της εκκαθάρισης και κατ΄ επέκταση της καθαρής θέσης (ιδίων κεφαλαίων).

Βάσει των παραπάνω λοιπόν καθώς η Α.Ε. αδυνατεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις αυτές, η εναλλακτική λύση είναι να τις διαγράψει σε όφελος των αποτελεσμάτων της. Καθώς όμως βάσει του άρθρου 47 παρ. 2 του Ν. 4172/2013 « 2. Όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που αναφέρονται στις περιπτώσεις του άρθρου 45 θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα» τα σχετικά ποσά θα επηρεάσουν ανάλογα τα φορολογητέα αποτελέσματα της Α.Ε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πριν οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα πρέπει να ζητήσετε και την άποψη των νομικών σας, καθώς οι εν λόγω προς «τακτοποίηση» πιστωτές έχουν προβεί σε νομικές ενέργειες διασφάλισης είσπραξης των απαιτήσεων τους.

Πηγή: e-forologia.gr

Υπόλοιπα σε προμηθευτές που δεν μπορούν να καλυφθούν, επί λύσης - εκκαθάρισης Α.Ε.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.