fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Υποβολή ΜΥΦ για φροντιστήρια ξένων γλωσσών

Ερώτημα: Ποια η διαφοροποίηση στις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις ΜΥΦ των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, (με απαλλαγή ΦΠΑ).

Τα ΈΞΟΔΑ στην ΜΥΦ αποστέλλονται όπως σε όλες τις επιχειρήσεις αλλά πως αποστέλλουμε στη ΜΥΦ τα ΈΣΟΔΑ ? μιας και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών εκδίδουν αποδείξεις σε ιδιώτες (στους γονείς των μαθητών), δίχως ΦΠΑ. Θα καταχωρηθούν στην ΜΥΦ, συγκεντρωτικά ως Λιανικές Πωλήσεις ? δίχως ΑΦΜ ?

Απάντηση:

1. Ο τρόπος που καταχωρίζονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις τα έσοδα αναφέρεται στο άρθρο 3 της ΠΟΛ.1022/2014 (όπως ισχύει), με σχετικές διευκρινίσεις στην ΠΟΛ.1078/2014.

Στο άρθρο 3 της ΠΟΛ.1022/2014 αναφέρεται ότι «Καταχωρούνται συγκεντρωτικά (καθαρή αξία), χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου […] : α) Τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών (Φ.Τ.Μ.), με μία εγγραφή ανά αριθμό μητρώου Φ.Τ.Μ. ή συγκεντρωτικά με τα λοιπά στοιχεία λιανικών συναλλαγών της περίπτωσης β' β) Τα λοιπά μηχανογραφικά ή χειρόγραφα εκδιδόμενα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, συμψηφισμένα με τις αποδείξεις επιστροφής, με μια εγγραφή».

Όμοια στην ΠΟΛ.1078/2014 αναφέρονται τα εξής :

• «Δεν απαιτείται η αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου […] : αα) Στις συγκεντρωτικές εγγραφές αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και αποδείξεων επιστροφής, που εκδίδονται είτε με τη χρήση Φ.Τ.Μ., είτε με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., είτε χειρόγραφα (κατάσταση πελατών)»,

• «[…] όπου τα φορολογικά στοιχεία καταχωρούνται με μία συγκεντρωτική εγγραφή, όπως οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, δεν αναγράφεται το πλήθος των εκδιδόμενων ή λαμβανόμενων φορολογικών στοιχείων.»

 

2. Κατά τα ανωτέρω, τα έσοδα λιανικής της επιχείρησης θα καταχωρισθούν στην κατάσταση εσόδων (πελατών), συγκεντρωτικά, χωρίς ΑΦΜ πελάτη/ων, χωρίς πλήθος στοιχείων.

 

Ερωτημα 2: Το ίδιο ισχύει για όλα τα εκπαιδευτήρια πχ και για τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, Σχολές εκμάθησης μουσικών οργάνων κτλ αποστέλλουν τα δίδακτρα χωρίς αναγραφή ΑΦΜ ;

 

Απάντηση:

Ο τρόπος που καταχωρούνται τα έσοδα λιανικής στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών είναι κοινός για όλες τις επιχειρήσεις (και αναφέρεται στα προηγούμενα παρατιθέμενα από τις ΠΟΛ.1022/2014 και ΠΟΛ.1078/2014).

Και για τις επιχειρήσεις με αντικείμενο την εκπαίδευση (σχολές και σχολεία) τα έσοδα λιανικής καταχωρούνται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις (πελατών) κατά τα αναφερόμενα στις ΠΟΛ.1022/2014 και ΠΟΛ.1078/2014.

 

Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.