fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Υπεκμίσθωση ακινήτου με τον εξοπλισμό επιχείρησης

 Ερώτημα: Ο.Ε. με απλογραφικα βιβλια κ αντικειμενο ΚΑΦΕΣΤΙΑΣΗΣ , σε ενοικιαζομενο χωρο επιθυμει μετα απο σχετικο ορο στο συμβολαιο με τον ιδιοκτητη του ακινητου, να το υπεκμισθωσει σε αλλη εταιρια μαζι με τον παγιο εξοπλισμο που εχει στην κατοχη της.
1> Απο οσα ισχυουν μεχρι τωρα αυτο ειναι επιτρεπτο κ θα πρεπει να επιλεξει η ΟΕ αν θα υπολογιζει ΦΠΑ η οχι για τις αναγκες διακανονισμου ΦΠΑ επενδυτικων της αγαθων;
2> Το εισοδημα αυτο θεωρειται απο επιχειρηματικη δραστηριοτητα κ φορολογειται με τους συντελεστες για τα νομικα προσωπα:
3> Απαιτειται προσθηκη ΚΑΔ στην ΟΕ για αυτην την υπεκμισθωση;
4> Οι δαπανες οπως Ρευματος, τηλεφωνιας, υδρευσης που μεχρι τωρα εκπιπταν απο την ΟΕ , μετα την υπεκμισθωση απο ποια εταιρια θα εκπιπτουν;
5> Τυχον αγορες νεων παγιων θα γινονται στο ονομα της νεας εταιριας που θα εχει μισθωση τον χωρο απο την ΟΕ;

Απάντηση:
1. Για τη δυνατότητα υπεκμίσθωσης και την αντιμετώπιση στη φορολογία ΦΠΑ, δείτε το ερώτημα >Υπεκμίσθωση υποκαταστήματος και εξοπλισμού.

Ο υπεκμισθωτής μπορεί να επιλέξει την υπαγωγή της υπεκμίσθωσης στις διατάξεις της περίπτωσης δ (ii) της παρ. 2 του άρθρου 8 του ΦΠΑ (επιλογή υπαγωγής στο ΦΠΑ), ανεξάρτητα αν ο αρχικός εκμισθωτής δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα φορολόγησης της πράξης.

2. Για την εταιρία, το εισόδημα που αποκτά από την υπεκμίσθωση του καταστήματος θα φορολογηθεί ως εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας (άρθρο 47 ΚΦΕ).

3. Ο υπεκμισθωτής, θα δηλώσει τους παρακάτω ΚΑΔ, ανάλογα με την επιλογή φορολόγησης στο ΦΠΑ.

    68.20.12.01
Υπηρεσίες εκμίσθωσης ή διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, που δεν προορίζονται για κατοικία, με υπαγωγή σε Φ.Π.Α.

    68.20.12.02
Υπηρεσίες εκμίσθωσης ή διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, που δεν προορίζονται για κατοικία, χωρίς υπαγωγή σε Φ.Π.Α.

4. Οι δαπάνες ρεύματος που βαρύνουν και εξοφλούνται από τον τελικό μισθωτή, θα εκπίπτουν από τον ίδιο, εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό.

5. Τυχόν αγορές παγίων που διενεργεί ο τελικός μισθωτής, βαρύνουν τον ίδιο με την προϋπόθεση ότι τα φορολογικά στοιχεία εκδίδονται στο όνομά του, τηρουμδληώσει ένων των προϋποθέσεων του άρθρου 22 του ΚΦΕ.

Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.