fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

ΟΕΕ Ιονίων Νήσων: Αστοχία στην εφαρμογή του κριτηρίου διατήρησης προσωπικού για το μη επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
16° ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΕΔΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΠΑΑΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (ΑΛ ΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ)
Τ.Κ.49/00, ΤΗΛ. 26610-41148, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αρ. Πρωτ.:54
Κέρκυρα: 04/11/2022

Προς:
Πρόεδρο & Μέλη της ΚΔ του ΟΕΕ
Κοινοποίηση:
Επιτροπή Λογιστή-Φοροτέχνη ΟΕΕ
Περιφερειακά Τμήματα ΟΕΕ
Συλλόγους Λογιστών Ιονίων Νήσων
Επιμελητήριο Κέρκυρας
Ιστοσελίδες Λογιστών - Φοροτεχνικών

ΘΕΜΑ: Αστοχία στην εφαρμογή του κριτηρίου διατήρησης προσωπικού για το μη επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Δημιουργήθηκε ξαφνικά χθες ένα τεράστιο ζήτημα αναιτίως, σχετικό με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και ειδικότερα με το κριτήριο της διατήρησης προσωπικού, που στις πλείστες των περιπτώσεων δεν υφίσταται ουσιαστικό θέμα, αλλά πλήρης αστοχία του συστήματος ελέγχου του κριτηρίου αυτού. Πιο συγκεκριμένα:

1. Η ακραία περίπτωση αστοχίας (αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις).
Επιχείρηση που κατήγγειλε την σύμβαση εργασίας υπαλλήλου της την τελευταία ημέρα του μήνα (π.χ. 31/10), με τελευταία ημέρα εργασίας την ίδια ημέρα (31/10), το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ υπολογίζει μείον μία θέση εργασίας για τον μήνα, ενώ ο μήνας είναι μήνας πλήρους απασχόλησης του εργαζόμενου!!! Εν συνεχεία γίνεται αντικατάσταση του εργαζόμενου την αμέσως επόμενη ημέρα (1/11) ή και μέσα στον επόμενο μήνα και δεν λαμβάνει το σύστημα την αντικατάσταση αυτή συνδυαστικά με την προηγηθείσα καταγγελία, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να θεωρείται ότι δεν τήρησε το κριτήριο της διατήρησης προσωπικού, ενώ το έκανε!!!

2. Η συνήθης περίπτωση αστοχίας (αφορά επίσης χιλιάδες επιχειρήσεις).
Επιχείρηση που κατήγγειλε την σύμβαση εργασίας υπαλλήλου της εντός μηνός (π.χ. 15-30/10) και προέβη σε αντικατάσταση του εργαζόμενου τον αμέσως επόμενο μήνα (π.χ. 1-10/11), εντός ευλόγου διαστήματος ως είθισται και νομίμως, πράγμα απολύτως φυσιολογικό δεν λαμβάνεται από το σύστημα η αντικατάσταση αυτή συνδυαστικά με την προηγηθείσα καταγγελία, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να θεωρείται ότι δεν τήρησε το κριτήριο της διατήρησης προσωπικού, ενώ το έκανε!!!
Για να γίνει επίσης πλήρως αντιληπτό το όλο ζήτημα ως προς την λανθασμένη και άστοχη λειτουργία του κριτηρίου διατήρησης προσωπικού, θα αναφερθούμε και σε μια περίπτωση που επίσης αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις, περίπτωση που συνάδει με τις δύο προαναφερθείσες, για τις οποίες όμως το σύστημα ελέγχου δεν δημιουργεί κανένα απολύτως ζήτημα επιστροφής. Επιχείρηση που κατήγγειλε την σύμβαση εργασίας υπαλλήλου της εντός μηνός (π.χ. 1/10) και προέβη σε αντικατάσταση του εργαζόμενου έως το τέλος του ιδίου μήνα (31/10), επειδή η όλη διαδικασία έγινε εντός του ιδίου μηνός, θεωρείται ότι τηρήθηκε το κριτήριο και πολύ σωστά, γιατί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος προέβη η επιχείρηση στην αντικατάσταση. Όμως πουθενά στις σχετικές εκδοθείσες ΓΔΟΥ δεν γινόταν αναφορά στο πότε θα έπρεπε να λάβει χώρα η αντικατάσταση προσωπικού, συνεπώς θα ίσχυε ότι μέχρι τότε, δηλαδή το εύλογο διάστημα (30ημέρες), όπως και στην προαναφερθείσα περίπτωση που δεν τίθεται ζήτημα.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Επειδή το όλο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις που ουσιαστικά τήρησαν τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα πρέπει άμεσα να γίνει σχετική παρέμβαση για την διόρθωση της προφανούς αυτής αδικίας, λόγω της άστοχης εφαρμογής του κριτηρίου διατήρησης προσωπικού.

Επειδή επίσης το όλο ζήτημα θα δημιουργήσει και τεράστιο πρόβλημα στους συναδέλφους Λογιστές - Φοροτεχνικούς, γιατί σ' αυτούς ως συνήθως θα μετατοπιστεί και θα αναζητηθεί η ευθύνη από τις επιχειρήσεις, με το σκεπτικό της μη επαρκούς ενημέρωσης και της λανθασμένης ερμηνείας των συναδέλφων, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες του ΟΕΕ προς επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος και αποκατάσταση των προφανών αδικιών που δημιουργήθηκαν.
 
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του 16ου ΠΤ ΟΕΕ Ιονίων Νήσων
Νίνος Νικ. Γεώργιος

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.