fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη λειτουργία τους θα αντιμετωπίσουν 60.000 εμπορικές επιχειρήσεις

Πενήντα έως εξήντα χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις (Ο.Ε. και ατομικές) ενδέχεται να κλείσουν εντός του 2012 ενώ 900-1.000 Α.Ε. και ΕΠΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τη ζοφερή αυτή εικόνα καταγράφει η ετήσια έκθεση για το ελληνικό εμπόριο που εκπονείται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρό της Βασίλη Κορκίδη.

Ο κ. Κορκίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό εμπόριο σημειώνοντας ότι από το 2009 έχουν κλείσει περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις. Oπως είπε χαρακτηριστικά, ο απολογισμός του 2010 χαρακτηρίζεται από την ανατροπή της κερδοφορίας, το 2011 καταγράφεται ως η χρονιά των λουκέτων ενώ οι προβλέψεις για το 2012 δείχνουν «επιδείνωση, αβεβαιότητα και απαισιοδοξία».

Αναφερόμενος στις συνεχείς εκροές κεφαλαίων και τις αποεπενδύσεις, σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες φεύγοντας πήραν μαζί τους και κεφάλαια 1,2 δισ. από τις ελληνικές τράπεζες και κατέληξε καλώντας όλους τους εκπροσώπους της αγοράς σε μια ευρεία κοινωνική συμμαχία για τη δημιουργία ενός κοινωνικού συμβολαίου αλληλεγγύης. Τ

ην εκδήλωση της ΕΣΕΕ χαιρέτισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να χτυπηθούν καρτέλ και να παταχθεί η φοροδιαφυγή για να δοθεί ώθηση στο εμπόριο και την οικονομία. Οι Eλληνες, όπως είπε, φορολογούνται περισσότερο αλλά πληρώνουν λιγότερο και τόνισε ότι αντί να κυνηγηθεί η φοροδιαφυγή αυξήθηκαν τα βάρη σε αυτούς που δεν αντέχουν άλλο, επιδεινώθηκαν οι στρεβλώσεις και όλα αυτά τελικά οδήγησαν σε αύξηση της φοροδιαφυγής. «Η λύση λοιπόν», είπε, «είναι ένα άλλο φορολογικό σύστημα και όχι μεγαλύτεροι φορολογικοί συντελεστές. Με σύγχρονα συστήματα πληροφορικής στο εμπόριο και τεκμαρτό υπολογισμό του εισοδήματος των εμπόρων, με μείωση φορολογικών συντελεστών». Ακόμα τόνισε τη σημασία της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, ενώ ανέφερε ότι θα ζητήσει από τους δανειστές μας να αντιληφθούν τη σημασία της μείωσης των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη.

Στην εκδήλωση παρέστη ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για αντιαναπτυξιακό οικονομικό σχεδιασμό και για προϋπολογισμό αποεπένδυσης.

Στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και στη στρεβλή εικόνα για την επιχειρηματικότητα που υπάρχει στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο υφυπουργός 'Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί πόρισμα του υπουργείου σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές, το οποίο έχει διαβιβαστεί ήδη στο Yπουργείο Οικονομικών και από το οποίο προκύπτουν ζητήματα περαιτέρω έρευνας για μια πολυεθνική στην οποία αναμένεται να επιβληθεί και πρόστιμο.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρουσίασε τα συμπεράσματα της έκθεσης ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την απόφασή του να δημιουργήσει μια νέα εταιρική μορφή με κεφάλαιο 1 ευρώ, για την οποία είπε ότι «ανοίγει η πόρτα για να μπουν απατεώνες στην αγορά, να τη φορτώσουν με φέσια και να αποχωρήσουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στη διάρκεια του 2011 οι οκτώ στις δέκα Ο.Ε., Ε.Ε. και ατομικές επιχειρήσεις και σχεδόν τα δύο τρίτα των Α.Ε. και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες. Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν εμφανίσει της κερδοφορίας τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2012, οι πωλήσεις και τα κέρδη θα είναι μειωμένα και η απαισιοδοξία αυτή είναι μεγαλύτερη στις μικρές επιχειρήσεις.

Πηγή : Express