fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Πληρώσαμε 730 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο

Οι θετικές εκτιμήσεις για τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ που είχαν τροφοδοτηθεί από τις ατέλειωτες ουρές στις τράπεζες τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώθηκαν και με τα τελικά στοιχεία των κρατικών εσόδων για τον προϋπολογισμό που έχει πλέον στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.

Οι συνολικές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ που εγγράφησαν στα κρατικά έσοδα το Σεπτέμβριο έφθασαν περίπου στα 730 εκατομμύρια ευρώ, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το ποσό που ανέμεναν στο υπουργείο Οικονομικών. Ας δούμε τους αριθμούς.

Η αρχική βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα έπρεπε να πληρωθεί σε πέντε δόσεις ήταν 3,5 δισ. ευρώ, με την πρώτη δόση έως το τέλος Αυγούστου. Η δόση αυτή μεταφέρθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου καθώς ο φόρος επαναϋπολογίστηκε καθώς μειώθηκε για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα ενώ διεγράφη πλήρως ο φόρος για τα ακίνητα της Κεφαλονιάς. Με αυτή την αλλαγή η συνολική βεβαίωση του φόρου μειώθηκε στα περίπου 3,3 δισ. ευρώ ενώ οι δόσεις του έγιναν έξι με πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα το Σεπτέμβριο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ήταν 550 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1/6 των 3,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αν υπολογιστεί ότι ο βαθμός εισπραξιμότητας που είχε προβλεφθεί σε συμφωνία υπουργείου Οικονομικών και τρόικας ήταν περίπου 80%, το συνολικό ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί είναι 2,65 δισ. ευρώ ή 440 εκατ. μηνιαίως.

Το ποσό αυτό τελικά αποδείχθηκε λίγο καθώς οι φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω σε αυτήν τη φορολογική υποχρέωση. Γιατί, όμως, έγινε αυτό; Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αρκετοί πλήρωσαν το φόρο και τον Αύγουστο με βάση τις αρχικές ειδοποιήσεις του φόρου αλλά και τον Σεπτέμβριο με βάση τις νέες ειδοποιήσεις που εστάλησαν μετά τη νέα εκκαθάριση. Ένας άλλος λόγος που πήγαν καλά οι εισπράξεις είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι που είχαν να πληρώσουν μικροποσά, όπως για παράδειγμα ως 100 ευρώ επέλεξαν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο για να μην ταλαιπωρούνται κάθε μήνα στην ουρά της τράπεζας. Υπάρχει και τρίτος λόγος ο οποίος είναι… ψυχολογικός. Όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα που πήρε ο ΕΝΦΙΑ ουσιαστικά τον… διαφήμισε με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να φέρουν πιο ψηλά στη λίστα τους τη συγκεκριμένη φορολογική υποχρέωση και να πάνε τελικά στο ταμείο να τον πληρώσουν.

Προς το παρόν έχει ήδη εισπραχθεί το 22% του φόρου και απομένουν άλλες πέντε δόσεις. Ερωτηματικό είναι αν θα συνεχίσουν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν να εξοφλούν τον ΕΝΦΙΑ με τον ίδιο ζήλο. Πάντως, η υψηλή εισπραξιμότητα που έδειξε ο φόρος αποτελεί διαπραγματικό χαρτί του οικονομικού επιτελείου απέναντι στην τρόικα αλλά και στα σχέδια για μείωσή του κατά 30% από το νέο έτος.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.