fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Προς νέο ρεκόρ τα χρέη προς το δημόσιο

Προς νέο ρεκόρ οδεύουν τα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του έτους το "φέσι" που έβαλαν οι φορολογούμενοι στην εφορία έφθασε στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αυξανόταν κατά μέσο όρο  1 δισεκατομμύριο ευρώ μηνιαίως. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αυξηθεί κανένας φόρος, αλλά δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εισπράττονται και ήδη θεσπισμένοι φόροι.

Με αυτό το δεδομένο, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το σύνολο τω νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή των οφειλών που θα δημιουργηθούν φέτος μπορεί και να ξεπεράσουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι πέρυσι το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών διαμορφώθηκε στα 13,7 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον ΦΠΑ (πολλές επιχειρήσεις διακρατούν τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης), παρακρατούμενους φόρους  αλλά και καταπτώσεις εγγυήσεων από δάνεια σε κλάδους της οικονομίας.

Μάλιστα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αναμένεται να αυξηθούν δραματικά τους επόμενους μήνες καθώς οι μεγάλοι φορολογικοί λογαριασμού για τους πολίτες δεν έχουν καν αρχίσει να έρχονται. Πρόκειται για το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος με το οποίο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ, για τον ΕΝΦΙΑ που ο λογαριασμός του ανέρχεται σε 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και  τα τέλη κυκλοφορίας που ο συνολικός τους λογαριασμός ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Και οι παραπάνω φορολογικές υποχρεώσεις δεν περιλαμβάνουν και τους νέους φόρου που έρχονται για τους φορολογούμενους. Προβληματική εκτιμάται ότι θα είναι η εισπραξιμότητα και των ειδικών εισφορών που ετοιμάζει η κυβέρνηση και έχει προτείνει στους θεσμούς. Για παράδειγμα, εξαιρετικά αισιόδοξη θεωρείται η πρόβλεψη της κυβέρνησης για είσπραξη 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Εντύπωση πάντως προκαλεί και το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο αυξάνονται ταχύτατα παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ισχύ η ρύθμιση των 100 δόσεων. Από αυτό προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν τις δόσεις για τα παλαιότερα χρέη τους αλλά αφήνουν απλήρωτους τους νέους φόρους.


Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.