fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Αρχές Μαρτίου οι δηλώσεις, αν και εφόσον…

Με ημερομηνία έναρξης υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων την 1η Μαρτίου βαδίζουν πλέον στο υπουργείο Οικονομικών καθώς φαίνεται ότι έχει χαθεί ο στόχος να ανοίξει η σχετική εφαρμογή εντός του Φεβρουαρίου.

Ο λόγος; Μεγάλη καθυστέρηση στην νομοθέτηση ρυθμίσεων που θα ξεκαθαρίσουν μερικές βασικές λεπτομέρειες αναφορικά με τις νέες φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι περισσότερες απαιτούμενες διατάξεις για να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων είναι έτοιμες και μάλιστα έχουν προωθηθεί και στα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για κατάθεσή τους στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Ωστόσο, αυτό το πράσινο φώς δεν έχει έρθει ακόμη με αποτέλεσμα οι δηλώσεις να πηγαίνουν πίσω.

Σημειώνεται ότι για να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων θα πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά τα εξής ζητήματα:

- να προστατευθούν οι έχοντες πενιχρά πραγματικά εισοδήματα, όπως άνεργοι και φοιτητές, από τα τεκμήρια. Η διάταξη που έχει ετοιμαστεί προβλέπει ότι όποιος έχει πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό έως 9.500 φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και έτσι απαλλάσσεται από τον φόρο. Εξαιρούνται από αυτή τη ρύθμιση όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή έχουν εισόδημα από ακίνητα. Η διάταξη στοχεύει κυρίως στο να προστατεύσει όσους έχουν εισόδημα μερικών ευρώ από τόκους ή έκτακτη παροχή υπηρεσιών σε κάποιον εργοδότη (π.χ. ένα μεροκάματο ενός φοιτητή)

- η φορολογική εξίσωση των ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί. Η διάταξη θα ορίζει και τις διαδικασίες για τη σχετική μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης στο Μητρώο της εφορίας.

- το ημερολόγιο της πληρωμής του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Σήμερα οι διατάξεις προβλέπουν ότι ο φόρος πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο) και πρόθεση του υπουργείου είναι να φέρει την πληρωμή του φόρου νωρίτερα αλλά και σε περισσότερες δόσεις. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο στην περίπτωση που καθυστερήσει η έγκριση της σχετικής διάταξης από τα τεχνικά κλιμάκια να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων αλλά να μην γίνεται αυτόματη έκδοση του εκκαθαριστικού στην οποία θα πρέπει να φαίνονται οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου. Η έκδοση των εκκαθαριστικών να γίνει σε δεύτερη φάση όταν ξεκαθαριστεί και αυτό το θέμα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.