fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Η εαρινή "επίθεση" της εφορίας

Βροχή νομοσχεδίων φορολογικού περιεχομένου έρχεται μέσα στον Μάρτιο. Πρόκειται για νομοθετικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν δραματικά τον τρόπο φορολόγησης και φορολογικής συμπεριφοράς μεγάλου αριθμού των φορολογούμενων αλλά το κυριότερο θα φέρει σημαντικές επιβαρύνσεις και πρόσθετα φορολογικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Ειδικότερα, τα νομοσχέδια που έρχονται προβλέπουν:

- Τις νέες φορολογικές κλίμακες για τη φορολόγηση του φετινού εισοδήματος. Από τις νέες κλίμακες θα προκύψουν επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000. Η επιβάρυνση θα είναι διπλή και θα προκύψει τόσο από την εφαρμογή του συντελεστή 42% από τα εισοδήματα των 35.000 αντί των 42.000 που εφαρμόζεται σήμερα, όσο και από τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης. Επιβαρύνσεις από το πρώτο ευρώ έρχονται για όσους έχουν εισόδημα από ενοίκια.

- Την επέκταση των συναλλαγών με το πλαστικό χρήμα ως μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις εισπράξεις των επιχειρήσεων και επαγγελματιών από πλαστικό χρήμα, τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και την επέκταση της χρήσης συσκευών χρέωσης καρτών POS σε όλη την αγορά.

- Μέτρα για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Η ρύθμιση θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την πληρωμή φόρου με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε όταν αποκτήθηκε το εισόδημα με απαλλαγή από προσαυξήσεις και πρόστιμα. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα για τμηματική εξόφληση του φόρου εφόσον τα χρήματα που νομιμοποιούνται επενδυθούν στην Ελλάδα (αγορά κρατικών ομολόγων, ακινήτων κλπ)

- Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού. Θα θεσπιστούν νομοθετικά οι διαδικασίες για τη σήμανση των προϊόντων καπνού.

Όλες οι παραπάνω νομοθετικές παρεμβάσεις σχεδιάζεται να έχουν ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος Απριλίου. Μάλιστα, οι διατάξεις για τις νέες φορολογικές κλίμακες θα είναι μέρος της συμφωνίας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού μνημονίου.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.