fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Κρατικοδίαιτη ανάπτυξη με υπερφoρολόγηση και απλήρωτες οφειλές

Το 82,4% των μέτρων του τρίτου μνημονίου αφορούσαν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και το 17,6% τον περιορισμό των δαπανών. Και αυτό ακριβώς το μείγμα του τρίτου και του συμπληρωματικού Μνημονίου οδήγησε στην υπερφορολόγηση.

Κατακρεούργησε τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, διέλυσε τις επιχειρήσεις με την αύξηση της προκαταβολή φόρου στο 100%.

Και αν κάποιος ισχυριστεί ότι το πρόβλημα είναι μόνο για έναν χρόνο θα κάνει λάθος. Διότι σε αυτόν τον χρόνο όπου οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές εκτινάχθηκαν στα ύψη προστέθηκε και η προκαταβολή φόρου αναγκάζοντας μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να πληρώσουν στην εφορία περισσότερα από όσα έβγαζαν σε έναν χρόνο.

Δηλαδή ήταν σαν να μην δούλεψαν για ένα χρόνο. Όλα πήγαν στην εφορία. Όσοι δε είχαν κάτι στην άκρη αναγκάστηκαν να τραβήξουν από αυτά, όχι μόνο για να ζήσουν αλλά για να πληρώσουν τα επιπλέον έξοδα τους και τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Κατά τα άλλα, η χώρα μας  παρουσιάζει ανάπτυξη! Ανάπτυξη που όμως προέρχεται από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας και συγκεκριμένα των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η άνοδος αυτή ήταν «κρατικοδίαιτη» καθώς στηρίχθηκε σε αύξηση κατά 3,3% της καταναλωτικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης. Αντίθετα καταγράφηκε πτώση κατά 17,1% στις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) όταν το ίδιο μέγεθος το α' τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 19,6%.

Και δυστυχώς η κυβέρνηση φαίνεται να πορεύεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και στην προηγούμενη αξιολόγηση. Καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, αλλά και ψήφιση μέτρων χωρίς την προηγούμενη έγκριση της τρόικας, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο αντιφατικά μηνύματα για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αξιολόγηση διήρκεσε 8 μήνες φθάνοντας στα όρια της την αγορά.

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τους υπουργούς της κυβέρνησης η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να μαζεύεται, κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται και στην ιδιωτική κατανάλωση αλλά και στα ταμεία του δημοσίου και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχασε το πλεονέκτημα που δημιούργησε η έξοδος στις αγορές και πλέον φαίνεται να χάνει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου την δεύτερη υποδόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αν και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν πιάσει τον στόχο που έχει τεθεί με το οικονομικό επιτελείο στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων εντούτοις δημιουργούνται νέες οφειλές από τα νοσοκομεία, του ΟΤΑ κ.λ.π.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση έπρεπε να έχει επιστρέψει οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ από την πρώτη υποδόση και άλλα 400 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου). Ωστόσο, αυτό δεν επιτεύχθηκε με αποτέλεσμα να είναι μία ακόμη φορά εκτεθειμένη. Ακόμα και για θέματα που δεν αφορούν αμιγώς την τρίτη αξιολόγηση όπως οι πρακτικές στο θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου.

Πηγή: liberal.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.