fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Πως θα αντιμετωπίζονται φορολογικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης σχεδίου σε μαθητές;

Ερώτημα:

Ετερόρρυθμη εταιρία πρόκειται να συσταθεί με δραστηριότητες: υπηρεσίες επαγγελματικής εκπαίδευσης,υπηρεσίες εκπαίδευσης μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων,υπηρεσίες διδασκαλίας σε επιμορφωτικά σεμινάρια.

Αυτές οι δραστηριότητες αφορούν την παράδοση μαθημάτων σχεδίου τέχνης και ζωγραφικής σε υποψήφιους σπουδαστές της σχολής καλών τεχνών (για κατατακτήριες εξετάσεις).Εμπίπτει στην περίπτωση ιβ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του κώδικα φπα περί απαλλαγής του φόρου;Απαιτείται υποχρεωτικά αναγνώριση του εν λόγω φορέα από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή (Υπουργείο Παιδείας,Υπουργείο Πολιτισμού) για να θεωρηθεί υπηρεσία επαγγελματικής εκπαίδευσης και να τύχει απαλλαγής του ΦΠΑ;Πως θα γνωρίζω την περίπτωση που δεν απαιτείται από το νόμο άδεια της αρμόδιας αρχής για τη λειτουργία ενός φορέα εκπαίδευσης για να τύχει απαλλαγής του ΦΠΑ;Εμπίπτουν οι δραστηριότητες της ετερόρρυθμης εταιρίας στην ΠΟΛ.1002/31-12-2014 (εκπαιδευτήριο) περί απαλλαγής της έκδοσης αποδείξεων προς τους σπουδαστές ,χωρίς την χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού και έκδοσης χειρόγραφων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών;

Συνοπτική Απάντηση:

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης σχεδίου σε μαθητές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως εκπαίδευση φροντιστηριακού χαρακτήρα, δεν μπορεί να θεωρηθούν ως υπηρεσίες εκπαίδευσης ερασιτεχνικού χαρακτήρα ή απόκτησης εξειδικευμένων γνώσεων ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα και επομένως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων της περίπτ. ιβ΄ της παρ. 1 άρθρου 22 Ν.2859/2000 (περί απαλλαγής ΦΠΑ)

Πλήρης Απάντηση

1. Με την Ε.Δ.Υ.Ο. 1131481/7043/0014/23-12-92 ΠΟΛ.1282 δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτ. ιβ΄ της παρ. 1 άρθρου 22 Ν.2859/2000), η οποία ορίζει ότι:  «απαλλάσσεται από το Φ.Π.Α. η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή πράξεις παράδοσης αγαθών, που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια ή από άλλα πρόσωπα αναγνωρισμένα από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή».

Με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 18 της ανωτέρω Ε.Δ.Υ.Ο., επισημάνθηκε ότι στην απαλλαγή από το Φ.Π.Α.  εμπίπτουν όλες  οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης ή επανακατάρτισης, που παρέχονται από πρόσωπα, ανεξάρτητα αν αυτές παρέχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οποιασδήποτε μορφής (δημόσια ή ιδιωτικά) και ανεξάρτητα με την ονομασία, με την οποία φέρονται στις συναλλαγές (εκπαιδευτήρια, σχολές, εργαστήρια ελεύθερων σπουδών, φροντιστήρια, ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, εταιρείες διεξαγωγής επιμορφωτικών σεμιναρίων κ.λπ.) αρκεί να είναι αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ή από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από οποιαδήποτε άλλη αρμόδια αρχή κατά περίπτωση.

Επίσης, στην περίπτωση που δεν απαιτείται από το νόμο άδεια της αρμόδιας αρχής για τη λειτουργία ενός φορέα εκπαίδευσης ή όταν δεν καθορίζεται από το νόμο αρμόδια αρχή για την αναγνώριση ενός φορέα ως παρέχοντος ή όχι εκπαίδευση, αρμόδιος να κρίνει με βάση τα πραγματικά περιστατικά, εάν συντρέχει ή όχι περίπτωση απαλλαγής του από το Φ.Π.Α., σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 περίπτ. ιγ΄, είναι ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση της ανωτέρω απαλλαγής λαμβάνεται υπόψη κυρίως εάν ο φορέας που αιτείται την απαλλαγή παρέχει πράγματι υπηρεσίες εκπαίδευσης (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, ειδική εκπαίδευση για προβληματικά παιδιά,  επαγγελματική εκπαίδευση , επιμόρφωση, ή επανακατάρτιση υπό μορφή σεμιναρίων) και όχι υπηρεσίες εκπαίδευσης ερασιτεχνικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το καταστατικό του, (αρχικό ή μετά από τροποποίηση).

2. Εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων. Όπως έχει γίνει δεκτό με την εγκύκλιο 10/Π.4336/10.7.87, στην έννοια της εκπαίδευσης περιλαμβάνεται και η επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς και η επιμόρφωση, που παρέχεται με τη μορφή σεμιναρίων, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που την παρέχει, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

Επίσης, για το θέμα της απαλλαγής από το ΦΠΑ των σεμιναρίων, τα οποία παρέχονται είτε άμεσα από τον οργανωτή είτε από τρίτο πρόσωπο (κατ' ανάθεση), έχουν δοθεί διευκρινήσεις με την ΠΟΛ.1285/98 σύμφωνα με την οποία στις απαλλακτικές διατάξεις εμπίπτουν όχι μόνο οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται άμεσα από τον ίδιο τον οργανωτή του εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά εμπίπτουν επίσης και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από τρίτο πρόσωπο φυσικό ή νομικό κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, όταν η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος ανατίθεται από τον οργανωτή στο τρίτο πρόσωπο, ανεξάρτητα αν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιδοτείται ή όχι από άλλο φορέα. Αντίθετα, οι επι μέρους εργασίες που περιορίζονται αποκλειστικά στην οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμ­ματος (π.χ. εξεύρεση αιθουσών διδασκαλίας, εξεύρεση καθηγητών κ.λπ.), υπάγονται στο ΦΠΑ με συντελε­στή 23%, διότι οι υπηρεσίες αυτές δεν συνιστούν υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Τέλος, από την έκδοση της εγκυκλίου ΠΟΛ.1285/20-11-1998 που αναφέρεται στα παραπάνω θέματα, έπαψε να ισχύει η ερμηνεία που δόθηκε με την ΕΔΥΟ 1111900/8126/2090/ΠΟΛ.1263/12.12.91, σύμφωνα με την οποία υπαγόταν σε ΦΠΑ η α­νάθεση υλοποίησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων από τον οργανωτή σε τρίτο πρόσωπο.

3. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης σχεδίου σε μαθητές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως εκπαίδευση φροντιστηριακού χαρακτήρα, δεν μπορεί να θεωρηθούν ως υπηρεσίες εκπαίδευσης ερασιτεχνικού χαρακτήρα ή απόκτησης εξειδικευμένων γνώσεων ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα και επομένως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων της περίπτ. ιβ΄ της παρ. 1 άρθρου 22 Ν.2859/2000 (περί απαλλαγής ΦΠΑ).

Στην περίπτωση που δεν απαιτείται από το νόμο άδεια αρμόδιας αρχής για τη λειτουργία ενός φορέα εκπαίδευσης ή αν δεν καθορίζεται από το νόμο αρμόδια αρχή για την αναγνώριση ενός φορέα ως παρέχοντος ή όχι εκπαίδευση, αρμόδιος να κρίνει με βάση τα πραγματικά περιστατικά, εάν συντρέχει ή όχι περίπτωση απαλλαγής του από το Φ.Π.Α., σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 περίπτ. ιγ΄, είναι ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..

4. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄  της παρ. 1 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1002/2015, απαλλάσσονται της χρήσης ΕΑΦΔΣΣ, ο εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.

Η Δ/νση ΦΠΑ με την εγκύκλιο ΦΠΑ 10/1987 είχε γνωστοποιήσει ότι για την εφαρμογή των απαλλακτικών διατάξεων του ΦΠΑ, στην έννοια της εκπαίδευσης περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες  που παρέχονται τόσο από τα δημόσια εκπαιδευτήρια, όσο και από ιδιωτικά. Η  έννοια των υπηρεσιών εκπαίδευσης πρέπει να εξετάζεται με ευρύτητα και συνεπώς στις υπηρεσίες αυτές πρέπει να πε­ριλαμβάνεται κάθε είδος εκπαίδευσης.

 Η αναφορά της ΠΟΛ.1002/2015 σε εκπαιδευτήρια δεν είναι περιοριστική καθόσον τα φροντιστήρια, οι επαγγελματικές σχολές αποτελούν εκπαιδευτήρια υπό την ευρεία έννοια. Συνεπώς, έχουμε την άποψη ότι εμπίπτουν στην ΠΟΛ.1002/2015 με την οποία παρέχεται απαλλαγή της χρήσης ΕΑΦΔΣΣ.

Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.