fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ρεκόρ φορολογούμενων που καλούνται να πληρώσουν φόρο

Καταρρίπτονται όλα τα ρεκόρ στη φορολογία τη φετινή χρονιά. Για πρώτη φορά τόσοι πολλοί φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Ήδη ο αριθμός των φορολογούμενων που έλαβαν χρεωστικό σημείωμα έφθασε τους 2.410.509 έναντι 2.318.902 το περυσινό έτος και μάλιστα ο φόρος είναι τσουχτερός.

Για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ο φόρος είναι υψηλότερος κατά 40% μεσοσταθμικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις -όχι λίγες- ο φόρος είναι διπλάσιος.

Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο θα αυξηθούν περαιτέρω καθώς ακόμα εκκρεμούν 350.000 δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί ακόμα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα φθάσουν τα 2,55 εκατομμύρια, αριθμό ρεκόρ στην ιστορία της εφορίας.

Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος το 37,95% των φορολογούμενων έλαβε εκκαθαριστικό σημείωμα για την καταβολή επιπλέον φόρου (σημειώνεται ότι και οι φορολογούμενοι με μηδενική δήλωση ή πιστωτικό σημείωμα έχουν πληρώσει φόρο μέσω της μηνιαίας παρακράτησης), ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων φέτος (για τα εισοδήματα του 2016) οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα αποτελούν το 41,10% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μειωθεί οι λεγόμενες μηδενικές δηλώσεις.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς και μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία, κανείς δεν είχε καταλάβει το μέγεθος της καταιγίδας των φόρων. Τέσσερις στου δέκα φορολογούμενους (με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα) καλούνται να πληρώσουν αυξημένο φόρο έως και 40% ενώ δύο στους δέκα διπλάσιο φόρο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μεγάλου φοροτεχνικού γραφείου.

Σημειώνουν, δε, ότι οι φορολογικές δηλώσεις του επόμενου έτους θα αναδείξουν... φοροδιαφυγή. Και αυτό καθώς οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αναγκάζουν όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων κυρίως όσες βρίσκονται κοντά στα ανώτατα επίπεδα εισφορών να κλείνουν τις ατομικές τους επιχειρήσεις ή να κόβουν λιγότερα παραστατικά με στόχο να περιορίσουν τη ζημιά, από την διπλή εκτίναξη εισφορών και φορολογίας.

Και όπως όλα δείχνουν και φέτος οι φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να αφήσουν απλήρωτους τους φόρους τους. Και αυτό όχι επειδή δεν επιθυμούν ή εντάσσονται στην κατηγορία των μπαταχτσήδων, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Ενδεικτικό της κατάσταση που επικρατεί είναι οι αιτήσεις πιστωτικών καρτών που έχουν ξεπεράσει τον περυσινό αριθμό, με στόχο να καταβάλουν το φόρο σε 12 δόσεις. Και δεν είναι μόνο ο φόρος εισοδήματος αλλά και ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων η πληρωμή του οποίου ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το 20% φόρου εισοδήματος πληρώθηκε με κάρτες. Αυτό σημαίνει ότι 700 εκατ. ευρώ μπήκαν σε δόσεις μέσω τραπεζών ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό που εντάχθηκε στη ρύθμιση των 12 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών. Όσοι δηλαδή δεν κατάφεραν να εκδώσουν κάρτα αναγκάστηκαν να ενταχθούν στη έντοκη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: liberal.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.