fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Τρόπος εξόφληση τιμήματος αγοραπωλησίας ακινήτου

Σε αγοραπωλησία ακινήτου (είτε πλήρους κυριότητας είτε ψιλής κυριότητας) μεταξύ ιδιωτών Φυσικών Προσώπων υπάρχει υποχρέωση εξόφλησης του πωλητή από τον αγοραστή μέσω τραπεζικού μέσου πληρωμής ή δύναται να γίνει με την καταβολή μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με βάση τις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 69, του Ν. 4446/2016 (ισχύς από 22/12/2016), τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά.

Ωστόσο, η περίπτωση που αναφέρετε αφορά συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και ως εκ τούτου δεν υφίσταται υποχρέωση εξόφλησης του τιμήματος αγοράς του ακινήτου, με τη χρήση τραπεζικού μέσου. Είναι δε στην ευχέρεια της φορολογικής αρχής η διερεύνηση περιπτώσεων αδικαιολόγητης προσαύξησης της περιουσίας του φορολογούμενου εφόσον το καταβληθέν τίμημα αγοράς ακινήτου, δεν ανταποκρίνεται στην υφιστάμενη περιουσιακή του κατάσταση.

Ασφαλώς δε, εφόσον η συναλλαγή δεν διασφαλίζεται μέσω του τραπεζικού συστήματος, τα αποδεικτικά στοιχεία που ενδέχεται να απαιτηθούν για την εξακρίβωση των κινήσεων, θα είναι ανίσχυρα.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.