fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Φόρος στα airbnb - Κατάργηση φοροαπαλλαγών

Την κατάργηση φοροαπαλλαγών για μισθωτούς, συνταξιούχους, βουλευτές και δικαστικούς λειτουργούς προβλέπει ο ν. 4472/2017, που συνοδεύει το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, καταργούνται, από το τρέχον φορολογικό έτος, η έκπτωση 10% των δαπανών για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη κι από το επόμενο φορολογικό έτος η έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί μισθών και συντάξεων.

Από το τρέχον φορολογικό έτος καταργείται και η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος του 25% του ακαθάριστου εισοδήματος των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών, ενώ με άλλο άρθρο επιβάλλεται φόρος 15%-45% στο ετήσιο εισόδημα από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας.


 

 
 Έρχονται…

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις των άρθρων 69, 71 και 83 του ν. 4472/2017 και σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, από την 1η-1-2018 θα τεθούν σε ισχύ τα ακόλουθα νέα φορολογικά μέτρα:

1. Από το τρέχον φορολογικό έτος, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2017, οι φορολογούμενοι δεν δικαιούνται μείωση φόρου κατά το 10% των εξόδων ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά οι εν λόγω δαπάνες θα συνυπολογίζονται για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, την οποία δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Συνέπεια της κατάργησης της έκπτωσης των ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών από το φόρο εισοδήματος θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2018 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.

2. Κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της διάταξης αυτής θα είναι η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους.

3. Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών. Για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους που θα φορολογηθούν το 2018, καταργείται η έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και των συνολικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών ποσού ίσου με το 25% του ακαθάριστου ποσού αυτών ως τεκμαρτού ποσού για την κάλυψη των δαπανών άσκησης του βουλευτικού και του δικαστικού λειτουργήματος. Η κατάργηση της έκπτωσης ισχύει και για τους εν ενεργεία και συνταξιούχους λειτουργούς του ΝΣΚ, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών των αποβιωσάντων δικαστικών λειτουργών και λειτουργών του ΝΣΚ, τα οποία συνταξιοδοτούνται κατά μεταβίβαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του συνταξιοδοτικού νόμου, λόγω του θανάτου των λειτουργών αυτών.

4. Eπιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Ειδικότερα, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τις 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.


Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τις πρώτα 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ.

Το εισόδημα που αποκτάται φέτος από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο, θα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική και θα φορολογείται με συντελεστή 29%.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.