fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Η "βροχή" έμμεσων φόρων σώζει τα έσοδα

Η "βροχή" έμμεσων φόρων που επιβλήθηκαν από τις αρχές του 2017 (καύσιμα, τσιγάρα κλπ) έδωσε το φιλί της ζωής στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τη Μηνιαία Έκθεση Διακύμανσης των φορολογικών εσόδων που καταρτίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα έσοδα από έμμεση φορολογία υπερβαίνουν στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου την αντίστοιχη περυσινή επίδοση κατά 551 εκατ. ευρώ. Αντιστρόφως, τα έσοδα από την άμεση φορολογία υστερούν σε σχέση με πέρυσι κατά 653 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, η ΑΑΔΕ εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι στο σκέλος των φορολογικών εσόδων και μάλιστα κατά ποσοστό 99,7% στο τέλος του δωδεκαμήνου.

Ειδικότερα, από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

-Τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων διαμορφώθηκαν στα 2,03 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν περίπου και πέρυσι

-Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία παρουσίασαν αύξηση, από 59,73 εκατ. ευρώ στα 65,19 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017

-Η υστέρηση στους άμεσους φόρους οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 25% των εσόδων από τους λοιπούς άμεσους φόρους, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Η μείωση αυτή αντανακλά τις μειώσεις φορολογητέων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών λόγω της αύξησης των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

-Όσον αφορά τους έμμεσους φόρους, τα έσοδα από το ΦΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 3,97%, από τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης κατά 67,28% και από τους λοιπούς φόρους συναλλαγών κατά 12,33%. Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης που εισπράττονται από τα τελωνεία αυξήθηκαν κατά 26,79%, αντανακλώντας αυξήσεις κυρίως στους φόρους καυσίμων.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.