fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Εργαζόμαστε πάνω από τις μισές ημέρες του χρόνου για να πληρώσουμε μόνο τους φόρους

Επί πέντε συναπτά έτη οι Βέλγοι κατέβαλαν το υψηλότερο ποσό φόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Ωστόσο, μετά τη μείωση του πραγματικού φορολογικού συντελεστή πέρυσι, το Βέλγιο έδωσε τα σκήπτρα στη Γαλλία. Με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 57,53%, η Γαλλία βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση της λίστας για το έτος 2016. Το Βέλγιο ήταν στη δεύτερη και η Αυστρία στην τρίτη θέση. Η χώρα μας φιγουράρει στην έκτη θέση (51.48% πραγματικός συντελεστής), ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Σουηδία με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 47,13%. Η Κύπρος βρίσκεται στην χαμηλότερη θέση μεταξύ των  28 κρατών μελών της Ε.Ε. με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 23,85% .


(Πηγή πίνακα: Στατιστικά που δημοσίευσε τον Αύγουστο το World Economic Forum)


Να σημειώσουμε ότι ο μέσος Γάλλος εργαζόμενος πρέπει να εργαστεί 210 ημέρες - μέχρι τις 29 Ιουλίου - για να πληρώσει τους φόρους του έτους και να αρχίσει να διατηρεί το εισόδημά του. Είναι γνωστή ως η «ημέρα απελευθέρωσης του φόρου», σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Economics Molinari —που εδρεύει στις Βρυξέλλες— για την ταξινόμηση των φορολογικών βαρών των μεμονωμένων εργαζομένων που αποκομίζουν τυπικούς μισθούς στην Ε.Ε.


Η «ημέρα απελευθέρωσης του φόρου» του Βελγίου είναι τώρα εννέα ημέρες νωρίτερα (27 Ιουλίου), αφού ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από 59,47% σε 56,9%.

Στη χώρα μας πρέπει να δουλεύουμε 188 ημέρες (έως 7 Ιουλίου) ώστε να γιορτάσουμε την «ημέρα απελευθέρωσης του φόρου»...

Επίσης, είκοσι από τα εικοσιοκτώ  κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν αυξήσει τους συντελεστές ΦΠΑ από το 2009, σύμφωνα με την έκθεση. Η μεγαλύτερη αύξηση πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία, όπου ο ΦΠΑ σημείωσε άνοδο από 20% στο 27% και αμέσως μετά έρχεται η Ελλάδα η οποία τον αύξησε  από 18% σε 24%.

Πηγή: www.taxheaven.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.