fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Στην τελική ευθεία τα νέα τέλη κυκλοφορίας

Κίνητρα προκειμένου να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας περίπου 50.000 κάτοχοι ΙΧ που τις έχουν καταθέσει λόγω της κρίσης και της υπερφορολόγησης αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αλλαγές προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν πέσει στο τραπέζι της αρμόδιας επιτροπής του ΥΠΟΙΚ που μελετά διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τα τέλη που θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι προκειμένου να έχουν δικαίωμα να κυκλοφορήσουν τα οχήματά τους το 2018.

Οι σημαντικότερες κατευθύνσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν τα εξής:

- κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των τελών που βαρύνουν οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά έως και το τέλος Οκτωβρίου 2010 και αυτών που ταξινομήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2010. Στην πρώτη περίπτωση τα τέλη υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του οχήματα και στη δεύτερη περίπτωση με βάση το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπει το όχημα. Ωστόσο, μπορεί το όχημα με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά να έχει ταξινομηθεί με διαφορά μερικών εβδομάδων ή και ημερών και τα τέλη που το βαρύνουν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Για παράδειγμα, σε ένα ΙΧ 2.500 κυβικών που ταξινομήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 αναλογούν τέλη κυκλοφορίας ύψους 920 ευρώ. Αν όμως το ίδιο αυτοκίνητο ταξινομήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2010 τότε τα τέλη υπολογίζονται με τους ρύπους και βαρύνεται με τέλη 640 ευρώ, δηλαδή 280 ευρώ λιγότερα.

-αλλαγές στα κλιμάκια υπολογισμού των τελών με βάση τους ρύπους ενώ έχουν εγκαταλειφθεί τα σχέδια για συνυπολογισμό της εμπορικής αξίας των ΙΧ.

-εκπτώσεις των τελών κυκλοφορίας για οχήματα άνω των 2.000 κυβικών που πρωτοπήραν πινακίδες κυκλοφορίας έως το 2005. Υπολογίζεται ότι είναι ακινητοποιημένα περίπου 50.000 οχήματα αυτής της κατηγορίας και πολλοί ιδιοκτήτες τους θα μπορούσαν με τα κατάλληλα κίνητρα να πάρουν πίσω τις πινακίδες καταβάλλοντας τέλη. Η απώλεια εσόδων από αυτές τις μειώσεις τελών θα καλυφθεί εν μέρει με την άρση της ακινησίας αλλά και στοχευμένες αυξήσεις τελών σε οχήματα νεότερης ηλικίας και χαμηλότερου κυβισμού.

-θέσπιση περισσότερων κλιμακίων κυβισμού για τον υπολογισμό των τελών.

Σήμερα οι πίνακες υπολογισμού των τελών περιλαμβάνουν 11 κλιμάκια που συνήθως αλλάζουν ανά 200 κυβικά. Μελετάται η αύξηση του αριθμού των κλιμακίων έως και στα 18 με αλλαγή κλιμακίου ανά 100 κυβικά. Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει κλιμάκιο 1.072 έως 1.357 κυβικών στο οποίο αντιστοιχούν τέλη ύψους 135 ευρώ. Το κλιμάκιο αυτό μπορεί να σπάσει στα δυο. Το ένα να είναι για ΙΧ κυβισμού από 1.072 έως 1.200 κυβικά με τέλη κυκλοφορίας 125 ευρώ και το άλλο από από 1.201 έως 1.357 κυβικά με τέλη 145 ευρώ.

Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι το συνολικό ποσό που θα βεβαιώσει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών και ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισ ευρώ. Οι αλλαγές στα τέλη αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Οκτωβρίου και έως το τέλος του ίδιου μήνα αναμένεται να φορτωθούν στο taxisnet τα σχετικά ειδοποιητήρια. Τα τέλη θα πρέπει να εξοφληθούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.