fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό εικονικών ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, προανήγγειλε η Κ. Παπανάτσιου

Εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό εικονικών ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, αλλά και για την πάταξη του λαθρεμπορίου, προανήγγειλε απόψε από τη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο.

"Θα ενταθούν οι έλεγχοι, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε στοιχεία, και με τις χώρες της Ε.Ε. και με τις 66 χώρες του ΟΑΣΑ με τις οποίες συνυπογράψαμε την ανταλλαγή στοιχείων, οπότε να μη νομίζει κανένας που έχει κάνει τις κινήσεις αυτές και δεν είναι νόμιμος, ότι θα ξεφύγει", δήλωσε η υφυπουργός στο περιθώριο της εκδήλωσης. Η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε επίσης, πως οι ελληνικές φορολογικές αρχές διαπιστώνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με πολλές τις επιχειρήσεις που φεύγουν σε γειτονικές χώρες. Επισήμανε ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα και με τη διαφυγή φόρων από το λαθρεμπόριο και τόνισε ότι οι επισκέψεις μελών της κυβέρνησης σε τελωνεία, στα βόρεια σύνορα της χώρας, στη διάρκεια της πρόσφατης ΔΕΘ, σηματοδοτούν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο ανταγωνισμός στο νέο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον έχει ενταθεί, και μερικές φορές έχει φθάσει σε ανεπίτρεπτα όρια – ανέφερε η υφυπουργός. Πρόσθεσε ότι οι χώρες που έχουν χαμηλό φορολογικό και εργατικό κόστος έχουν και χαμηλή κοινωνική προστασία και περιορισμένα εργατικά δικαιώματα, ενώ επέκρινε όσους δημιουργούν εικονικές επιχειρήσεις σε χώρες του εξωτερικού, λέγοντας ότι εκτός από τη φοροδιαφυγή δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Εξάλλου, αναφερόμενη στη συνεχιζόμενη απεργία τελωνειακών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η κ. Παπανάτσιου επισήμανε ότι από την πλευρά του υπουργείου έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και ότι οι τελωνειακοί δεν έχουν πλέον λόγο να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της μεταφοράς επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα, το χαρακτήρισε "σύνθετο" και τόνισε ότι αυτή η εικόνα δεν χαροποιεί κανέναν. Είπε ότι η νόμιμη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό προβλέπεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά – όπως ανέφερε – είναι γνωστό σε όλους ότι πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες, φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια απευθείας από τη χώρα της έδρας της εταιρίας για υπηρεσίες που παρέχουν από την Ελλάδα.

"Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου μέσω επίπλαστων καταστάσεων οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στη χώρα μας. Έχουμε εντοπίσει ήδη δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, όπου ορισμένοι φορολογούμενοι λειτουργούν κατά τρόπο καταχρηστικό σε συνθήκες καταστρατήγησης των ελευθεριών που τους παρέχουν οι συνθήκες της ΕΕ", επισήμανε ο κ. Πιτσιλής. Γι’ αυτές και για τις όποιες άλλες περιπτώσεις, έχουν δοθεί οδηγίες για τη διαχείριση και την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, διαβεβαίωσε. Τέλος, ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα, θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, ώστε να τεθούν οι βάσεις για ακόμα στενότερη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ προγραμματίζονται αντίστοιχες επαφές και με τις φορολογικές διοικήσεις των υπόλοιπων γειτονικών χωρών.

Τέσσερα μηχανήματα "x – ray” εγκαθίστανται σε τελωνεία για την πάταξη του λαθρεμπορίου
 
Ο κ. Πιτσιλής, ανέφερε, επίσης, ότι για την πάταξη του λαθρεμπορίου από τα πέντε υπερσύγχρονα μηχανήματα "x – ray” που παρελήφθησαν πρόσφατα, τα τέσσερα θα εγκατασταθούν στα βόρεια σύνορα και ειδικότερα στην Κακαβιά στους Κήπους, στους Ευζώνους και στο Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη χρηματοδότηση άλλων 12 παρόμοιων μηχανημάτων, πολλά από τα οποία θα εγκατασταθούν επίσης στη βόρεια συνοριογραμμή. Τα μηχανήματα "x – ray” έχουν τη δυνατότητα να "σκανάρουν" τα εμπορευματοκιβώτια και να εντοπίζονται περιπτώσεις λαθραίας διακίνησης.

"Αποτελεί προτεραιότητα και η ενίσχυση του προσωπικού των τελωνείων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυθεί το πρόβλημα του λαθρεμπορίου, έχουμε όμως ένα σχέδιο το οποίο λειτουργεί με χρονοδιαγράμματα και το οποίο υλοποιούμε", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.