fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Έκπτωση ΦΠΑ εισροών

ΕΡΩΤΗΜΑ: Ιερός Ναός έχει στην εκμετάλλευση του ξενοδοχείο, ακίνητα και πωλεί αγροτικά προϊόντα. Πώς θα γίνεται η έκπτωση - κατανομή του ΦΠΑ των εισροών - δαπανών δεδομένου ότι υπάρχουν δαπάνες - που υπάγονται στον ΦΠΑ - και αφορούν αποκλειστικά τα ακίνητα; Επίσης υπάρχουν κοινές λειτουργικές δαπάνες με ΦΠΑ που αφορούν όλες τις αναφερόμενες δραστηριότητες επιπλέον δε και την λειτουργία του ναού.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σε περίπτωση που ένα ΝΠ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποκτά εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας υποχρεούται για την δραστηριότητα αυτή να συμμορφώνεται με όλες τις διατάξεις που αφορούν τόσο την τήρηση βιβλίων (Ν 4308/2014, ΕΛΠ), όσο και την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ. Όσον φορά τη λογιστική παρακολούθηση των εξόδων θα πρέπει να γίνεται διακεκριμένα για τις λειτουργίες που αφορούν και συγκεκριμένα:

α) την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου,

β) την αγροτική δραστηριότητα,

γ) την εκμετάλλευση των ακινήτων και

δ) την λειτουργία του ναού.

Η διάκριση αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να γίνει η συμπλήρωση των υποπινάκων του πίνακα 2 της 3ης σελίδας του εντύπου Ν (δήλωση φορολογίας εισοδήματος ΝΠ).

Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι έκπτωση του ΦΠΑ παρέχεται μόνο για τα έξοδα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης ξενοδοχείου και την αγροτική δραστηριότητα τα έσοδα (εκροές) των οποίων επίσης υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Ο δε ΦΠΑ των κοινών δαπανών εκπίπτει από τον φόρο των εκροών των πράξεων που αφορούν τις ως άνω δύο δραστηριότητες, στο ποσό που προσδιορίζεται ύστερα από την εφαρμογή του κλάσματος pro-rata (βλ. άρθρο 31, του Ν. 2859/2000).

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του κλάσματος είναι προφανές ότι δε θα ληφθούν υπόψη οι χορηγίες και δωρεές που γίνονται για την λειτουργία του ναού, καθώς δεν εμπίπτουν στην έννοια του εισοδήματος (Πολ. 1044/2015).

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.