fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Τι δείχνουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ για αποδείξεις

Φαίνεται ότι τελικά οι σαρωτικοί έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την έκδοση αποδείξεων άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων προκύπτει ότι όπου οι έλεγχοι ήταν συστηματικοί και εκτεταμένοι το ποσοστό παραβατικότητας υποχώρησε.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ θα περίμενε κανείς ότι η μη έκδοση αποδείξεων θα ήταν πιο συχνή στις Κυκλάδες όπου γίνονται και οι μεγαλύτεροι τουριστικοί τζίροι, τα στοιχεία δείχνουν άλλα. Η περιοχή με τη μεγαλύτερη φορολογική παραβατικότητα ήταν η Κέρκυρα με 59%, η Ζάκυνθος με 34%, η Κεφαλονιά με 32%, η Λάρισα με 32% και το Ρέθυμνο με 31%.

Έκπληξη προκαλούν και οι κλάδοι στους οποίους εμφανίζεται η μεγαλύτερη φορολογική παραβατικότητα. Έτσι πρώτα σε παραβατικότητα (ποσοστό επιχειρήσεων που εντοπίσθηκαν να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να πραγματοποιούν άλλες φορολογικές παραβάσεις) εμφανίζονται οι Παραγωγοί πάγου και τα Ενεχυροδανειστήρια: 61% και ακολουθούν

·  Ταξί: 56%
· Πούλμαν: 54%
· Βυτιοφόρα νερού- Θαλάσσια σπορ: 53%
· Χονδρεμπόριο ενδυμάτων: 52%
· Περιποίηση νυχιών- γραφεία τελετών- κέτερινγκ: 50%
 
Πολύ καλύτερη όμως είναι η εικόνα σε κλάδους όπου γίνονται συστηματικά έλεγχοι. Έτσι τα ποσοστά παραβατικότητας σε αυτούς τους κλάδους έχουν ως εξής:

· Καντίνες- Κουρεία: 29%
· Υπαίθριο εμπόριο: 26%
· Καφενεία- Ενοικιαζόμενα: 25%
· Ψητοπωλεία- Ταβέρνες: 24%
· Καφετέριες: 13%

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.