fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ίδρυση υποκαταστήματος ελβετικής εταιρείας στην Ελλάδα

ΕΡΩΤΗΜΑ: Παρακαλώ θα μπορούσατε να με ενημερώσετε σχετικά με το ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί για την ίδρυση υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας με έδρα την Ελβετία στην Ελλάδα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η ίδρυση υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα, θεωρείται μόνιμη εγκατάσταση από πλευράς φορολογίας (άρθρο 6 του ΚΦΕ – Ν. 4172/2013).

Λεπτομέρειες αναφορικά με τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στην υπηρεσία του ΓΕΜΗ μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.acci.gr/acci/articles/article.jsp?context=103&categoryid=8363&articleid=8353#ya1

Εν συνεχεία, ύστερα από την εγγραφή στο ΓΕΜΗ ακολουθείται η διαδικασία που ορίζει η Πολ. 1006/2013. Μέσω της ανωτέρω διαδικασίας εκδίδεται ελληνικό ΑΦΜ για τις συναλλαγές του υποκαταστήματος (βλ. άρθρο 1 της ανωτέρω απόφασης) με την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών στο τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ της έδρας:

1. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄), στην οποία δηλώνεται η διεύθυνση του υποκαταστήματος και αν αυτή είναι ιδιόκτητη, μισθωμένη ή αν πρόκειται περί δωρεάν παραχώρησης χώρου.
2. Βεβαίωση ελέγχου της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου των φυσικών προσώπων, από το οικείο Επιμελητήριο, όπου απαιτείται από σχετικές διατάξεις.
3. Προέγκριση ίδρυσης για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 80 και 81 του Ν 3463/2006 (ΦΕΚ 114/Α'), όπως ισχύει.
4. Τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα με τη μορφή ΑΕ, ΕΠΕ ή ΙΚΕ που ιδρύουν υποκατάστημα στην Ελλάδα, υποβάλλουν:

α) Ανακοίνωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ., της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.
β) Επικυρωμένο αντίγραφο του εγγράφου πληρεξουσιότητας για τον ορισμό νομίμου εκπροσώπου ή αντιπροσώπου στην Ελλάδα, επίσημα μεταφρασμένο.
γ) Πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής της χώρας έδρας, για την ύπαρξη του νομικού προσώπου, επίσημα μεταφρασμένο
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά, υποβάλλουν και τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα με μορφή Ο.Ε. και Ε.Ε., εφόσον μέσω του υποκαταστήματος ασκούν εμπορία στην Ελλάδα. Στις περιπτώσεις που δεν ασκούν εμπορία μέσω του υποκαταστήματος, αντί της ανακοίνωσης καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ., υποβάλλουν καταστατικό επίσημα μεταφρασμένο.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.