fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Αυτές είναι οι επιλογές που έχετε για να γλιτώσετε τις κατασχέσεις

Σε βραχνά για χιλιάδες φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές εξελίσσονται οι κατασχέσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά τους στοιχεία.

Είναι γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται για νέο γύρο κατασχέσεων σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι οφειλέτες μπορούν με κάθε νόμιμο να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις στα εισοδήματα καθώς και τις περιουσίες τους.

Η πιο ασφαλής λύση είναι η ρύθμιση τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση των 12 έως και 24 δόσεων.

Ο φορολογούμενος έχει δύο επιλογές: Η πρώτη αφορά την ρύθμιση που μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στην εφορία πριν κάποια οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη όπως προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου 4152/2013. Η δεύτερη εκδοχή της πάγιας ρύθμισης είναι αυτή που γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση του φορολογούμενου μέσω του Taxisnet (νόμος 4174/2013).

Επίσης, για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ και αφορά καταθέσεις σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα τραπεζικό ίδρυμα. Για να ισχύσει το ακατάσχετο όριο θα πρέπει να δηλωθεί ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός στο σύστημα TAXISnet.

Παράλληλα, αν ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις να ενταχθεί σε πάγια ρύθμιση μπορεί να εξοφλεί ανά μη τακτικά χρονικά διαστήματα ποσά «έναντι».

Η πιο έσχατη, ίσως, λύση αφορά περίπτωση μεγάλου χρέους, όπου τότε ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να πουλήσει ακίνητο που είναι στην κατοχή του, με την προϋπόθεση ότι μέρος ή και το σύνολο του ποσού που θα εισπράξει, θα αποδοθεί στο Δημόσιο για την αποπληρωμή του χρέους.

Πηγή: Το Βήμα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.