fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Πως μπορεί να διενεργηθεί απορρόφηση ΟΕ από ΕΠΕ;

Ερώτημα: Πως μπορεί να αποροφηθεί μια ΕΕ με ομόρυθμο εταίρο φυσικό προσωπό με ποσοστό 95% και ετερόρυθμο εταίρο μονοπροσώπη ΕΠΕ (μόνος έταιρος το φυσικό πρωσοπο ) με ποσοστό 5% απο την μονοπρόσωπη ΕΠΕ.

Συνοπτική Απάντηση

Απορρόφηση ΟΕ από ΕΠΕ ανεξαρτήτως σύνθεσης των εταίρων και των δύο εταιριών μπορεί να διενεργηθεί είτε βάσει του Ν.Δ. 1297/1972 είτε βάσει του Ν. 2166/1993

Πλήρης Απάντηση

Απορρόφηση ΟΕ από ΕΠΕ ανεξαρτήτως σύνθεσης των εταίρων και των δύο εταιριών μπορεί να διενεργηθεί είτε βάσει του Ν.Δ. 1297/1972 είτε βάσει του Ν. 2166/1993.

Ειδικότερα από το άρθρο 1 του Ν.Δ. 1297/1972 προβλέπεται:

“Αι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται επί συγχωνεύσεως ή μετατροπής επιχειρήσεων, οιασδήποτε μορφής, εις ανώνυμον εταιρείαν ή προς τον σκοπόν ιδρύσεως ανωνύμου εταιρείας, ως και επί συγχωνεύσεως ή μετατροπής επιχειρήσεων, οιασδήποτε μορφής, εφόσον εν αυταίς δεν περιλαμβάνεται ανώνυμος εταιρεία, εις εταιρείαν περιορισμένης ευθύνης ή προς τον σκοπόν ιδρύσεως εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, υπό την προϋπόθεσιν ότι, η συγχώνευσις ή μετατροπή θα τελειωθεί μέχρι και της 31 ης  Δεκεμβρίου 1975.” (σ.σ. ήδη το Ν.Δ. 1297/1972 έχει αόριστο ισχύ)  

Κατά τις εγκυκλίους 1019749/1996 και 1142921/1996 «Οι διατάξεις του Ν.Δ. 1297/1972 που αναφέρονται στη μετατροπή ή συγχώνευση επιχειρήσεων για τη δημιουργία μεγάλων οικονομικών μονάδων, δύνανται να εφαρμοσθούν και στις περιπτώσεις απορρόφησης ημεδαπών επιχειρήσεων οιασδήποτε μορφής από υφιστάμενη ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης».

Περαιτέρω η διαδικασία της απορρόφησης περιλαμβάνει την εκτίμηση της αξίας και των δύο επιχειρήσεων από την επιτροπή του άρθρου 9 του ΚΝ.2190/1920, της Ε.Ε. για την εκτίμηση της καθαρής θέσης που θα εισφερθεί και της ΕΠΕ προκειμένου καθορισμού της σχέσης ανταλλαγής των μεριδίων (μερίδια ΕΕ που θα ακυρωθούν , έναντι μεριδίων ΕΠΕ που θα εκδοθούν εξαιτίας της απορρόφησης της Ε.Ε).

Προ της σύνταξης της έκθεσης καθορίζεται ο ισολογισμός της ΕΕ με βάση τα στοιχεία του οποίου θα γίνει η απορρόφηση (ισολογισμός μετασχηματισμού) ο οποίος μπορεί να είναι και ο συνήθης ισολογισμός κλεισίματος (λχ. 31.12.).

Μετέπειτα  της εκτίμησης θα συνταχθεί Συμβόλαιο για την τροποποίηση του καταστατικού της ΕΠΕ λόγω της αύξησης κεφαλαίου που θα προκύψει από την απορρόφηση της ΕΕ και λόγω της μετατροπής  της ΕΠΕ από μονοπρόσωπη σε ΕΠΕ δύο εταίρων. (του αρχικού εταίρου της ΕΠΕ και του ομόρρυθμου εταίρου της ΕΕ).   Προ της συμβολαιογραφικής πράξης θα πρέπει να έχει ληφθεί σχετική απόφαση από τη γενική συνέλευση των εταίρων της ΕΠΕ, καθώς και των εταίρων της Ε.Ε.

Ως προς την μεταβολή του εταιρικού κεφαλαίου της ΕΠΕ θα λάβει χώρα αύξηση αυτού κατά το ποσό της καθαρής θέσης της ΕΕ και ταυτόχρονα μείωση αυτού κατά το ποσό της καθαρής θέσης που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5%, όσο και το ποσοστό μεριδίου της ΕΠΕ στην ΕΕ (απόσβεση δια συγχύσεως λόγω περιέλευσης στο ίδιο πρόσωπο – ΕΠΕ – δικαιώματος και υποχρέωσης).

Τα νέα μερίδια που θα εκδοθούν από την καθαρή αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου της ΕΠΕ θα περιέλθουν στους εταίρους (εταίρο της ΕΠΕ και τέως ομόρρυθμο εταίρο της Ε.Ε.  κατά τη σχέση ανταλλαγής που θα καθορισθεί και από την επιτροπή του άρθρου 9).

Σημειωτέον ότι μετά την απορρόφηση το κεφάλαιο της απορροφούσας Ε.Π.Ε. δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 146.735 €.

Οσον  αφορά την περίπτωση απορρόφησης της Ε.Ε από την ΕΠΕ βάσει των διατάξεων του Ν. 2166/1993   ισχύουν τα εξής:

Η απορρόφηση της Ε.Ε.,  θα γίνει κατόπιν αύξησης του εταιρικού κεφαλαίου της ΕΠΕ και θα πρέπει να συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη ύστερα από τη σύνταξη έκθεσης περί του ύψους της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της απορροφούμενης Ε.Ε., η οποία συντάσσεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 3 παρ. 2 του Ν. 2166/1993. Προ της συμβολαιογραφικής πράξης θα πρέπει να έχει ληφθεί σχετική απόφαση από τη γενική συνέλευση των εταίρων της ΕΠΕ, καθώς και των εταίρων της ΕΕ.

Και στην περίπτωση αυτή θα λάβει χώρα αύξηση κεφαλαίου της ΕΠΕ, κατά το ποσό του εταιρικού κεφαλαίου της ΕΕ όμως, και ταυτόχρονα μείωση αυτού κατά το ποσό του εταιρικού κεφαλαίου της ΕΕ  που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5%, όσο και το ποσοστό μεριδίου της ΕΠΕ στην ΕΕ (απόσβεση δια συγχύσεως λόγω περιέλευσης στο ίδιο πρόσωπο – ΕΠΕ – δικαιώματος και υποχρέωσης). Επίσης βάσει του Συμβολαίου απορρόφησης η ΕΠΕ θα μετατραπεί από μονοπρόσωπη σε ΕΠΕ δύο εταίρων (του αρχικού εταίρου της ΕΠΕ και του ομόρρυθμου εταίρου της ΕΕ).

Τα εκδοθέντα νέα μερίδια της αύξησης του εταιρικού κεφαλαίου θα δοθούν στον τέως ομόρρυθμο εταίρο της ΕΕ και  στον εταίρο της ΕΠΕ κατά τη σχέση ανταλλαγής που θα έχει καθορισθεί από αυτούς τους ίδιους  βάσει των πραγματικών καθαρών θέσεων των δύο εταιρειών.

Εφιστάται η προσοχή καθόσον τόσο η απορροφούσα όσο και η απορροφούμενη εταιρεία θα πρέπει να έχουν συντάξει τουλάχιστον ένα ισολογισμό για δωδεκάμηνο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στο ότι ο πρώτος ισολογισμός της απορροφούμενης εταιρείας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ισολογισμός του μετασχηματισμού. Ειδικότερα για την ΕΕ να επισημανθεί ότι θα πρέπει να τηρεί και αυτή διπλογραφικά βιβλία είτε προαιρετικά είτε υποχρεωτικά.

Περαιτέρω ως εισφερόμενο κεφάλαιο από την Ε.Ε. για την απορρόφηση θεωρείται το εταιρικό κεφάλαιο αυτής. Σημειωτέον ότι μετά την απορρόφηση το κεφάλαιο της απορροφούσας Ε.Π.Ε. δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 146.735 €.

Προ της σύνταξης της έκθεσης καθορίζεται ο ισολογισμός της ΕΕ με βάση τα στοιχεία του οποίου θα γίνει η απορρόφηση (ισολογισμός μετασχηματισμού) ο οποίος μπορεί να είναι και ο συνήθης ισολογισμός κλεισίματος (λχ. 31.12.).

Για περισσότερο εξειδικευμένα ζητήματα διαδικασιών (καταχωρήσεις, δημοσιεύσεις, μεταβολή – διακοπή στο μητρώο κ.λπ.) θα πρέπει να ανατρέξετε στη σχετική βιβλιογραφία.

Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.