fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Επιστροφή ασφάλιστρων ζωής

Ερώτημα: Σε ΑΕ επιστράφηκε ποσό ασφαλίστρων ζωής που κατέβαλε για μέλος του ΔΣ το οποίο εργαζόταν στην ΑΕ με σύμβαση εντολής καθώς ήταν και μέτοχος.

Η δαπάνη έβγαινε λογιστική διαφορά κάθε έτος. Τον 10ο του 2017 η ΑΕ έκανε αίτηση εξαγοράς ακύρωσης αυτού του ασφαλιστηρίου και κατά συνέπεια η ασφαλιστική επέστρεψε τα χρήματα στην ΑΕ. Η ΑΕ αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματα αυτά στο μέλος ΔΣ. Ποια η φορολογική και λογιστική αντιμετώπιση στα βιβλία της ΑΕ;

Πρόκειται για υπεραπόδοση μαθηματικού αποθέματος καθώς και για επιστροφή ασφαλίστρων.

Είναι σωστή η απόφαση επιστροφής στο μέλος;

Για το φυσικό πρόσωπο αποτελεί εισόδημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 14, του ΚΦΕ, από το εισόδημα μισθωτής εργασίας εξαιρούνται μεταξύ άλλων και:

ι) τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζομένου στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων και

ια) τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργοδότη για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη του υπαλληλικού του προσωπικού ή για την κάλυψη του κινδύνου ζωής ή ανικανότητάς του στο πλαίσιο ασφαλιστηρίου συμβολαίου, μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο.

Επομένως, ποσά που καταβάλλονται από της εταιρεία για λογαριασμό μέλους ΔΣ και αφορούν ασφάλιστρα ζωής θα θεωρηθούν παροχή σε είδος κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο των  1.500  ευρώ ετησίως. Κατά συνέπεια, η ΑΕ θα πρέπει να περιλάβει τις πληρωμές αυτές στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr, προκειμένου να φορολογηθούν ως εισόδημα από μισθωτή εργασία του δικαιούχου. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται από 1.1.2014.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι από 1.1.2014, η ανωτέρω δαπάνη εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της ΑΕ εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 (γενικές διατάξεις), του ΚΦΕ.

Περαιτέρω, κατά τον χρόνο εξαγοράς του συμβολαίου, το φυσικό πρόσωπο – δικαιούχος θα λάβει το ποσό των ασφαλίστρων πλέον κάποιας απόδοσης. Ως εισόδημα θα δηλωθεί μόνο η τυχόν απόδοση καθώς το κεφάλαιο έχει ήδη φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτή εργασία κατά τον χρόνο της καταβολής των ασφαλίστρων από την εταιρεία. Η σχετική απόδοση, λοιπόν, θα φορολογηθεί με παρακράτηση φόρου 15% από την ασφαλιστική εταιρεία βάσει των διατάξεων των άρθρων 36 παρ. 1 και 64 παρ. 1, του ΚΦΕ.

Τέλος σημειώνεται, ότι πέραν της λογιστικοποίησης των ασφαλίστρων κατά το χρόνο καταβολής τους σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου στον λογ. 60.05 – «Παροχές σε εργαζόμενους σε συνδεδεμένες οντότητες», η ΑΕ δεν θα προβεί σε κάποια λογιστική εγγραφή κατά τον χρόνο εξαγοράς ή λήξης του συμβολαίου, εφόσον δικαιούχος της προκύπτουσας ωφέλεια είναι το μέλος του ΔΣ και ταυτοχρόνως μέτοχος της εταιρείας.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.