fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Δύναται να μετατραπεί η πενθήμερη απασχόληση σε εξαήμερη;

Ερώτημα: Καλημέρα,

Εμπορική ΑΕ απασχολεί το προσωπικό της πενθήμερο Δευτέρα - Παρασκευή (8ώρα).
Δύναται η πιο πάνω επιχείρηση να απασχολήσει μόνιμα όχι περιστασιακά κάποιον εργαζόμενό της μετατρέποντας με τη σύμφωνη γνώμη του την ατομική του σύμβαση, και τα Σάββατα εντός φυσικά της νόμιμης απασχόλησης;


Δηλαδή το ωράριό του θα διαμορφωθεί ως εξής: Δευτέρα - Παρασκευή 07:30 - 14:30 και τα Σάββατα 08:00 - 13:00 δηλαδή σύνολο 40 ώρες την εβδομάδα.

Εφόσον επιτρέπεται κάτι τέτοιο, απαιτείται κάποια ιδιαίτερη γνωστοποίηση στο ΣΕΠΕ - ΕΡΓΑΝΗ (π.χ.μερική απασχόληση κλπ), ή αρκεί και μόνο η υποβολή της τροποποίησης ωραρίου;

Επίσης υπάρχει κάποια ασφαλιστική ιδιαιτερότητα;

Ευχαριστούμε

Συνοπτική Απάντηση

Αν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία είναι δυνατόν με συμφωνία των μερών (εργοδότη εργαζόμενου) να μετατραπεί το πενθήμερο σε εξαήμερο τόσο με μόνιμη όσο και σε πρόσκαιρη βάση

Πλήρης Απάντηση

Οι μισθωτοί που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που οι όροι αμοιβής και εργασίας  του προσωπικού τους δεν ρυθμίζονται από  συλλογική σύμβαση εργασίας (δεν είναι σε ισχύ κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ), οι μη μισθολογικοί όροι  που διέπουν τη σχέση εργασίας τους είναι δυνατόν να καθορισθούν  από τις ρυθμίσεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Άρα είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί εν προκειμένω  όχι μόνο πενθήμερη αλλά και εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία με δεδομένο ότι η ΕΓΣΣΕ έχει προβλέψει το πενθήμερο δυνητικά και όχι υποχρεωτικά.

Συνεπώς, αν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία  είναι δυνατόν με συμφωνία των μερών (εργοδότη  εργαζόμενου) να μετατραπεί  το πενθήμερο σε εξαήμερο τόσο με μόνιμη όσο και σε πρόσκαιρη βάση. Για να είναι καλυμμένη η επιχείρηση σε κάθε περίπτωση τόσο έναντι του ΣΕΠΕ σε πιθανό έλεγχο όσο και έναντι του εργαζόμενου σε περίπτωση που τυχόν θέσει ο τελευταίος θέμα βλαπτικής μεταβολής, στην ατομική σύμβαση εργασίας πρέπει να αναφέρεται ότι οι μη μισθολογικοί όροι διέπονται από τις ρυθμίσεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και ότι έχει συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Μπορείτε, δε, αν δεν υπάρχει στην αρχική ατομική σύμβαση εργασίας σχετικός όρος, να προβείτε σε υπογραφή τροποποιητικής σύμβασης στην οποία να συμπεριλάβετε το συγκεκριμένο όρο. Αυτονόητο είναι ότι  η δυνατότητα εφαρμογής  εξαήμερης απασχόλησης εν προκειμένω  ισχύει  με την προϋπόθεση να μην υφίσταται κανονιστικός όρος  (περί υποχρέωσης εφαρμογής πενθήμερης εργασίας) σε συλλογική σύμβαση (κλαδική, επιχειρησιακή) που τυχόν εφαρμόζει η υπόψη Α.Ε..

Κατά το στάδιο μετατροπής του πενθημέρου σε εξαήμερο κατά την κρίσιμη εβδομάδα υπάρχει υποχρέωση υποβολής  στο ΠΣ Εργάνη , συμπληρωματικών πινάκων  προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία του πενθημέρου σε εξαήμερο, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους με το νέο ωράριο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 55,παρ.1, Ν.4310/2014 (ΦΕΚ Α' 258/8.12.2014).

Ερώτηση: Δε νομίζω να τίθεται θέμα μερικής απασχόλησης λόγω λιγότερων των 8 ωρών απασχόλησης την ημέρα! Σωστά;
Ευχαριστώ.

Απάντηση: Ως εργαζόμενος μερικής απασχόλησης, νοείται κάθε εργαζόμενος με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας του συγκρίσιμου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση.

Στην δική σας περίπτωση το ωράριο είναι πλήρες (40 ώρες την εβδομάδα) απλά κατανεμημένο σε 6 ημέρες εργασίας.


Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.