fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Δύναται εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης να αναλάβει εργασία και σε δεύτερο εργοδότη;

Ερώτημα: Καλημέρα

Μισθωτός εργάζεται με πλήρη απασχόληση στην εταιρεία Α με 25 ασφαλιστικά και 40 ΩΡΕΣ

εβδομαδιαίως .Θα μπορούσα να τον προσλάβω στην εταιρεία μου Β να εργάζεται κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ

και να ασφαλίζεται 4 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΆ μηνιαίως .

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ;

Ευχαριστώ

Συνοπτική Απάντηση

Αν ένας εργαζόμενος απασχολείται σε περισσότερους του ενός εργοδότες, δεν πρέπει να εργάζεται ανά ημέρα πάνω από 8 ώρες συνολικά είτε εφαρμόζεται πενθήμερο είτε εξαήμερο

Πλήρης Απάντηση

Στο παράδειγμα που αναφέρεστε υπάρχει διαφορετική εργατική και ασφαλιστική αντιμετώπιση. Αναλύτικότερα:

i) Εργατική Αντιμετώπιση

Από τις διατάξεις του εδ.γ΄ του άρθρου 16 του Π.Δ. της 27-6/4-7-32, σε συνδυασμό προς αυτές των άρθρων 3, 174 και 180 του Αστικού Κώδικα, σαφώς προκύπτει ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει μέσα στην ίδια ημέρα εργάτες ή υπαλλήλους που εργάσθηκαν σε άλλο εργοστάσιο ή σε άλλο τόπο εργασίας καθ’ όλο το νόμιμο χρόνο ημερήσιας εργασίας. Μπορεί βεβαίως να απασχολήσει εργαζόμενους που εργάσθηκαν την ίδια ημέρα σε άλλους εργοδότες, επί ολιγότερες ώρες από αυτές που καθορίζει η σχετική νομοθεσία, αλλά μόνο για το χρόνο που απαιτείται προς συμπλήρωση του νόμιμου ανώτατου ορίου ημερήσιας εργασίας.

Ειδικότερα, αν ένας εργαζόμενος απασχολείται σε περισσότερους του ενός εργοδότες, δεν πρέπει να εργάζεται ανά ημέρα πάνω από 8 ώρες συνολικά είτε εφαρμόζεται πενθήμερο είτε εξαήμερο (άρθρο 16 του Π.Δ.27-6/4-7-32).

Συνεπώς, ο δεύτερος εργοδότης θα πρέπει να απομακρύνει το μισθωτό εκείνο που συμπλήρωσε σε άλλο εργοδότη το ανώτατο επιτρεπτό όριο ημερήσιας απασχόλησης, άλλως υπέχει τις ποινικές κυρώσεις που ορίζονται στο άρθρο 18 του Π.Δ.της 27/6 - 4/7/32 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Ν.Δ.515/70 (Έγγραφο Υπουργείου Εργασίας 1442/1992).

Εφόσον αθροιζόμενο το εβδομαδιαίο ωράριο και στους δυο εργοδότες, υπερβαίνει το ανώτατο νόμιμο εβδομαδιαίο όριο εργασίας* του εν λόγω εργαζόμενου, είναι προφανές ότι η επιχείρηση, στην υπόψη περίπτωση, δεν λειτουργεί σύννομα προσλαμβάνοντας τον συγκεκριμένο εργαζόμενο και τα Σάββατα, όσον αφορά την πιστή τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας.

* Σημείωση:  Η διάρκεια εβδομαδιαίας εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται σε οποιονδήποτε εργοδότη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας ορίζεται από 1/1/1984 σε 40 ώρες.

ii) Ασφαλιστική Αντιμετώπιση

Όσον αφορά το ΙΚΑ δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς θα ασφαλισθεί και από τους δυο εργοδότες με το καθεστώς πολλαπλής απασχόλησης.

Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.