fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Σε τι συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται οι εργασίες επισκευής και συντήρησης σε πλοίο που διενεργεί πλόες στο εξωτερικό;

Ερώτημα:
1.Παρακαλω θα ήθελα να με ενημερώσετε τι ισχύει ως προς το φπα στην περίπτωση που επισκεύαζονται σκάφη αναψύχης, με υπηρεσίες και ανταλλακτικά, ιδιοκτησίας νομικών προσώπων ή ιδιωτών απο ελληνικές επιχειρήσεις προς κοινοτικούς και τριτοχωρίτες ιδιοκτήτες αυτων των σκαφών?


Οταν οι τιμολογήσεις γίνονται σε κοινοτίκους πελάτες οφείλουμε να καταθέσουμε vies?(Ενδεχομένως το σκάφος να βρίσκεται σε διαφορετίκά μέρη του κόσμου,ακόμη και στην Ελλάδα και οι τιμολογήσεις να γίνονται στο κράτος που έχει την φορολογική της κατοικία η ιδιοκτήτρια εταιρεία απο τις ελληνικές επιχειρήσεις)
2.Οταν οι προαναφερθείσες τιμολογήσεις γίνονται σε καράβια που βρισκονται στην Ελλάδα η το εξωτερικο τι ισχυει ως προς το φπα και το VIES-INTRASTAT,οταν οι ιδιοκτήτες είναι κοινοτικοι ή για τελωνιακές διαδικασίες οταν είνται τριτοχωρίτες ?

Συνοπτική Απάντηση

Οι εργασίες επισκευής, συντήρησης που παρέχονται σε πρόσωπο υποκείμενο στο φόρο καθώς και η παράδοση υλικών που ενσωματώνονται σε σκάφος (πλοιοκτήτη ή διαχειρίστρια εταιρία υποκείμενα στο φόρο) το οποίο διενεργεί πλόες εξωτερικού, απαλλάσσονται του φόρου (ΦΠΑ)

Πλήρης Απάντηση

Σχετικό με το ερώτημά σας είναι το πρόσφατο θέμα Υπάγεται σε ΦΠΑ η παροχή υπηρεσιών για την επισκευή και συντήρηση σκαφών; το οποίο εκτιμούμε ότι σας καλύπτει.

Πρόσθετα επισημαίνουμε ότι οι απαλλαγές του άρθρου 27  δεν ισχύουν για τα πλοία ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό.

Αντίθετα, εφόσον πρόκειται για επαγγελματικό πλοίο αναψυχής θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι πρόκειται για πλοίο αναψυχής του Ν.2743/1999 ή του Ν.4256/2014.

Πλοιοκτήτρια εταιρία εγκατεστημένη σε άλλο Κράτος Μέλος. Οι εργασίες επισκευής, συντήρησης που παρέχονται σε πρόσωπο υποκείμενο στο φόρο καθώς και η παράδοση υλικών που ενσωματώνονται σε σκάφος (πλοιοκτήτη ή διαχειρίστρια εταιρία υποκείμενα στο φόρο) το οποίο διενεργεί πλόες εξωτερικού, απαλλάσσονται του φόρου (ΦΠΑ).  Οι μεν εργασίες επισκευής απαλλάσσονται βάσει των διατάξεων της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ΦΠΑ.   Βέβαια, όταν ο λήπτης είναι εγκατεστημένος στην Ε.Ε., από την απαλλαγή ή μη της υπηρεσίας στο εσωτερικό του κράτους μέλους εγκατάστασής του λήπτη εξαρτάται η υποβολή ή μη ανακεφαλαιωτικού πίνακα για την εν λόγω παροχή υπηρεσιών από την ελληνική επιχείρηση.  Δεν επηρεάζει το γεγονός αν το πλοίο είναι ελλιμενισμένο σε λιμένα τρίτης χώρας. Ο τόπος φορολογίας είναι ο τόπος εγκατάστασης του υποκείμενου στο φόρο λήπτη των υπηρεσιών.   

Για τη διαδικασία απαλλαγής των υλικών, δείτε  το άρθρο 31 της  Α.Υ.Ο. Π.8271/4879/ΠΟΛ.366/18.12.1987 (ΦΕΚ 3Β'/8.1.1988).

Όταν η παράδοση των υλικών και ανταλλακτικών γίνεται σε πλοία που είναι ελλιμενισμένα σε άλλο Κράτος Μέλος (αγαθά αποστέλλονται από την Ελλάδα), η πράξη δεν θεωρείται ενδοκοινοτική παράδοση, καθώς εμπίπτει στο πεδίο απαλλαγής των διατάξεων του άρθρου 27 του ΦΠΑ. Η επιχείρηση που εφοδιάζει το πλοίο με τα υλικά, θα πρέπει να έχει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της πράξης (μεταφορικά έγγραφα, βεβαίωση πλοιάρχου, τελωνειακές διατυπώσεις, εξοδολόγιο κ.λπ.).

Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.