fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Πώς ασφαλίζεται υπάλληλος ξενοδοχείου μερικής απασχόλησης;

Ερώτημα: Υπάλληλος καθαριότητας εργάζεται σε Ξενοδοχείο Δευτέρα-Σάββατο 4 ώρες ημερησίως.
Το ημερομίσθιο του ανέρχεται στα 30,11€.
Πόσα ασφαλιστικά ημερομίσθια αναγνωρίζονται σε εργατοτεχνίτη μερικής απασχόλησης ο οποίος εργάζεται έξι ημέρες εβδομαδιαίως και πώς θα υπολογιστεί η αμοιβή του;
Θα παρακαλούσα αν είναι δυνατόν να τεθεί σαν παράδειγμα η μισθοδοσία του Οκτωβρίου 2017.
Ευχαριστώ!

Συνοπτική Απάντηση

Eπί εξαήμερης εβδομαδιαία εργασίας με καθεστώς μερικής απασχόλησης και με ημερομίσθιο ίσο ή μεγαλύτερο του ποσού των 11,06€ (το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 1ης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ), οι ημέρες ασφάλισης του εργαζομένου είναι τόσες, όσες και οι ημέρες εργασίας του

Πλήρης Απάντηση

Eπί εξαήμερης εβδομαδιαία εργασίας με καθεστώς μερικής απασχόλησης και με ημερομίσθιο ίσο ή μεγαλύτερο του ποσού των 11,06€ (το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 1ης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ), οι ημέρες ασφάλισης του εργαζομένου είναι τόσες, όσες και οι ημέρες εργασίας του.

Διευκρινίζεται ότι οι εργάσιμες ημέρες ενός μηνός με καθεστώς εξαημέρου κυμαίνονται ανάλογα το μήνα από 24 έως 27, συνεπώς οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο εργατοτεχνίτες ασφαλίζονται εν προκειμένω τόσες ημέρες, όσες και οι ημέρες εργασίας τους τον υπό εξέταση μήνα (από 24 έως 27), ενώ οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό εξαήμεροι ασφαλίζονται για 25 ημέρες το μήνα.

Οι εξαιρέσιμες αργίες ενός (1) ημερολογιακού έτους είναι έξι (6). Από αυτές, η 28η Οκτωβρίου και η 1η Μαΐου έχουν το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας. Ειδικά για την ημέρα της 1ης Μαΐου πρέπει να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο με απόφαση του Υπουργού Εργασίας καθίσταται υποχρεωτική αργία. Συνεπώς, σαν εξαιρέσιμη με το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας θεωρείται ουσιαστικά μόνο η 28η Οκτωβρίου.

Πρέπει στο σημείο αυτό να τονισθεί η διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών αργιών που υπάγονται στις εξαιρέσιμες εορτές, δηλαδή στις υποχρεωτικές και στις προαιρετικές αργίες. Κατά τις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, ενώ κατά τις προαιρετικές αργίες επαφίεται η απασχόληση των μισθωτών στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη.

Στην περίπτωση που εργοδότης δεν απασχολήσει τους μισθωτούς του κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, υποχρεώνεται στους μεν αμειβόμενους με ημερομίσθιο, να καταβάλει το ημερομίσθιό τους χωρίς προσαύξηση, στους δε αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό να καταβάλει κανονικά το μισθό τους, χωρίς μείωση.

Στην περίπτωση που εργοδότης, απασχολήσει τους μισθωτούς του κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, υποχρεούται στους μεν αμειβόμενους με ημερομίσθιο να καταβάλει το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο (βασικό) ημερομίσθιο, στους δε αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό υποχρεώνεται να καταβάλει τα εξής:

α) Στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί συνήθως κατά την 28η Οκτωβρίου, μόνο την προσαύξηση 75%, επί του 1/25 του νόμιμου μισθού του.

β) Στην περίπτωση που η επιχείρηση παραμένει συνήθως κλειστή την 28η Οκτωβρίου και εκτάκτως λειτουργεί κάποια χρονιά κατά την ημέρα αυτή, εκτός από την προσαύξηση 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού, οφείλει να καταβάλει και το 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού στο μισθωτό που θα απασχολήσει.

Στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργήσει κανονικά κατά την 28η Οκτωβρίου και οι μισθωτοί που απασχολούνται σ’ αυτή δεν προσέλθουν να εργασθούν αδικαιολόγητα, δεν δικαιούνται οι μεν ημερομίσθιοι να λάβουν το ημερομίσθιό τους, οι δε υπάλληλοι που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, το 1/25 του μισθού τους (έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να κάνει περικοπή κατά το 1/25, από το μηνιαίο μισθό του μισθωτού του μηνός Οκτωβρίου).

Στην περίπτωση που ο εργοδότης απασχολήσει νόμιμα τους εργατοτεχνίτες του κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 2017, υποχρεώνεται να καταβάλει στους ημερομίσθιους το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου τους.

Επομένως, για τον μήνα Οκτώβριο 2017, για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο θα ασφαλισθεί για 26 ημερομίσθια και ο μισθός του θα υπολογιστεί ως εξής:

Ωρομίσθιο = 30,11 x (6/40) = 30,11 x 0,15 = 4,52€

Ημερομίσθιο = 4,52 x 4 = 18,08€

Προσαύξηση απασχόλησης την 28 η  Οκτωβρίου = 18,08 x 75% = 13,56€

Μηνιαίες αποδοχές = (26 x 18,08) + 13,56 = 470,08 + 13,56 = 483,64€


Πηγή: e-forologia.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.