fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Λήγει σήμερα η προθεσμία για το φόρο διαμονής

Του Γιώργου Λαμπίρη

Την υποχρέωση να δηλώσουν το φόρο διαμονής μέσω εντύπου, το οποίο θα βρίσκουν στις εφορίες, που ανήκουν, έχουν οι υπόχρεοι καταβολής του φόρου διαμονής για τον Ιανουάριο του 2018, καθώς σήμερα είναι η καταληκτιή προθεσμία για την απόδοσή του.

Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει η ειδική πλατφόρμα, για την ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής δήλωσης απόδοσης του φόρου διαμονής. Εώς τότε όμως, οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν στις ΔΟΥ, το έντυπο απόδοσης, σε δύο αντίτυπα. Το ένα από αυτά θα το παραλαμβάνει ο υπόχρεος, ενώ το δεύτερο θα παραδίδεται στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΟΥ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο φόρος επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας.

Στα ξενοδοχεί εφαρμόζεται ως εξής:

1-2 αστέρων: 0,5 ευρώ

3 αστέρων: 1,5 ευρώ

4 αστέρων: 3 ευρώ

5 αστέρων: 4 ευρώ

Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα εφαρμόζεται ως εξής:

1 και 2 κλειδιών: 0,25 ευρώ

3 κλειδιών: 0,5 ευρώ

4 κλειδιών: 1 ευρώ

Όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία ο φόρος επιβάλλεται με την έκδοση της απόδειξης ή του τιμολογίου, και το ποσό που θα εισπράττεται, θα περιλαμβάνεται στην τιμή ενοικίασης.

Το ποσό αυτό στη συνέχεια θα αποδίδεται στη φορολογική διοίκηση σύμφωνα με τις μηνιαίες δηλώσεις. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις, έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από αυτόν που εκδόθηκε το φορολογικό παραστατικό.


Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.