fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Πότε θα ξεκινήσει η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων

Μετά τις γιορτές του Πάσχα – πιθανότατα προς το τέλος Απριλίου - και έως τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσει και θα διαρκέσει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους τα Φορολογικά Νέα.

Σημειώνεται, ότι ζητούμενο για τους φοροτεχνικούς, είναι να έχουν τουλάχιστον ένα τρίμηνο στη διάθεσή τους, για να προλάβουν να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με τις παρατάσεις, που είχε λάβει η καταληκτική προθεσμία προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θυμίζουμε ότι ήταν στις 17 Ιουλίου, ενώ η κατάθεσή τους είχε ξεκινήσει από τις 6 Απριλίου.

Έτσι, παρά τις αρχικές προβλέψεις ότι η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων, θα άνοιγε πριν το Πάσχα – με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Απριλίου - κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί τελικά, με τους 6,5 εκατ. υπόχρεους να καλούνται να υποβάλλουν τα φορολογικά τους στοιχεία για τη χρήση του 2017 μετά τις γιορτές.

Οι βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα έτη

Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με παλαιότερα έτη, είναι η κατοχύρωση τηςέκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ. Βασική προϋπόθεση για τους δικαιούχους, θα είναι να έχουν εξοφλήσει στη διάρκεια της χρήσης του 2017, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή με μετρητά, δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών συνολικού ύψους από 10% έως και 18,75% επί του συνολικού ατομικού ετησίου εισοδήματος.

Μία ακόμα τροποποίηση στα όσα ίσχυαν μέχρι και σήμερα είναι ότι καταργείται η έκπτωση στον αναλογούντα φόρο εισοδήματος του 10% της ετήσιας δαπάνης του φορολογούμενου για ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη.

 Του Γιώργου Λαμπίρη


Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.