fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ερώτημα: Ασφαλιστικές εισφορές επι αμοιβής μέλους ΟΕ

Ερώτημα: Σε μια ΟΕ με απλογραφικά βιβλία, με αντικείμενο υπηρεσίες μάρκετινγκ, αποτελούμενη από τρία μέλη, συμφωνήθηκε και αναφέρεται ρητά και στο καταστατικό ότι ο ένας εκ των τριών μελών αναλαμβάνει καθήκοντα διαχειριστή και γι’ αυτό θα λαμβάνει μηνιαία αμοιβή περίπου 1.000 ευρώ το μηνά. Θα πρέπει να ασφαλιστεί στο ΙΚΑ, μετά το Ν 4387/2016 ή θα πρέπει να πληρώνει στον ΕΦΚΑ κάποιο ποσοστό επί της αμοιβής αυτής, αφού ούτως ή άλλως θα ασφαλιστεί και στον ΕΦΚΑ. Αν αυτός μόνο εργάζεται για τις υπηρεσίες μάρκετινγκ της εταιρείας, θα μπορούσε να ασφαλιστεί στο ΙΚΑ και ως υπάλληλος της εταιρείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η περίπτωση του εταίρου ΟΕ εμπίπτει στην ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων του άρθρου 39, του Ν 4387/2016. Συνεπώς, το μέλος της ΟΕ πρέπει να καταβάλλει τις εισφορές του βάσει των κερδών που του αναλογούν όπως αυτά υπολογίζονται σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής του στο κεφάλαιο της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος ΕΦΚΑ με αριθμό 4/2017 (ερμηνεία του άρθρου 38 του Ν 4387/2016) αναφέρεται περιοριστικά στις περιπτώσεις αμοιβών σε μέλη ΔΣ ΑΕ που δεν μετέχουν στο κεφάλαιο της εταιρείας ή μετέχουν με ποσοστό μικρότερο του 3%, καθώς και μελών ΔΣ αγροτικών συνεταιρισμών που δεν μετέχουν στο κεφάλαιο του συνεταιρισμού. Δεν επεκτείνεται σε άλλες κατηγορίες αμοιβών.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί αν τυχόν αμοιβές προς διαχειριστή ΟΕ που ταυτόχρονα συμμετέχει και ως εταίρος, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς βάσει των διατάξεων του άρθρου 39. Ελλείψει, λοιπόν, τέτοιας διευκρίνισης θεωρούμε ότι η αμοιβή που λαμβάνει διαχειριστής προσωπικής εταιρείας, δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές, μολονότι ως προς την φορολογία εισοδήματος θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Περαιτέρω, με βάση το εργατικό δίκαιο δεν απαγορεύεται από κάποιο εταίρο η παροχή εργασίας στο πλαίσιο μιας σχέσης εξαρτημένης εργασίας, πέρα από την εργασία που παρέχεται από το πρόσωπο αυτό στο πλαίσιο της εταιρικής σύμβασης (βλ. αποφάσεις δικαστηρίων ΑΠ 1147/2004, 563/2005). Στην ανωτέρω περίπτωση, η αμοιβή που λαμβάνεται από την παροχή της εξαρτημένης εργασίας θα υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές βάσει των διατάξεων του άρθρου 38, του Ν 4387/2016.

Με βάση τα παραπάνω, τονίζεται ότι η αμοιβή που λαμβάνει εταίρος ΟΕ για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης της εταιρείας δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές με την επιφύλαξη των όσων προαναφέραμε. Για τις αποδοχές, ωστόσο, που καταβάλλονται στο πλαίσιο της εξαρτημένης εργασίας αποδίδονται εισφορές στον ΕΦΚΑ μέσω του συστήματος της ΑΠΔ.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.