fbpx
Skip to main content

Μιχάλης Πόλυγγερ " Λογιστής: Ο σύγχρονος Ηρακλής!"

 Λογιστής: Ο σύγχρονος Ηρακλής!

πολυγγερμ

Γράφει ο Μιχάλης Πόλυγγερ*
Οφείλω να ομολογήσω ότι ο κλάδος μας είναι εξοργισμένος μετά την από 07/09/21 συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των λογιστών και του Υπ. Οικονομικών. Μόνο αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει περισσότερο.

Από τον Μάρτιο του 2020, αρχή της πανδημίας στην χώρα μας, η Πολιτεία αναγκάστηκε -ως όφειλε- να προβεί σε προγραμματισμό προκειμένου να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αγορά αλλά και τους πολίτες με οικονομικές ενισχύσεις, επιδόματα, κ.λπ.

Η απόδοση αυτής της βοήθειας από το κράτος και η λήψη της από τον πολίτη- φορολογούμενο και την επιχείρηση δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μόνο ηλεκτρονικά.

 Σε όλη αυτή την δύσκολη συγκυρία, είναι εξαιρετικά σημαντική, ομολογουμένως, η διασύνδεση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η δημιουργία ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως π.χ. για τους εμβολιασμούς. Γενικότερα, η μηχανογραφική υποδομή που δημιουργήθηκε ενόψει της πανδημίας, έχει πάει πολλά χρόνια μπροστά την χώρα!

Αλλά ό,τι δημιουργήθηκε, όποια διασύνδεση κι αν έγινε, συνδέθηκε με τους δημοφιλείς κωδικούς Taxis. Επίσης, όποια απόφαση βγήκε από την Πολιτεία, απαιτούσε την υποβολή οικονομικών στοιχείων.

Είναι λοιπόν προφανές ότι όλα τα παραπάνω τα επωμίστηκαν οι λογιστές!

Χωρίς να θέλω -σε καμία περίπτωση, πιστέψτε με- να πλέξω το εγκώμιό μας, ούτε να γίνω γραφικός, διαχειριστήκαμε όλα τα είδη των πλατφορμών, οι οποίες βεβαίως ήταν λανθασμένες ή ελλιπείς.

Και σωρηδόν οι υποβολές σε τρομαχτικά ασφυκτικές προθεσμίες. Και έβγαιναν καταιγιστικές οι αποφάσεις των Υπουργείων. Και ξανά υποβολές πάνω στις ίδιες υποβολές, λόγω λάθους των πλατφορμών ή ελλιπούς πλήρωσής τους και ξανά αποφάσεις, μέχρι και τα βράδια της Παρασκευής με καταληκτικές ημερομηνίες Δευτέρας!

Έπρεπε να γνωρίζουμε μέχρι και τις μετακινήσεις των εργαζομένων των επιχειρήσεων για τους ελέγχους της αστυνομίας!

Από τον Μάρτιο του 2020 εμείς δεν μπορούσαμε ούτε να ασθενήσουμε, ούτε να λείψουμε, ούτε να ξεκουραστούμε μία Κυριακή.

Πλησίαζε η ώρα των δηλώσεων και επειδή γνωρίζαμε ότι με αυτή την κατάσταση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην υποβολή τους, από τον Απρίλιο κιόλας είχαμε ξεκινήσει μέσω του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και του θεσμού του ΟΕΕ, να επικοινωνούμε τους προβληματισμούς μας και να προτείνουμε λύσεις για την ομαλή διεκπεραίωσή τους.

Συγκεκριμένα ζητήσαμε το προφανές, προκειμένου να υλοποιηθεί η καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων, προτείνοντας αυτή να είναι η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα από την έναρξη της πλήρους και ορθής λειτουργίας της πλατφόρμας.

Οι προτάσεις μας συνεχίστηκαν τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, πάντα με γνώμονα την έγκαιρη υλοποίηση της εισπραξιμότητας των φόρων από τη μία και από την άλλη σαφώς την ομαλή εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Η πλατφόρμα άνοιξε στις 27/05/2021. Ελλιπής και με λανθασμένα δεδομένα. Οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν -αναγκαστικά πρώιμα, διότι η έκδοση του εκκαθαριστικού ήταν προϋπόθεση για κάποια ένταξη (π.χ. στους παιδικούς σταθμούς)- έπρεπε να επανυποβληθούν για διόρθωση, με τροποποιητική δήλωση.

Στις 07/07/2021 τα λάθη διορθώθηκαν κατά το πλείστον. Η καταληκτική ημερομηνία, όμως, παρέμενε στις 27/08/2021.

Είχαμε εφτά εβδομάδες περίπου -χωρίς να λάβουμε υπόψη αργίες και την απουσία των φορολογούμενων λόγω διακοπών- για να υποβάλουμε περίπου 7 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις! Πλέον των τροποποιητικών!

Το Υπουργείο έδωσε παράταση μέχρι τις 10/09/2021.

Στις 07/09/2021 το Υπουργείο Οικονομικών απαξίωσε τους επαγγελματίες που στήριξαν ολόκληρη την οικονομία της χώρας μέσα στην πανδημία, αρνούμενο να δώσει επιπλέον παράταση, αναφέροντας ότι ο κλάδος ξεκουράστηκε τον Αύγουστο!

Η ειρωνική αυτή αντιμετώπιση ήρθε να συμπληρώσει την απαξίωσή μας τόσο ως επαγγελματίες όσο και ως ανθρώπους.

Πέραν των αναφερομένων, με νομοθετημένη από τον Δεκέμβριο του 2020 την ασθένεια των λογιστών προκειμένου, σε περίπτωση νοσηλείας από Covid-19, να παρατείνονται οι καταληκτικές ημερομηνίες των υποχρεώσεων για τα λογιστικά γραφεία και τους πελάτες, εκκρεμεί μέχρι και τώρα -Οκτώβριος 2021- η έκδοση της αναμενόμενης σχετικής ΚΥΑ, η οποία θα προβλέπει τον τρόπο υλοποίησης της διαδικασίας.

Η καθυστέρηση αυτή προφανώς καθιστά την νομοθεσία ανενεργή και μη εφαρμόσιμη.

Εάν όλα τα παραπάνω -λίγα μεταξύ πολλών παρόμοιων που έχουν συμβεί- δεν αποτελούν τουλάχιστον εμπαιγμό, τότε τι άλλο μπορεί να αναμένει ο Κλάδος μας από τέτοιες τακτικές;

* Πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, Μέλος ΣτΑ ΟΕΕ
Οικονομολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός

 

Πηγή: https://1voice.gr/logistis-o-sygchronos-iraklis/?fbclid=IwAR2VGs_4clKV9i6P4s0dyjtzT_YDuzM1oC9LkWsp5qck361S5q8ebNtDt9M

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.