fbpx
Skip to main content

Επιστολή Λ.Σ.Α. σχετικά με την ανακοίνωση του Υφυπουργού, κου Βεσυρόπουλου

 Προς:
Υπουργείο Οικονομικών
• Υφυπουργό Οικονομικών, κο Βεσυρόπουλο Απόστολο

Κοινοποίηση:
• Υπουργό Οικονομικών, κα Σταϊκούρα Χρήστο
• Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κο Πιτσιλή Γεώργιο
• Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων


ΚΑΤ’ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2019

Θέμα: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που εκπνέει στις 29 Ιουλίου.
Άλλωστε, το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ανοίξει από τις 28 Μαρτίου, διάστημα που θεωρείται ικανό και εύλογο για να έχουν τη δυνατότητα όλοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Στόχος μας είναι να εμπεδωθεί η εικόνα ενός Κράτους που θα είναι σοβαρό, συνεπές και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες, εμπνέοντας ανάλογες συμπεριφορές».

 

Κύριε Υφυπουργέ,


Με αφορμή την χθεσινή δήλωσή σας σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σας ενημερώνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε την παράταση αυτής, διότι ο φόρος θα πρέπει να εισπραχθεί στις 31/07.
Όμως, δεδομένης της δυσλειτουργίας του συστήματος και μάλιστα, από την προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί να καταστεί αναγκαία.
Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε, όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων, προκειμένου να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι δηλώσεις.
Προς ενημέρωσή σας, το σύστημα μπορεί να έχει ανοίξει από 28 Μαρτίου, όχι όμως πλήρως και διαπιστώνονται μέχρι σήμερα διάφορα προβλήματα που θίγουν τους φορολογούμενους, όπως για παράδειγμα οι βεβαιώσεις για τα αναδρομικά των συντάξεων.

Επιπλέον, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Κράτος στο οποίο ζούμε όλοι και δραστηριοποιούμαστε εδώ και πολλά χρόνια και σοβαρό και αξιοπρεπές είναι. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η μη ύπαρξη νόμων, αλλά η εφαρμογή αυτών. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η συνεργασία των πολιτών με τον κρατικό μηχανισμό, όσον αφορά το φορολογικό κομμάτι, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και στόχος της Επιστημονικής μας Ένωσης είναι η εφαρμογή των σχετικών νόμων και η εκπαίδευση -στον βαθμό που μπορούμε- των πολιτών να είναι συνεπείς, χωρίς όμως να θεωρούν αυτή τη συνέπεια αναγκαίο κακό.
Πιστεύουμε ότι αν το κράτος είναι φιλικό απέναντι στον πολίτη, δεδομένου ότι υπάρχουν νόμοι και με την ελπίδα ότι αυτοί θα εφαρμόζονται άμεσα, ισότιμα και πάντα, ο πολίτης θα νιώσει ασφάλεια και δεν θα θεωρεί ότι έχει απέναντί του ένα Κράτος «τιμωρό».

Όσον αφορά του συναδέλφους λογιστές –οικονομολόγους, είμαστε βέβαιοι ότι στόχος τους είναι να συμβάλλουν κατά το μέγιστο δυνατό στην επίτευξη των στόχων του αρμόδιου Υπουργείου.
Θέλουμε δε, να σας αναφέρουμε για το συγκεκριμένο θέμα, το πρόβλημα που έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά χρόνια τώρα και αναφέρουμε συνεχώς, με στόχο φυσικά την επίλυσή του, πρόβλημα που συμβάλλει και στην καθυστέρηση της είσπραξης εσόδων από το Κράτος και δημιουργεί πολλά προβλήματα καθημερινά κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας.
Κι αυτό δεν είναι άλλο από την δυσλειτουργία του συστήματος πληροφοριακών δεδομένων.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το σύστημα τίθεται πολύ συχνά εκτός λειτουργίας, γεγονός που δημιουργεί πολύ μεγάλες δυσκολίες.
Προσδοκούμε στην άμεση επίλυση όλων των θεμάτων από τη στιγμή που θεωρούμε, από την χθεσινή σας ανακοίνωση, ότι έχετε κατανοήσει τα θέματα που δημιουργούν προβλήματα στους φορολογούμενους.
Η άρτια λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και ο σεβασμός προς τον πολίτη είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει τα μέγιστα όχι μόνο στα ταμεία του κράτους αλλά και στην λειτουργία αυτού και θα έχει ως αποτέλεσμα την συνέπεια των φορολογούμενων.

Τέλος, θα θέλαμε μία συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας αναφέρουμε τα προβλήματα που έχουμε διαπιστώσει και που αντιμετωπίζουμε και να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την επίλυσή τους, αλλά και προτάσεις που θα συμβάλλουν στην ποιότητα της ανάπτυξης της Χώρας μας, αποδέκτης της οποίας είναι ο καθένας μας.

Είμαστε στην διάθεσή σας.

Με τιμή
Tο Δ.Σ.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.