fbpx
Skip to main content

Επιστολή Λ.Σ.Α.:Αίτημα διασύνδεσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Γ.Ε.ΜΗ. με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Τράπεζας Της Ελλάδος

 Προς:

  • Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κο Πιερρακάκη Κυριάκο

 Κοινοποίηση:

  • Διοικητή της Τράπεζα Της Ελλάδος, κ. Στουρνάρα Ιωάννη
  • Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κο Πιτσιλή Γεώργιο

ΚΑΤ’ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2019

 Θέμα: «Αίτημα διασύνδεσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Γ.Ε.ΜΗ. με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Τράπεζας Της Ελλάδος»

 

Αξιότιμε κύριε Πιερρακάκη,

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με την πρόθεση να σας ενημερώσουμε ότι, με την απόφαση με αρ. πράξης 2682/03.06.2019 του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει η υποχρέωση ηλεκτρονικής επανυποβολής των οικονομικών στοιχείων των νομικών προσώπων στην ΤτΕ εντός του Νοεμβρίου 2019, τα οποία ήδη διατίθενται στις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ.- όπου απαιτείται η ετήσια δημοσίευση και διατήρησή τους.

Ζητάμε την παρέμβασή σας για τη διασύνδεση των δεδομένων του Γ.Ε.ΜΗ. με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Τράπεζας Της Ελλάδος, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών, χωρίς να μεταφέρεται η γραφειοκρατία από την έντυπη σε ηλεκτρονική.

                Προς ενημέρωσή σας, σας προωθούμε την από 25-06-2019 επιστολή μας προς τον Διοικητή της ΤτΕ, κο Στουρνάρα Ιωάννη:

Προς:

  • Διοικητή της Τράπεζα Της Ελλάδος, κ. Στουρνάρα Ιωάννη
  • Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

Κοινοποίηση:

  • Γενική Γραμματεία Εμπορίου
  • Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.)
  • Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας  (Β.Ε.Α.)
  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά
  • Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κ. Πιτσιλή Γεώργιο
  • Υπουργό Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο Ευκλείδη
  • Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χουλιαράκη Γεώργιο
  • Υφυπουργό Οικονομικών, κα Παπανάτσιου Αικατερίνη
  • Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κόλλια Κωνσταντίνο

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2019

Θέμα: «Αίτημα διασύνδεσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών - Επιστολή διαμαρτυρίας»

Αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια της απόφασης με αρ. πράξης 2682/03.06.2019, με την οποία προκύπτει η υποχρέωση των νομικών προσώπων να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα οικονομικά τους στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός του Νοεμβρίου 2019 και δεδομένου ότι τα οικονομικά στοιχεία των νομικών προσώπων δημοσιεύονται και διατηρούνται στις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ., αντιλαμβανόμαστε ότι μέχρι σήμερα, εν έτει 2019, η διασύνδεση που έχει επιτευχθεί – όπου αυτή έχει επιτευχθεί - μεταξύ των ηλεκτρονικών υπηρεσιών φορέων, προσφέρει μόνο σύγκριση και ταυτοποίηση των δεδομένων και όχι ενημέρωση και καταγραφή των δεδομένων από τον έναν φορέα στον άλλο.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, έχουμε αναγκαστεί ουκ ολίγες φορές να αποστέλλουμε τα ίδια στοιχεία σε διαφορετικές υπηρεσίες, ενώ η πληροφορία είναι ήδη διαθέσιμη σε υπηρεσία του κράτους.

Θεωρώντας ότι η Πολιτεία θα έπρεπε ήδη να έχει φροντίσει για την διασύνδεση και την ενημέρωση των πληροφοριών μεταξύ των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της και επιπλέον κρίνοντας αθέμιτη την επιβολή κυρώσεων για την μη εμπρόθεσμη επανυποβολή των ως άνω στοιχείων από τις επιχειρήσεις αιτούμαστε:

-          την άμεση διασύνδεση των δεδομένων του Γ.Ε.ΜΗ. με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Τράπεζας Της Ελλάδος και

-          την υποχρέωση της υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων των επιχειρήσεων, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Σας παρακαλούμε, να τεθούν σε εφαρμογή οι σύγχρονες μέθοδοι ηλεκτρονικής πληροφόρησης και να εκλείψει η γραφειοκρατία, ηλεκτρονική ή μη.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σε πολλά Κράτη, η οποιαδήποτε πληροφόρηση δίνεται από φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στο Κράτος, δίνεται μια φορά.

Είναι πασιφανές πως αυτή η αντιμετώπιση και ο τρόπος λειτουργίας του Κράτους μας, των Θεσμών, των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, δημιουργεί διαρκώς επιπλέον κόστη στις νομικές οντότητες και τα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Δεδομένου πως στόχος όλων μας είναι η εξέλιξη του Κράτους, στο οποίο έχουμε επιλέξει να κατοικήσουμε, κατά συνέπεια και η απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του και ο εξορθολογισμός αυτού, αναμένουμε την ανταπόκρισή σας.

Σε αναμονή της απάντησής σας.

Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για την κατανόηση και την συνεργασία.

Με τιμή

Το Δ.Σ.

Ως Επιστημονικός Σύλλογος και ως επαγγελματίες λογιστές- φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι, αντιμετωπίζοντας συχνά ζητήματα γραφειοκρατίας, ηλεκτρονικής ή μη, θα επιθυμούσαμε μία συνάντηση μαζί σας προκειμένου να τα συζητήσουμε, επιδιώκοντας πάντα και την επίτευξη των εκάστοτε στόχων σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση χρειαστείτε.

Σε αναμονή της απάντησής σας.

Με τιμή

Το Δ.Σ.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.