Επιστολή Λ.Σ.Α. 28.04.2021 - ΚΑΤ' ΕΠΕΙΓΟΝ - Άμεσες και επείγουσες ενέργειες για την έκδοση της Κ.Υ.Α. για την προστασία του Κλάδου των Λ/Φ

Προς:

• Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Χρήστο
  • Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεώργιο
  • Υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια Βασίλη
  • Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη Κωστή
  • Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη Βασίλη
  • Υφυπουργός Υγείας, κα Ράπτη Ζωή
  • Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χαρδαλιά Νικόλαο
  • Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
  • Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Πρεζεράκο Παναγιώτη
  • Πρόεδρο ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα Παναγιώτη

Κοινοποίηση:

• Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κόλλια Κωνσταντίνο
  • Πρόεδρο ΕΕΑ, κ. Χατζηθεοδοσίου Γιάννη

ΚΑΤ’ EΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 28 Απριλίου 2021

Θέμα: «Άμεσες και επείγουσες ενέργειες για την έκδοση της Κ.Υ.Α. για την προστασία του Κλάδου των Λ/Φ»

Αξιότιμοι κύριοι,

Έχοντας επανειλημμένως ζητήσει την ένταξη και προτεραιοποίηση των Λ/Φ στους εμβολιασμούς, καθώς για τα λογιστικά γραφεία –  ειδικά με την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων οπότε και θα αποτελέσουν σημεία συνωστισμού – κρίνεται εξόχως  απαραίτητη η διευθέτηση του θέματος, προκειμένου αφενός να προτεραιοποιηθεί ο κλάδος ως τέτοιος ύψιστου κινδύνου, αφετέρου να διατεθούν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά test στο υπαλληλικό προσωπικό των γραφείων.

Δυστυχώς, στον χώρο μας, έχουμε πανελλαδικά αρκετές περιπτώσεις θανάτων συναδέλφων μας από την πανδημία και πάρα πολλές περιπτώσεις κρουσμάτων οι οποίες, πέραν του υγειονομικού προβλήματος, δημιουργούν και πρόβλημα στη διεκπεραίωση των οικονομικών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προκαλώντας αντιστοίχως δημοσιονομικό βάρος.

Με δικές μας προτάσεις και του ΟΕΕ, το Υ.Ο. νομοθέτησε το θέμα της ασθένειας των Λ/Φ λόγω covid-19, με τον Ν. 4764/2020, άρ. 93 «Ρυθμίσεις για τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών - φοροτεχνικών που ασθενούν από κορωνοϊό COVID-19 και των εντολέων - πελατών τους».

Παρά τις ελλειμματικές αναφορές των διατάξεων του Νόμου, ο οποίος περιορίζει τη δυνατότητα παράτασης των υποχρεώσεων του λογιστικού γραφείου και των πελατών του μόνο στην περίπτωση νοσηλείας συναδέλφου σε δημόσιο νοσοκομείοκαι για την οποία διάταξη αναμένουμε τροποποίηση για αναίρεση του περιορισμού, διότι και η ένταξη σε καραντίνα καθιστά ανέφικτη τη διεκπεραίωση των εργασιών των Λ/Φ, οι οποίοι αποτελούν και σημαντικό παράγοντα για την υλοποίηση των αποφάσεων της Πολιτείας  – μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για το καθορισμό των διαδικασιών.

Κύριοι,

Η υπάρχουσα κατάσταση, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων, οι απώλειες σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση των αποφάσεων της Πολιτείας, δεν επιτρέπουν καμία άλλη χρονική καθυστέρηση.

Παρακαλούμε, όπως προβείτε άμεσα σε ενέργειες για την έκδοση της ΚΥΑ όπως ορίζει η παρ. 4 του άρ. 93 του Ν. 4764/2020, με απαραιτήτως αναδρομική ισχύ τουλάχιστον από της ισχύος του Νόμου, προκειμένου οι συνάδελφοί μας οι οποίοι ήδη νοσούν, να μπορέσουν να τύχουν ευλόγου χρονικού διαστήματος  για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων-πελατών τους.

Σε αναμονή των άμεσων  ενεργειών σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας.

Για τον Λ.Σ.Α.