fbpx
Skip to main content

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Λ/Φ: Επανέρχεται στη Βουλή το θέμα για το οποίο έχει επιμείνει ο ΛΣΑ

 logo με γράμματα χωρίς φόντο

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Λ/Φ

Επανέρχεται στη Βουλή το θέμα για το οποίο έχει επιμείνει ο ΛΣΑ

 

Επανέρχεται στη Βουλή το θέμα της ασθένειας του Λ/Φ για το οποίο ο ΛΣΑ έχει επιμείνει από αρχές του 2021 για την υγειονομική προστασία των Λ/Φ και με πολλαπλά και καταιγιστικά αιτήματα για την έκδοση της ΚΥΑ!

(ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΛΣΑ: 10/03/21 , 28/04/21 , 18/05/21 , 19/05/21 , 09/07/2021 , 29/07/2021 , 09/09/2021 , 13/04/2022 )

Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο που περιλάμβανε τις διατάξεις της ασθένειας Λ/Φ είχε κατατεθεί από τον Νοέμβριο 2020 και οι διατάξεις είχαν αρχικώς απορριφθεί!

Κατόπιν πίεσης του Κλάδου οι διατάξεις συμπεριλήφθηκαν στον Ν. 4764/2020 με ΦΕΚ Α' 256/23-12-2020.

Υπενθυμίζουμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος στάθηκε δίπλα στο αίτημα του ΛΣΑ και του Κλάδου: https://www.lsa.gr/portal/anakoinoseis/10396-to-eveth-syntassetai-me-tis-theseis-kai-ta-aitimata-tou-l-s-a

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα έχει αναφερθεί ξανά στη Βουλή: https://www.syriza.gr/article/id/112769/O-Tryfwn-Aleksiadhs-fernei-sth-Boylh-tis-protaseis-toy-Oikonomikoy-Epimelhthrioy-ths-Elladas-gia-paratash-toy-chronoy-ypobolhs-twn-forologikwn-dhlwsewn.html

12/04/2022: Ασθένεια λογιστή - Και νέα ερώτηση στη Βουλή με απαντήσεις από υπ. Οικονομικών και ΑΑΔΕ: https://www.lsa.gr/portal/39-epikaira-themata/10519-astheneia-logisti-kai-nea-erotisi-sti-vouli-me-apantiseis-apo-yp-oikonomikon-kai-aade

Πολλοί συνάδελφοι έχουν νοσήσει και κάποιοι δυστυχώς απεβίωσαν.

Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να συζητάμε ακόμα για την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Πολιτείας στην έκδοση της ΚΥΑ ενάμιση χρόνο μετά!

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ για τη "διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της προαναφερθείσας ρύθμισης ώστε να καταλαμβάνει και περιπτώσεις ασθένειας ή θανάτου λογιστών - φοροτεχνικών και από άλλες, πλην του κορωνοϊού Covid-19, αιτίες ή και άλλες περιπτώσεις που υφίσταται ανωτέρα βία."

 

Σημειώνουμε επίσης, ότι η ΑΑΔΕ έχει συμπεριλάβει το θέμα στις Οδηγίες Υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων:

Χωρίς τίτλο

Παραθέτουμε τη δημοσίευση σχετικά με το θέμα κατόπιν ερώτησης βουλευτού στη Βουλή:


Η πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή:

Περικλής Π. Μαντάς
Βουλευτής Μεσσηνίας Νέα Δημοκρατία
Αθήνα, 08/03/2022
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κων/νο Χατζηδάκη
Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Λογιστές-Φοροτεχνικοί: Διεύρυνση παρατάσεων COVID-19 και σε άλλες περιπτώσεις ανωτέρας βίας»
Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που η πανδημία φάνηκε ότι θα πλήξει και τη χώρα μας, η κυβέρνηση έθεσε άμεσα σε εφαρμογή ένα ευρύ εθνικό σχέδιο με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεών της, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά προγράμματα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, έτσι ώστε εργαζόμενοι, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις να λάβουν ουσιαστική στήριξη μέσω διαδοχικών κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ενώ παράλληλα δόθηκαν οι δυνατότητες αναστολής σύμβασης εργασίας, αποζημίωσης ειδικού σκοπού και μείωσης ενοικίων, μαζί με πολλά άλλα μέτρα που περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό το οικονομικό αποτύπωμα των υγειονομικών μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας.

Είναι επίσης γεγονός ότι η εφαρμογή των παραπάνω εργαλείων οικονομικής στήριξης δημιούργησε ένα σημαντικό πρόσθετο βάρος σε χιλιάδες λογιστές και φοροτεχνικούς που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά κύριο λόγο αυτοί ήταν που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν τις καταχωρίσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Εργασίας, της ΑΑΔΕ και των Περιφερειών, σηκώνοντας έτσι ένα επιπλέον και σημαντικό εργασιακό φορτίο, το οποίο προστέθηκε στη τακτική τους εργασία για την υποστήριξη των πελατών τους.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την κατάσταση και τις πρόσθετες δυσκολίες που έχουν ανακύψει για τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς, θεσμοθέτησε τη δυνατότητα παράτασης της υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων που πραγματοποιούν λογιστές και φοροτεχνικοί, στην περίπτωση που αποδεδειγμένα νοσούν από COVID-19 (ν. 4764/2020, άρθρο 93). Παρότι όμως ο νόμος προβλέπει τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της ρύθμισης αυτής, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ και έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση με αποτέλεσμα η ρύθμιση να μένει πρακτικά ανενεργή.

Ταυτόχρονα γίνεται επίσης αντιληπτό ότι εφόσον η πολιτεία ορθά αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα που έχουν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί απέναντι στους πελάτες τους και προχωρά στη θέσπιση ειδικών συνθηκών και παρατάσεων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας λογιστής ή φοροτεχνικός δεν είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες του, αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να μην αφορά μόνο στην COVID-19 αλλά να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις που υφίσταται ανωτέρα βία. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο και λειτουργικό να τροποποιηθεί ο ανωτέρω νόμος ώστε να καλύπτει επιπλέον και όλες τις περιπτώσεις τεκμηριωμένης ασθένειας, καθώς και εγκυμοσύνης ή θανάτου, με εν συνεχεία διάθεση επαρκούς χρόνου για την υποβολή των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και με θέσπιση ποινών ώστε να αποφευχθεί η καταστρατήγηση του μέτρου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία να εξειδικεύεται το μέτρο παράτασης της υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων που πραγματοποιούν λογιστές και φοροτεχνικοί οι οποίοι αποδεδειγμένα νοσούν από COVID-19;

2. Εξετάζεται η διεύρυνση του ειδικού πλαισίου που ισχύει για λογιστές και φοροτεχνικούς που νοσούν από COVID-19 (ν. 4764/2020, άρθρο 93), ώστε να καλύπτονται και οι περιπτώσεις τεκμηριωμένης ασθένειας, εγκυμοσύνης και θανάτου;

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

Μητροπόλεως 1, 105 57 Αθήνα, Τ. 210-3248763, F. 210-3709410

Κ. Γεωργούλη 1, 241 00 Καλαμάτα, Τ. 27211-16245

Ελ. Βενιζέλου 33, 245 00 Κυπαρισσία, Τ. 27610-24547

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

------------------

 ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

-----------------

Η απάντηση από το υπ. Εργασίας:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας: 101 10 - Αθήνα Πληροφορίες: Ζ. Αδαμοπούλου Τηλέφωνο: 2131516472
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αθήνα
Αριθ. Εσωτ. Πρωτ.: 384
ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων
Αθήνα
ΚΟΙΝ: Πολιτική Γραμματεία Υφυπουργού
Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: Λογιστές-Φοροτεχνικοί: Διεύρυνση παρατάσεων COVID-19 και σε άλλες περιπτώσεις ανωτέρας βίας.
ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ.3734/8-3-2022 ΕΡΩΤΗΣΗ.

Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Π. Μαντά, σχετικά με την εφαρμογή και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 93 του ν. 4764/2020, σας πληροφορούμε τα εξής:

Με τις διατάξεις του άρθρου 93 του ν. 4764/2020 καθορίζεται ότι σε περίπτωση που λογιστής - φοροτεχνικός πάσχει από κορωνοϊό Covid-19 και εξαιτίας αυτού έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο, οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ίδιου και των εντολέων - πελατών του που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα του εξιτηρίου.

Αντίστοιχα, σε περίπτωση θανάτου λογιστή - φοροτεχνικού λόγω του κορωνοϊού Covid-19, οι ανωτέρω προθεσμίες παρατείνονται μέχρι την εξουσιοδότηση του εντολέα - πελάτη του σε άλλον λογιστή - φοροτεχνικό και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριών μηνών από την ημερομηνία θανάτου.

Εξάλλου με τη διάταξη της παρ. 4 του ως άνω άρθρου και νόμου προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μπορούν να ορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι η νομοθετική πρωτοβουλία για τη θέσπιση της ανωτέρω διάταξης αναλήφθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Ως εκ τούτου το εν λόγω Υπουργείο, το οποίο και είναι συνερωτώμενο, είναι αρμόδιο αφενός για την επίσπευση έκδοσης της ως άνω προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης και αφετέρου για τη εξέταση της δυνατότητας διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της προαναφερθείσας ρύθμισης ώστε να καταλαμβάνει και περιπτώσεις ασθένειας ή θανάτου λογιστών - φοροτεχνικών και από άλλες, πλην του κορωνοϊού Covid-19, αιτίες ή και άλλες περιπτώσεις που υφίσταται ανωτέρα βία.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

 

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.