fbpx
Skip to main content

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η myDATA κατά το σωτήριον έτος 2022!

logo με γράμματα χωρίς φόντο
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η myDATA κατά το σωτήριον έτος 2022!
 

Η απόφαση της Πολιτείας για διαβίβαση των εσόδων στην myDATA σε αντικατάσταση της διαδικασίας των ΜΥΦ,  θα έπρεπε τουλάχιστον να βρίσκει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ενταγμένο στην myDATA και σαφώς να έχει εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας.

Τα προβλήματα λειτουργίας της myDATA, οι καθυστερήσεις της ΑΑΔΕ, η έλλειψη σαφών διευκρινίσεων, κ.ο.κ, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η μη διαβίβαση των εσόδων μέχρι 27/05/2022 θα επιφέρει πρόστιμο στις επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι υποδεικνύουν τον μονόδρομο για επιμήκυνση της σχετικής προθεσμίας.

Να σημειωθεί ότι, η αρχική «λογική» της myDATA απαιτούσε - πολύ σωστά -  την μηχανογράφηση της αγοράς, καθώς και τη διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο των εσόδων των επιχειρήσεων, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της πρόσθετης γραφειοκρατίας.

 Η αδυναμία της Πολιτείας να επικοινωνήσει ουσιαστικά και καθοριστικά το νέο αυτό εγχείρημα στις επιχειρήσεις, έχει μετατρέψει τον άμεσο και απαραίτητο συνεργάτη της επιχείρησης, λογιστή-φοροτεχνικό, από επιστήμονα επαγγελματία και οικονομικό σύμβουλο, σε εκτελεστικό διαβιβαστή εσόδων και ενίοτε σε μηχανογράφο (!!!), με συνέπεια να τον οδηγεί σε διπλή και τριπλή εργασία, καλώντας τον να τηρεί και να ελέγχει τα λογιστικά της βιβλία προσπαθώντας παράλληλα να τα συμφωνήσει με μία πλατφόρμα καθαρά μηχανογραφικής λογικής.

Η ευθύνη δε, για τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαβίβαση, εμφάνιση από την αποτύπωση των λογιστικών γεγονότων στην myDATA, ΟΥΔΟΛΩΣ αφορά τον Κλάδο των Οικονομολόγων Λογιστών-Φοροτεχνικών.

 Η ευθύνη αυτή πρέπει να αναζητηθεί στους άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες!

Παρ’ όλα αυτά, με αφορμή και τις τελευταίες ανακοινώσεις, το «μπαλάκι» της ισορροπίας βρίσκεται εν αδίκω στο τερέν του επαγγελματία Λ/Φ.

Και δυστυχώς όχι μόνο αυτό, αλλά είναι αδήριτη η αναγκαιότητα που θα προκύψει για υποβολή πλήθους τροποποιητικών δηλώσεων για τις ανάγκες της συμφωνίας, για τις οποίες, εάν αλλάξει το φορολογικό αποτέλεσμα, «υπεύθυνος» πάλι θα θεωρείται ο λογιστής!

Σημαντικότερο όλων δε, όπως τονίζουμε ήδη από τον Φεβρουάριο 2022,  είναι η  διευθέτηση του θέματος από μεριάς ΑΑΔΕ και Υ.Ο., της αντιμετώπισης των μελλοντικών φορολογικών ελέγχων και των ασυμφωνιών που θα προκύψουν για τα έτη προσαρμογής 2021-2022.

 Το Δ.Σ.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.